Grant de 2,6 milioane de euro pentru cercetare geologică, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu finanțare de la Consiliul European al Cercetării

436 de vizualizări
Foto: © Luke Wilcox | Dreamstime.com
Un grant de 2,65 milioane de euro va fi acordat Universității Babeș-Bolyai din Cluj, din partea Consiliului European al Cercetării (ERC), pentru implementarea unui proiect în domeniul Științele pământului: este vorba despre cercetarea cuarțului – mineral din scoarța terestră – și “înțelegerea schimbărilor care au loc la nivel atomic” în cuarț, în timpul geologic, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Proiectul are titlul PROGRESS-Reading provenance from ubiquitous quartz: understanding the changes occurring in its lattice defects in its journey in time and space by physical methods, iar bugetul total este de 2.657.500 euro.

UBB Cluj, “prin Centrul Suport 2020 UBB (structură înfiinţată recent cu scopul de a sprijini scrierea şi implementarea de proiecte de cercetare din competiţia Horizon Europe), a oferit consultanţa necesară şi va continua să susţină procesul de pregătire, depunere şi implementare de granturi în competiţii internaţionale de prestigiu”, se mai arată în informare.

Comunicatul integral, mai jos:

“Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa un nou proiect finanțat de Consiliul European al Cercetării (ERC), reconfirmându-și prezența între comunitățile academice înalt competitive.

Proiectul cu titlul PROGRESS-Reading provenance from ubiquitous quartz: understanding the changes occurring in its lattice defects in its journey in time and space by physical methods este coordonat de prof. Alida Timar-Gabor și este unul de tip ERC-Consolidator Grant, având un buget total de 2.657.500 EURO. Încadrat în domeniul Ştiinţele pământului, grantul are ca obiectiv principal dezvoltarea de metode de provenienţă, prin înțelegerea schimbărilor care au loc la nivel atomic în cuarțul din natură în timp geologic, urmare a unor investigaţii complexe a granulelor de cuarț extrase din diverse surse şi provenind din diverse perioade.

„Prin acest succes cu totul deosebit, doamna Alida Timar-Gabor intră într-un cerc foarte restrâns de cercetători europeni de elită care au coordonat două granturi ERC în parcursul lor academic, aceste tipuri de granturi fiind recunoscute la nivel internațional ca fiind dintre cele mai prestigioase și competitive”, afirmă prorectorul responsabil cu cercetarea, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Centrul Suport 2020 UBB (structură înfiinţată recent cu scopul de a sprijini scrierea şi implementarea de proiecte de cercetare din competiţia Horizon Europe), a oferit consultanţa necesară şi va continua să susţină procesul de pregătire, depunere şi implementare de granturi în competiţii internaţionale de prestigiu”.

Foto: © Luke Wilcox | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj revendică cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități cu bani din PNRR / Proiect pentru digitalizare și la Universitatea Cuza din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

HARTA radonului în școli. Cercetător: În 20% dintre clădirile investigate concentraţia a depăşit valoarea limită / Cantitatea de radiație încasată de corpul uman la aceste valori este echivalentul a 150 de radiografii pulmonare pe an

În 20% dintre școlile și grădinițele investigate de Laboratorul de încercări Radon „Constantin Cosma” (LiRaCC) de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca concentraţia de radon a depăşit valoarea limită permisă de…
Vezi articolul

Răspunsul autorității privind “posibila discriminare” a cercetătorilor din diaspora: Asemenea practici nu se întâlnesc în cazul concursurilor pentru posturi în universitățile și institutele de cercetare din România

Practicile discriminatorii, așa cum sunt prevăzute de lege, nu se întâlnesc în concursurile pentru de angajare în universitățile și institutele de cercetare din România, se arată într-un răspuns semnat de…
Vezi articolul

Implementarea în cercetarea din România a unui mecanism de tip „program manager” – Darpa, după modelul programului pilot de la Consiliul European pentru Inovare, propusă viitorului guvern de Camera de comerț americană, AmCham

Implementarea în Cercetarea din România a unui mecanism de tip „program manager” – Darpa, la fel ca cel pilotat la Consiliul European de Inovare, propus de Comisia Europeană, aceasta este…
Vezi articolul

Laserul de la Măgurele, lăsat în ofsaid de partenerii din Cehia și Ungaria care au depus la Comisia Europeană cerere să formeze Consorțiu de Infrastructură de Cercetare. Dragoș Ciuparu, secretar de stat: Mă aștept ca la CE acest proiect să fie respins, contravine flagrant deciziei din 2012 a executivului european

Laserul de la Măgurele a fost lăsat în ofsaid de partenerii din Ungaria și Cehia, alături de care în 2012 a primit finanțare din partea Comisiei Europene pentru a demara…
Vezi articolul