Finlanda anunță că şcolile “este posibil” să nu se redeschidă până la finalul anului şcolar. Guvernul extinde până pe 13 mai măsurile de combatere a epidemiei de coronavirus

6.587 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Finlanda va extinde cu o lună, până pe 13 mai, aplicarea majorităţii măsurilor destinate ţinerii sub control a focarului epidemiei de COVID-19, a anunțat luni premierul Sanna Marin, informează Reuters. Guvernul a comunicat că în ceea ce privește școlile, acestea este posibil să nu se redeschidă înaintea închiderii anului şcolar, la sfârşitul lunii iunie, relatează Agerpres.

Deciziile au fost luate după ce autorităţile finlandeze au confirmat existenţa a 1.313 cazuri de COVID-19, înregistrându-se 13 decese.

Finlanda a restricţionat traficul la graniţe, a interzis întâlnirile publice cu mai mult de 10 persoane, a închis şcolile pentru majoritatea elevilor şi a îndemnat populaţia să stea acasă cât mai mult. Majoritatea restaurantelor s-au închis după ce, săptămâna trecută, guvernul le-a cerut să se limiteze la livrări, deşi o decizie oficială în acest sens este încă în curs de aprobare în Parlament.

Parte dintre finlandezi s-au declarat îngrijorați cu privire la măsurile relaxate de control al răspândirii epidemiei adoptate în ţara învecinată, Suedia. În acest context, Guvernul de la Helsinki a anunţat controale mai stricte la frontierele vestice şi nordice cu Suedia şi Norvegia unde, de zeci de ani, oamenii fac naveta.

Ministrul finlandez de Interne, Maria Ohisalo, a declarat luni seara că guvernul urmăreşte să impună o carantină de două săptămâni cetăţenilor suedezi şi finlandezi care călătoresc frecvent peste graniţă, scrie Agerpres.

Ministrul de finanţe, Katri Kulmuni, a anunțat că peste 280.000 de persoane au fost disponibilizate, bilanţ ce nu include concedierile din companiile care au mai puţin de 20 de angajaţi şi care sunt scutite de astfel de raportări.

Amintim că Finlanda a închis toate grădinițele, școlile și universitățile, pe 18 martie 2020, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. Doar o săptămână mai târziu, autoritățile au revenit asupra deciziei și au permis ca elevii din primele trei clase primare să meargă la şcoală, dar numai în cazul în care părinţii nu pot rămâne acasă pentru a avea grijă de ei.

Finlanda a declarat pe 16 martie 2020 stare de urgenţă pentru a lupta împotriva epidemiei de coronavirus. Prim-ministrul Sanna Marin a declarat atunci că programul va permite închiderea imediată a frontierelor dacă va fi necesar, iar școlile şi universităţile să rămână închise de pe 18 martie până pe 13 aprilie.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

ULTIMA ORĂ Ministrul Educației, după eșecul licitației de tablete pentru elevi: Solicit premierului României demiterea președintelui ONAC și vreau reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație

Demiterea președintelui ONAC, Cornelia Nagy, și reluarea, în regim de maximă urgență, a procedurilor de licitație pentru tabletele școlare, asta cere ministrul Educației, Monica Anisie, după eșecul procedurii de achiziție,…
Vezi articolul
identitatea de gen în școli

Klaus Iohannis: Recomandările sunt ca elevii să meargă la școală când pot fi asigurate măsurile care să îi țină în siguranță. În țară rata de infectare este foarte mare, aceste condiții nu pot fi garantate

Președintele Klaus Iohannis a declarat duminică dimineață că recomandările Organizației Mondiale a Sănătății “sunt ca elevii să meargă la școală atunci când pot fi asigurate măsurile care să îi țină…
Vezi articolul

An de an am primit în plic suma la care la care trebuie să împărțim numărul de elevi, așa se calculează în România costul standard per elev, baza finanțării tuturor școlilor din țară, spune președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, membru în Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Preuniversitar

Calculul pentru costul standard per elev a fost explicat de președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, Iulian Cristache: „Cu excepția anului 2020 când a existat o creștere substanțială de…
Vezi articolul