În loc să ne lamentăm, ne-am pus mintea la contribuție. Cum a reușit directoarea unui liceu din București să-i convingă pe 86% din colegii ei să se vaccineze

4.753 de vizualizări
Foto: captură Știrile TVR
„Procentul de 86% personal didactic, nedidactic și auxiliar care este în acest moment vaccinat cu schema completă în Caragiale, era și la începutul școlii. Adică ce pot să vă spun este că doar patru profesori s-au vaccinat în acest val patru”, a declarat Andreia Bodea, directoarea Colegiului Național „I. L Caragiale”, într-o intervenție telefonică la TVR1, despre situația personalului vaccinat din școala sa.

Directoarea a precizat că a organizat o întâlnire online și au fost invitate două cadre medicale, care le-au oferit informații despre vaccinare: „Eu am organizat pentru colegii mei, pentru tot personalul de altfel, un webinar la început, când încă nu erau atât de multe informații legate de vaccinare, cu două doamne doctor – voci autorizate în materie – un webinar care a durat aproape două ore. Este vorba de doamna profesor universitar Maria Dorobanțu și doamna conferențiar universitar de la Matei Balș, Victoria Aramă, pe care le-am invitat, au stat de vorbă cu colegii mei, cu tot personalul, s-au pus întrebări, au dat explicații”.

După acest eveniment, toate cadrele didactice au fost înscrise pe platformă: „Și la două zile după asta, eu am înscris împreună cu colegul meu pe platformă toți profesorii, pentru că explicațiile au fost atât de complete, de coerențe, de civilizate, încât colegii mei și-au dorit să se vaccineze. S-au înscris, s-au vaccinat”.

Aceasta a spus că după 10 zile de la începutul anului școlar au apărut cazuri de covid în școli, dar s-au luat măsuri: „Sigur că după ce a început școala, ușor, ușor, după 10 zile de școală, au început să apară cazuri întâi într-o clasă, în altă clasă. Bineînțeles că s-au aplicat măsuri: copiii au stat acasă, au revenit după opt zile, au fost testați cei care nu erau vaccinați și la un moment dat…”.

Moderator: Noi ne întrebam cum s-a reușit la dumneavoastră în liceu să fie personalul didactic și auxiliar vaccinat în proporție atât de mare? Și al doilea lucru, să ne spuneți care era situația la începutul școlii, adică în luna septembrie în privința vaccinării?

Andreia Bodea: Deci procentul de 86% personal didactic, nedidactic și auxiliar care este în acest moment vaccinat cu schema completă în Caragiale, era și la începutul școlii. Adică ce pot să vă spun este că doar patru profesori s-au vaccinat în acest val patru. Cum s-a întâmplat lucrul acesta? Foarte din pripă. Eu am organizat pentru colegii mei, pentru tot personalul de altfel, un webinar la început, când încă nu erau atât de multe informații legate de vaccinare, cu două doamne doctor – voci autorizate în materie – un webinar care a durat aproape două ore. Este vorba de doamna profesor universitar Maria Dorobanțu și doamna conferențiar universitar de la Matei Balș, Victoria Aramă, pe care le-am invitat, au stat de vorbă cu colegii mei, cu tot personalul, s-au pus întrebări, au dat explicații. Și la două zile după asta, eu am înscris împreună cu colegul meu pe platformă toți profesorii, pentru că explicațiile au fost atât de complete, de coerente, de civilizate, încât colegii mei și-au dorit să se vaccineze. S-au înscris, s-au vaccinat.

Moderator: Dumneavoastră ați făcut eforturi pentru a-i convinge pe colegii, pe profesori, respectiv cu celălalt personal din interiorul liceului de nevoia de a se vaccina, înainte de a fi acest val patru. Asta înțeleg de la dumneavoastră.

Andreia Bodea: Nu. Stați puțin să ne înțelegem. Datoria mea de director, datoria mea de coleg și de cadru didactic este să dau colegilor mei posibilitatea de a fi informați. Nu sunt medic, dar obligația mea este să le pun la dispoziție informația corectă, ceea ce am și făcut. Decizia le-a aparținut. Adică noi ne înțelegem foarte bine, este o cultura școli deosebită în Colegiul Caragiale. Eu mi-am făcut datoria punându-le la dispoziție aceste voci în materie de știință medicală. Decizia le-a aparținut.

Moderator: Și aș vrea să vă întreb în privința modului în care să-i spunem așa, au fost măsurile acestea de siguranță, respectivul valul de infectări. La dumneavoastră în liceu, înainte de această vacanță care se încheie, ați simțit că există o creștere destul de accelerată din cauza infectărilor, în rândul copiilor mai ales, pentru că înțeleg că profesorii erau vaccinați?

Andreia Bodea: Sigur că după ce a început școala, ușor, ușor, după 10 zile de școală, au început să apară cazuri întâi într-o clasă, în altă clasă. Bineînțeles că s-au aplicat măsuri: copiii au stat acasă, au revenit după opt zile, au fost testați cei care nu erau vaccinați și la un moment dat, cu două zile înainte de a intra în această vacanță am intrat online, pentru că din 44 de clase, 22 aveau cazuri confirmate și trimise în documentele noi la școală: fie copiii aveau Covid – din fericire, toată lumea a avut forme extrem de ușoare – sau contact direct, unul dintre părinte se îmbolnăvise de Covid.

Școala intrat prin decizia Consiliului de Administrație și aprobarea a DSP-ului și a inspectoratului școlar, online. După care urma să revenim la școală și a început această vacanță. Da, sigur copiii s-au îmbolnăvit. Acum Caragiale are, de fapt ca toate liceele din București, populația școlară vine din foarte multe părți, inclusiv din zone limitrofe, deci vin cu mijloace de transport în comun. Ne-am așteptat cu toate măsurile pe care nu le-am luat în școală, ne-am așteptat totuși să apară cazuri de Covid.

Moderator: Mai am o scurtă întrebare. Vă rog să spuneți cum vă afectează întregul an școlar, pentru că s-a renunțat, iată la o teză în anumiți ani. Vă afectează într-un mod, să-i spunem așa, în privința calității educației pe care o primesc elevii?

Andreia Bodea: Nu cred că este cineva care să-și imagineze că această pandemie nu are efecte. Sigur că efectele se văd, dar colegii mei și cu mine în loc să stăm și să ne lamentăm, să ne dăm de ceasul morții: „aoleu, ce ne facem în această situație”, ne-am strâns cu toții, ne-am pus mintea la contribuție, ne-am făcut temele, școala este dotată, colegii mei sunt pregătiți și mergem mai departe. Sigur vom recupera, vom face maximum ce se poate face în aceste condiții. Este greu, este complicat. (…) Sigur că ne afectează pe toți, îi afectează în primul rând pe copii. Înțeleg și temerile părinților. Noi preferăm și eu prefer ca în loc să stau să mă gândesc: „aoleu, ce nenorocire ne-a lovit”, mă gândesc că treburile trebuie făcute pentru copii și în folosul copiilor. Mergem înainte, vor fi ore mediale.”

Dialogul, la minutul 36:08:

1 comment
  1. Grădinița Nr 111, din București are 100% personal vaccinat….Este o chestiune de siguranță personală și națională și atât. Obligația și îndatorirea pe care o ai fata de ceilalți, fata de societate și față de viitor, trebuie sa fie de ajuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Fostul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată. Anunțul vine a doua zi după apariția demisiei în Monitorul Oficial: Am plecat din minister tocmai ca să nu existe niciun conflict

Fostul secretar de stat de la Ministerul Educației, Maria Manea, anunță că deschide o grădiniță privată, apărând ca „fondator” pe site-ul acesteia. Reamintim că Manea și-a anunțat demisia în urmă…
Vezi articolul