Gafă a ministrului Educației, Ligia Deca: Școala are un rol esențial în combaterea egalității de gen / UPDATE: Fraza a fost corectată

24.219 vizualizări
Foto: gov.ro
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat într-o postare pe Facebook că “școala are un rol esențial în combaterea violenței de orice tip, a discriminării și a egalității de gen”. Ministrul a făcut o confuzie folosind verbul “a combate” vorbind despre violența în școli, despre discriminare și în același timp despre “egalitatea de gen”.

UPDATE 17:42 Ministrul Ligia Deca a rectificat greșeala de exprimare cu textul: “Școala are un rol esențial în combaterea violenței de orice tip, a discriminării și în promovarea egalității de gen”.

Știrea inițială:

“Școala are un rol esențial în combaterea violenței de orice tip, a discriminării și a egalității de gen. Iar Ministerul Educației le va sprijini pentru a-şi îndeplini această misiune”, a susținut Deca.

Declarația a fost făcută în contextul în care luni, 12 decembrie 2022, Senatul şi Camera Deputaților s-au reunit în ședință comună pentru a adopta Declarația Parlamentului privind consolidarea egalității de gen.

Postarea integrală a ministrului Educației, Ligia Deca:

“Astăzi, Senatul şi Camera Deputaţilor s-au reunit în şedinţă comună pentru a adopta Declarația Parlamentului privind consolidarea egalității de gen.

Promovarea egalității de gen reprezintă un obiectiv prioritar, asumat la nivelul Uniunii Europene și o direcție firească pentru România. O democrație sănătoasă se dezvoltă atunci când femeile și bărbații au parte de șanse egale și, totodată, împart și responsabilitățile, atât în familie, cât și în mediul profesional. De asemenea, dezvoltarea economică se asociază firesc cu egalitatea de gen din societate.

Spațiul școlar este cel mai potrivit pentru a-i învăța pe copii și pe adolescenți să depășească preconcepțiile, să gândească autonom și să evite stereotipurile.

Școala are un rol esențial în combaterea violenței de orice tip, a discriminării și a egalității de gen. Iar Ministerul Educației le va sprijini pentru a-şi îndeplini această misiune.”

Informații de context

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, luni, o declaraţie prin care încurajează “participarea deplină şi egală a femeilor din România la dezvoltarea, finanţarea şi implementarea de programe, iniţiative şi politici publice relevante”, scrie G4Media.ro.

S-au înregistrat 235 de voturi pentru, 24 – împotrivă şi 5 abţineri; 3 parlamentari nu au votat.

În textul declaraţiei se precizează necesitatea “aplicării unui cadru legislativ care să promoveze accesul egal la mandatele de reprezentare politică sau la responsabilităţile profesionale şi poziţiile de conducere şi sprijinirea eliminării tuturor formelor de inegalitate de gen, precum violenţa împotriva femeilor şi fetelor, căsătoria timpurie şi forţată, lipsa de echitate la angajare şi diferenţa salarială între femei şi bărbaţi sau participarea inegală la luarea deciziilor private şi publice”.


12 comments
  1. Egalitatea de gen se aplică și în cazul mobilizărilor militare? Adică intrăm în război și mobilizăm contingentele din anii 2000, 2001, 2002 etc, împreună, barbați și femei născuți în acei ani? Sau doar bărbații? Aici nu mai e egalitate de gen? Acum femeile acceptă cu drag expresia ,,stai la cratiță”? Sigur că in armată au patruns și femei, doar o avem si pe Ecaterina Teodoroiu ca sublocotenent în PRR, fapt care indică de acum 100 de ani ca se practica o egalitate de gen avant la lettre. Totuși, când aplicăm această egalitate? Când ne place? Femeile de ce nu muncesc cot la cot cu barbații în mină, cu lămpașul? De ce la olimpiadă nu participă de-a valma femei cu bărbați la proba de 100 m plat de exemplu? Nu e egalitate de gen? Nu mai e? E când ne convine? Dar mai ales: e posibila egalitatea de gen? E ceva natural, posibil?
    Nu mai vorbim de clovnul ăla care s-a declarat femeie si a început sa concureze în probele feminine nu mai stiu in ce sport, câștigând pe bandă rulantă … bravo lui!

  2. Alegerea titlului acestei știri este f nefericită. Este clar o “bâlbă”, iar rolul EduPedu ar fi să se intereseze / să analizeze conținutul de idei nu să se transforme în “Cancan”…
    Iar în informațiile de context nu aflăm mate lucru. Eu m-aș fi așteptat ca o publicație cu pretenții să discute contextul din… România care a dus la acțiunea din Parlament…

  3. De ce doamna ministru nu promoveaza si nu sustine educatia sexuala, in care sa le explice periodic copiilor cum sa se protejeze de boli, cum sa faca sa nu se dea nastere copiilor la varste fragede. De ce nu se invata in scoli cum sa se protejeze copiii de violenta domestica, cum sa faca sa nu accepte calcarea in picioare a stimei de sine.
    Nu am nimic impotriva cu egalitatea de gen, dar nu e normal sa bagi in cap copiilor ca asa e normal.
    Egalitatea de gen trebuie promovata dupa varsta de 18 ani, nu in scoli.
    Dupa 18 ani fiecare sa faca ce vrea, nu sa indoctrinezi copii cu principii stupide la varsta scolara

  4. Este interesant subiectul abordat dar, de ce elevii sânt dependenți de tabletă și laptop??Pentru centralizarea datelor informatice emisiile de carbon depășesc poluarea produsă de industria aviatică,prin comparație..

  5. Mi se face lehamite și scârbă. Aceasta este o tentativă de îndoctrinare timpurie a elevilor cu ideologia de gen”deoarece nu este vorba doar despre egalitatea dintre femei și bărbați.
    Sunt părinte, îmi iubesc copiii și nu voi accepta niciodată așa ceva. Doamna ministru care a primit poruncă de la cei care, de altfel ne dau cu flit, să predea aceste mizerii copiilor și nepoților dânsei.
    Copiii noștri nu-și mai cunosc istoria neamului, sunt victimele unui sistem de învățământ ineficient, eșuat… Etc.

  6. Toți cei de bună-credință au înțeles ceea ce trebuia să înțeleagă societatea privind egalitatea de gen (eliminarea violenței și discriminării între genuri). Eroarea de sintaxă a frazei rostite sau scrise nu cred că alterează, pe fond, ideea discutată în plen ! Sigur că nu trebuia să apară în scris (grav ar fi fost ,dacă era și în discurs), dar nu trebuie să facem un ”cap de țară” din eroarea textului. Ca de obicei, vinovatul este politicianul! Sigur i s-ar fi scăzut nota la BAC pentru o astfel de eroare! Eu sunt mai îngrijorat de erorile sistemului de educație, de nivelul învățământului, de slaba prestație a profesorilor și de interesul tot mai scăzut al elevilor, de procentul mare de elevi semi-analfabeți! Cum se vor rezolva aceste ”boli” vechi ale educației de stat, cu 2% din buget !!!???

  7. Dincolo de confuzia în exprimare, mesajul aș vrea tare mult să îl văd în aplicare prin prisma : care este paritatea pe sexe în învățământ? Adică câte femei și câți bărbați lucrează în sistemul românesc de învățământ, la toate nivelurile, dacă nu în întreaga lume? Copiii de azi, de ieri și de mâine, de cine anume sunt educați, luând în considerare impactul educației centralizate, inserția în câmpul muncii, impactul social dpdv economic, natalitatea în scădere, îmbătrânirea populației, analfabetismul funcțional? 🤔

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Transportatorii din Prahova suspendă “cursele de elevi” pentru că Ministerul Educației nu le-a decontat nici după 1 februarie facturile pe abonamentele elevilor din octombrie și noiembrie

Transportatorii din județul Prahova anunță că vor suspenda “cursele de elevi” de marți, 6 februarie, scrie Observatorul Prahovean. Aceștia nu au primit bani de la Ministerul Educației pentru decontul facturilor…
Vezi articolul

EXCLUSIV Din iulie, grădinițele și școlile nu mai pot cere elevilor sau părinților copii sau documente emise tot de către instituții de stat, potrivit ministrului Digitalizării / Facultățile nu vor mai cere candidaților, la admitere, diploma de bac / Fără dosar cu șină, cu copii, la angajarea în învățământ

Noua lege, introdusă la începutul acestui an, pe baza căreia entitățile care oferă servicii publice nu vor mai cere copii după acte emise de statul român, se va aplica și…
Vezi articolul