GRAFIC 400 mii de studenți încep azi facultatea, în ciclul de licență, din care 55 de mii sunt la particular. Cel mai mic număr de studenți din ultimul deceniu

6.990 de vizualizări
Foto: grafic Edupedu.ro
Aproximativ 400 mii de studenți în ciclul de licență încep azi facultatea, din care sub 55 de mii sunt la particular, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Educației, analizate de Edupedu.ro. Anul universitar 2021-2022 începe pe 27 septembrie, iar din punct de vedere al efectivelor de studenți din ciclul de licență acesta este anul cu cel mai mic număr de tineri înscriși în învățământul superior.

În anul universitar care s-a încheiat au fost înscriși în facultățile din România, de stat și particulare, 401.902 studenți, arată datele Ministerului Educației (fișier .xls) despre situația statistică privind numărul de studenți înmatriculați la forma de studiu Licență în universitățile din România (stat + privat), date actualizate pe 1 ianuarie 2020. Din aceștia, aproximativ 6% sunt studenți străini.

Generația care va intra în anul I este o generație, din punct de vedere numeric, mai mică decât cea din toamna 2020, din cel puțin două motive:

 1. în primul rând, din cauza ratei de promovare mai redusă la bacalaureat – 107.201 promovați în ambele sesiuni din 2020 versus 99.122 de promovați în ambele sesiuni în 2021.
 2. În al doilea rând – estimările INS privind populația de 18 ani în 2021, cea care acum ar putea merge la facultate, folosite de Consiliul Național de Statistică și Prognoză a Învățământului Superior – CNSPIS la stabilirea numărului de locuri bugetate în învățământul public universitar, arătau o cohortă de 201.656 de tineri, cea mai redusă din ultimii cel puțin 5 ani.

Un alt motiv pentru scăderea numărului de studenți este ieșirea din ciclul de 3 ani de licență, prin absolvire, a circa 130 de mii de tineri, aceștia fiind „înlocuiți” de o generație de „boboci” mult mai mică numeric.

Din cei aproximativ 400 de mii de studenți care încep anul universitar la ciclul de licență, majoritatea sunt înscriși la stat:

 • Universități de stat – 347.055 studenți
 • Universități particulare – 54.847 studenți

Scăderea numărului de studenți este un proces specific ultimilor ani, după cum arată chiar datele Ministerului Educației:

Foto: grafic Edupedu.ro / sursă date: Ministerul Educației

În anul universitar 2019-2020, cele mai „căutate” domenii de studiu erau următoarele:

Număr total de studenți la licență – 407.373

 • Științele educației – 12.488
 • Arte și științe umaniste – 33.568
 • Științe sociale, jurnalism și informații – 34.521
 • Afaceri, administrație și drept – 98.989
 • Științe naturale, matematică și statistică – 15.721
 • Tehnologiile informației și comunicațiilor – 30.432
 • Inginerie, prelucrare și construcții – 80.188
 • Agricultură, silvicultură, piscicultură și științe veterinare – 18.715
 • Sănătate și asistență socială – 67.549
 • Servicii – 15.202

La programele de master erau înscriși 111.017 studenți, mai arată datele Ministerului Educației. Dintre aceștia, 99.656 erau la facultăți de stat.

În privința programelor de doctorat, la acestea sunt înscrise 21.482 de persoane, dintre care doar 267 în universități particulare.

În anul 2020-2021 erau 56 de universități de stat și 35 particulare, conform Ministerului Educației.

În învățământul superior învață, în total, 560.490 de persoane, mai multe femei (308.222) decât bărbați (252.268), potrivit datelor Institutului Național de Statistică.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Șeful CNCD la RFI: Un tratament diferențiat vaccinat/nevaccinat nu e din start discriminatoriu. Anumite decizii avute în vedere de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care vizează studenții, pot crea discriminări

Eventualele măsuri privind accesul persoanelor în restaurante sau teatre doar dacă sunt vaccinate ar trebui supuse mai întâi dezbaterii publice, a spus la RFI președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării…
Vezi articolul
CIVIS Open Lab

Fără lucrare de licență la Limbi Străine: Decizia facultății din cadrul Universității din București stârnește riposta a zeci de profesori și studenți / “Ne dorim cu toții în România specialiști care să aprecieze valoarea unei opere originale și să condamne furtul intelectual”

O decizie a conducerii Facultății de Limbi și Literaturi Străine (FLLS) din cadrul Universității din București de a renunța, anul acesta, la lucrarea de licență ca parte a finalizării studiilor…
Vezi articolul

Eliminarea limitei legale pentru numărul de mandate ale rectorilor, în proiectul noii legi a educației, este criticată de un consilier al premierului Ciucă. Sorin Costreie: “În două mandate ar trebui să poți să realizezi ce ți-ai propus, altfel existând pericolul unor derapaje autocratice”

Un consilier de stat din echipa premierului Nicolae Ciucă, Sorin Costreie, critică eliminarea din legea educației a limitării numărului de mandate pe care le poate avea un rector, prin proiectul…
Vezi articolul

LISTĂ Peste 100 de acte normative trebuie aprobate pentru implementarea Legii Învățământului Superior / Până la finalul acestui an vor fi emise 8 Hotărâri de Guvern – proiect în consultare publică

Ministerul Educației a lansat în consultare publică un proiect de ordin privind aprobarea unor măsuri tranzitorii aplicabile la nivelul sistemului naţional de învățământ superior pentru aplicarea noii Legi a Învățământului…
Vezi articolul