Grant de 2,6 milioane de euro pentru cercetare geologică, la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cu finanțare de la Consiliul European al Cercetării

433 de vizualizări
Foto: © Luke Wilcox | Dreamstime.com
Un grant de 2,65 milioane de euro va fi acordat Universității Babeș-Bolyai din Cluj, din partea Consiliului European al Cercetării (ERC), pentru implementarea unui proiect în domeniul Științele pământului: este vorba despre cercetarea cuarțului – mineral din scoarța terestră – și “înțelegerea schimbărilor care au loc la nivel atomic” în cuarț, în timpul geologic, se arată într-un comunicat primit la redacție.

Proiectul are titlul PROGRESS-Reading provenance from ubiquitous quartz: understanding the changes occurring in its lattice defects in its journey in time and space by physical methods, iar bugetul total este de 2.657.500 euro.

UBB Cluj, “prin Centrul Suport 2020 UBB (structură înfiinţată recent cu scopul de a sprijini scrierea şi implementarea de proiecte de cercetare din competiţia Horizon Europe), a oferit consultanţa necesară şi va continua să susţină procesul de pregătire, depunere şi implementare de granturi în competiţii internaţionale de prestigiu”, se mai arată în informare.

Comunicatul integral, mai jos:

“Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) va implementa un nou proiect finanțat de Consiliul European al Cercetării (ERC), reconfirmându-și prezența între comunitățile academice înalt competitive.

Proiectul cu titlul PROGRESS-Reading provenance from ubiquitous quartz: understanding the changes occurring in its lattice defects in its journey in time and space by physical methods este coordonat de prof. Alida Timar-Gabor și este unul de tip ERC-Consolidator Grant, având un buget total de 2.657.500 EURO. Încadrat în domeniul Ştiinţele pământului, grantul are ca obiectiv principal dezvoltarea de metode de provenienţă, prin înțelegerea schimbărilor care au loc la nivel atomic în cuarțul din natură în timp geologic, urmare a unor investigaţii complexe a granulelor de cuarț extrase din diverse surse şi provenind din diverse perioade.

„Prin acest succes cu totul deosebit, doamna Alida Timar-Gabor intră într-un cerc foarte restrâns de cercetători europeni de elită care au coordonat două granturi ERC în parcursul lor academic, aceste tipuri de granturi fiind recunoscute la nivel internațional ca fiind dintre cele mai prestigioase și competitive”, afirmă prorectorul responsabil cu cercetarea, prof. univ. dr. Adrian Petrușel.

Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, prin Centrul Suport 2020 UBB (structură înfiinţată recent cu scopul de a sprijini scrierea şi implementarea de proiecte de cercetare din competiţia Horizon Europe), a oferit consultanţa necesară şi va continua să susţină procesul de pregătire, depunere şi implementare de granturi în competiţii internaţionale de prestigiu”.

Foto: © Luke Wilcox | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Vezi și: Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj revendică cel mai mare proiect de digitalizare a unei universități cu bani din PNRR / Proiect pentru digitalizare și la Universitatea Cuza din Iași

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Primul genom uman complet, publicat de un consorțiu de oameni de știință din SUA. Descoperirea acoperă golurile rămase în cercetările anterioare și oferă “o perspectivă promițătoare în căutarea indiciilor cu privire la mutațiile cauzatoare de boli”

Oamenii de ştiinţă au publicat joi primul genom uman complet, acoperind golurile rămase în cercetările anterioare şi, în acelaşi timp, oferind o perspectivă promiţătoare în căutarea indiciilor cu privire la…
Vezi articolul

Hotărârea pentru plata parțială a datoriei României la Agenția Spațială Europeană a fost aprobată de Guvern, anunță Ministerul Cercetării. Ministrul Burduja susține că România își va putea recupera în această toamnă dreptul de vot pierdut în urmă cu 4 ani

Hotărârea pentru plata parțială a contribuției financiare restante a României pentru programele Agenției Spațiale Europene (ESA), în cuantum de până la 330 milioane lei, a fost aprobată în cadrul ședinței…
Vezi articolul

VIDEO Gérard Mourou, părintele științific al laserului de la Măgurele, în ziua atingerii puterii maxime de întreg sistemul de laseri: „România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”

„În momentul de față, România este la vârful cercetării. Este un moment istoric”, a declarat astăzi Gerard Mourou, laureatul premiului Nobel pentru Fizică 2018. Supranumit „părintele științific al laserului de…
Vezi articolul