În Cehia, sancțiunile UE aplicate Rusiei ar putea duce la restricții pentru studenții ruși care învață în facultăți tehnice

167 de vizualizări
Praga, Republica Cehă / Foto: © Dreamstime.com
Sute de studenți ruși care studiază la facultăți tehnice din Republica Cehă ar putea fi nevoiți să-și întrerupă studiile sau să-și schimbe orientarea academică, din cauza interpretărilor date de autoritățile locale sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, relatează Deutsche Welle. Sursa precizează, însă, că universitățile cehe, care beneficiază de autonomie, ezită să dea curs solicitărilor făcute de oficialii de la Praga.

Potrivit sursei citate, viceministrul Educației din Republica Cehă, Radka Wildova, a transmis universităților un memoriu prin care le atenționează că sancțiunile decise de UE în privința Rusiei interzic sprijinul tehnic oferit persoanelor și organizațiilor din Rusia, iar acordarea de servicii de educație în discipline tehnice sau sprijin în cercetare aplicată ar putea fi considerate asistență tehnică.

Autonomia universitară înseamnă că astfel de solicitări au doar valoare de recomandare, decizia aparținând exclusiv universităților. Reprezentanta ministerului a spus însă că, dacă instituțiile de învățământ superior nu dau curs cererii de a se conforma sancțiunilor UE, ele “riscă să piardă credibilitatea internațională”, notează Deutsche Welle, care citează platforma cehă Aktualne.cz.

  • Una dintre instituțiile care ar fi afectate profund de o astfel de măsură este Universitatea Tehnică Cehă din Praga, unde sunt înscriși aproximativ 800 de studenți ruși, dintr-un total de aproximativ 17.000 de studenți. Un reprezentant al universității este citat spunând că încearcă să găsească soluții pentru a respecta sancțiunile, permițând în același timp studenților ruși să-și continue studiile.

O posibilă soluție ar fi să li se ceară studenților care urmează studii de cibernetică sau aviație – ce ar putea intra sub umbrela sancțiunilor UE – să se distanțeze oficial de războiul declanșat de Rusia în Ucraina, urmând ca apoi să solicite un permis special pentru continuarea studiilor. Dar mulți studenți se tem că scrisorile de distanțare ar putea ajunge la autoritățile ruse și, împreună cu familiile de acasă, ar putea deveni ținta persecuțiilor guvernului rus.

Foto © Larysa UhrynDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

De ce își doresc rectorii să fie veșnici. Sociologul Marian Preda, rectorul Universității din București: Poți să mărești mai mult decât trebuie salariile, să angajezi oameni care îți sunt loiali / Nu este moral ca o universitate să aibă aceeași persoană la conducere timp de 17 sau de 22 de ani, așa cum se va întâmpla dacă legea e votată în varianta actuală

„Dacă vrei într-un fel sau altul să influențezi pe votanți, poți să mărești mai mult decât trebuie salariile. Poți să angajezi timp de 4 ani oameni care îți sunt loiali…
Vezi articolul

Profesorii stagiari care vor avea norma de predare înjumătățită urmează să beneficieze de același salariu, propus a fi cel mediu pe economie, în urma viitoarei legi a educației, susține ministrul Cîmpeanu

Deoarece în concluziile proiectului România educată, ce vor fi transpuse în noua lege a educației, “se prevede profesionalizarea și susținerea carierei didactice, printr-un an de stagiatură imediat după absolvirea facultății,…
Vezi articolul

Bursele pentru olimpicii internaționali care nu câștigă premii la competițiile internaționale, dar fac parte din loturile de concurs, nu sunt prevăzute în legea Educației, acesta este motivul pentru care elevii respectivi au fost trecuți la bursele de merit și nu la cele de excelență olimpică, precizează Ministerul Educației

Ministerul Educației a trimis Edupedu.ro câteva precizări după publicarea articolului în care Consiliul Național al Elevilor a condamnat ferm decizia luată „peste noapte”, de a tăia din draftul metodologiei de…
Vezi articolul