În școlile din județul Cluj, elevii primesc corn, biscuiți și fructe, în cadrul programului pentru alimentație sănătoasă în școli / La licitația pentru lapte, nimeni nu participă

349 de vizualizări
Foto: © Bahadir Yeniceri | Dreamstime.com
Județul Cluj este singurul dintre cele 3 consultate de Edupedu.ro până în prezent care distribuie în școli biscuiți, corn și fructe, în cadrul Programului pentru școli al României. “Laptele și produsele lactate nu se distribuie în școli deoarece au fost organizate 5 licitații la care nu a participat niciun ofertant, iar următoarea licitație are termen de depunere a ofertelor, 19 decembrie”, precizează Consiliul Județean Cluj, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.
  • Motivul pentru care nu sunt ofertanți la licitațiile pe lapte și produse din lapte este acela procesatorii nu își pot acoperi costurile, chiar și în condițiile în care, recent, Guvernul a majorat prețul pe care îl achită pentru o porție de lapte, de la 99 de bani la 1,11 lei. Producătorii care încă mai distribuie lapte în școli, se gândesc să renunțe la program. – mai multe detalii aici

Amintim că, deși școala a început de aproape 3 luni, elevii din 12 județe nu primesc niciuna dintre cele 3 porții săptămânale de lapte și produse lactate promise pe hârtie de Guvern, prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017

Județul Cluj se află printre cele 12 județe care nu distribuie lapte și produse lactate în școli prin Programul pentru școli al României, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017.

Potrivit unui răspuns trimis Edupedu.ro, în cele 357 de școli din județul Cluj, în zilele de luni, miercuri și vineri se distribuie corn, iar marți și joi se distribuie biscuiți. Fructele – merele se distribuie de două ori pe săptămână, în zilele de marți și joi. În total sunt 61.048 de elevi care primesc parțial alimentele din program.

“Laptele și produsele lactate nu se distribuie în școli deoarece au fost organizate 5 licitații la care nu a participat niciun ofertant. În prezent se află în derulare o nouă procedură  de licitație, termenul de depunere a ofertelor este data de 19.12.2022”, scrie Consiliul Județean Cluj.

Potrivit, Hotărârii de Guvern nr. 640/2017, fiecare ar trebui să primească pe parcursul săptămânii, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.

Nici în școlile din județul Ilfov sau Iași nu se distribuie produse din lapte sau lapte, iar acolo elevii nu primesc nici măcar corn sau fructe.

Într-un articol, Edupedu.ro a scris că procesatorii de lapte care încă livrează porțiile pentru elevi trag un semnal de alarmă și susțin că vor opri distribuția la finalul contractelor încheiate în acest an din cauza costurilor prea mari pe care le au. Procesatorii de lapte spun că cei 12 bani pe care i-a alocat în plus Guvernul, recent, pentru porția de lapte per elev, nu acoperă nici măcar costurile majorate ale ambalajelor sau facturile de gaze și energie electrică, spun reprezentanții companiilor de produse lactate.

Pe hârtie, anul acesta școlar (2022-2023), ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preșcolari și elevii de clasele I-VIII, dar în cel puțin 3 județe (n. red consultate de Edupedu.ro) licitațiile încă sunt în desfășurare.

Informații de context

În anul şcolar 2022-2023, bugetul alocat implementării Programului pentru şcoli al României a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022 și este în valoare de 562.850.883 lei (în creştere de la 501.553.278 lei, în anul şcolar 2021-2022) echivalentul a 113.730.224,89 euro, din care: ajutor financiar din partea Uniunii Europene în valoare de 85.896.139 lei (17.356.262 euro), repartizat astfel: 6.900.318 euro pentru fructe şi legume; 10.455.944 euro pentru lapte şi produse lactate; ajutor financiar naţional – 476.954.744 lei (96.373.963 euro).

Pentru că în 12 județe, licitațiile au fost sistate pentru că lipseau ofertanții, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs, prin H.G. nr. 640/2017.

Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.

În România programul Laptele și cornul a fost introdus în 2002 ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget. Doar de două ori pe săptămână, lapte și o dată, produse lactate, de regulă iaurt – asta primesc acum elevii din grădinițe, școala primară și gimnaziu. De cinci ori pe săptămână, adică zilnic, primesc corn sau produse de panificație, iar în două zile, fructe.

Foto: © Bahadir Yeniceri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. In judetul Covasna copiii nu primesc nici corn, nici lapte nici mere desi sunt multe scoli unde ar fi nevoie ca copiii sa primeasca. Ceea ce nu inteleg este unde se duc banii alocati. Cornul de foarte multe ori nu era bun pentru consum dar multi copiii aveau numai hrana aceasta pe zi. Autoritatile se prefac ca totul e okay si bine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Proiectul de lege care ar permite angajarea de noi cadre didactice și personal nedidactic în școli: concursurile pentru posturile vacante din instituțiile de învățământ, cercetare și academii sunt exceptate de la suspendarea concursurilor de angajare

Posibilitatea ca în invățământ să fie angajate noi cadre didactice, pe durata stării de alertă, așa cum a menționat, luni, premierul Ludovic Orban, este prevăzută într-un proiect de lege care…
Vezi articolul

DOCUMENT Noi reguli pentru examenele naționale și revenirea la școală: Limita de 10 elevi în clasă a fost eliminată, dispenserele cu dezinfectant în fiecare clasă și măsurile pentru igienizarea și dotarea toaletelor, la fel

Limita de 10 elevi în fiecare clasă a fost eliminată din măsurile prevăzute în școli pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății…
Vezi articolul