La trei luni de la începerea școlii, niciun elev din județul Ilfov nu a primit lapte, corn sau fructe la școală, așa cum prevede principalul program al ministerului de reducere a abandonului școlar / La licitațiile pentru lapte și mere nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura a fost anulată

1.112 vizualizări
Foto: © Ravenestling | Dreamstime.com
Din septembrie până în luna noiembrie, în nicio școală din județul Ilfov nu s-a distribuit măcar o porție de lapte, mere sau produse de panificație, așa cum prevede Programul pentru școli al României 2017-2023, aprobat prin Hotărâre de Guvern nr. 640/2017. Potrivit unui răspuns primit de Edupedu.ro de la Consiliul Județean Ilfov, în prezent se derulează doar licitația pentru produsele de panificație, care a demarat abia în septembrie pentru că Executivul a aprobat abia în august suma de bani necesară. Celelalte două licitații pentru lapte și mere au fost suspendate, pentru că nu a participat niciun ofertant și urmează să fie reluate.
  • În anul școlar în curs, 2022-2023, în 12 județe a fost sistată furnizarea laptelui și a produselor lactate din cadrul “Programul pentru școli al României”. detalii aici
  • În ultimii doi ani, programul a funcționat cu sincope și din cauza pandemiei și a școlii online.
  • Și anul acesta Guvernul a aprobat târziu banii alocați (cu mai puțin de o lună înainte de începerea școlii), motiv pentru care licitațiile au început târziu.

În total, 43.606 elevi din Ilfov ar trebui să primească săptămânal, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație.

Programul pentru Școli al României, cunoscut și sub numele Lapte și Cornul, a început cu stângul încă de când a fost aprobat anul acesta, în data de 10 august, ceea ce a dus la întârzieri și legate de normele de aplicare și licitații. Cu doar 3 săptămâni înainte de începerea școlii, Guvernul a aprobat 563 de milioane de lei pentru a fi folosiți anul acesta școlar, 2022-2023. Documentul a fost publicat în Monitorul Oficial în Partea I, nr. 798 din 11 august 2022.

În aceste condiții, întreaga procedură a început târziu: autoritățile locale trebuie să întocmească documentația pentru licitațiile la care să participe operatorii economici care vând produsele, să posteze anunțurile în SEAP și să declare un câștigător. Licitațiile pot fi și contestate, ceea ce poate întârzia și mai mult procesul.

Asta s-a și întâmplat în județul Ilfov, unde, la trei luni de la începerea școlii, nici unul dintre cei peste 43.000 de elevi din cele 159 de școli nu au primit nici lapte, nici produse de patiserie, nici mere, pentru că nu sunt ofertanți, precizează Consiliul Județean Ilfov, într-un răspuns pentru Edupedu.ro.

SEAP a și suspendat automat procedura pentru licitațiile pentru lapte și mere din lipsă de ofertanți. Cel mult, elevii ar putea primi produse de panificație, cândva în acest an școlar, pentru că doar această licitație se mai desfășoară în prezent, însă mai durează până când produsele vor ajunge pe băncile elevilor. Licitația pentru acest tip de produse a fost demarată în luna septembrie din cauza “întârzierii cu care Guvernul a aprobat suma de bani alocată programului”, precizează Consiliul Județean Ilfov.

În răspunsul Consiliului Județean, cerut de Edupedu.ro, “în anul școlar 2022-2023, pentru 159 de unități școlare ale județului (cele care se încadrează în prevederile Hotărârii Guvernului nr. 640 / 2017, cu modificările și completările ulterioare) se află în etapa de derulare procedura de atribuire a contractelor de furnizare prin licitație deschisă pe trei loturi: Lot 1 – produse de panificație, lotul II – lapte, lotul III -mere. La termenul limită de depunere a ofertelor s-a constatat că pentru lotul II, lapte și lotul III, mere, nu s-a prezentat niciun ofertant, iar procedura pentru cele două loturi a fost anulată automat în SEAP”.

Unul dintre motivele pentru care nu s-a prezentat nici un ofertant în cazul produselor din lapte poate fi și prețul prea mic oferit de Guvern.

Avocata Lorena Stoian spune pentru Edupedu.ro că “anularea licitației pentru acest motiv înseamnă că licitația nu este conformă, în sensul în care prețul stabilit nu este unul competitiv. Având în vedere motivul pentru care licitația a fost anulată, respectiv lipsa ofertelor de participare, o nouă licitație poate fi organizată de către Consiliul Județean oricând, cu respectarea prevederilor Legii 98/2016 privind achizițiile publice, prin transmiterea unui anunț de participare”, mai spune avocata.

Recent, pe 16 noiembrie, Guvernul a majorat suma pe care o plătește pentru porțiile de lapte, de la 0,99 lei pe porție, la 1,11 lei, crescând suma totală acordată acestor produse, cu 15.405 mii de lei pentru anul școlar în curs.

Guvernul a motivat faptul că actualizarea valorii s-a realizat la cererea reprezentanților din sectorul laptelui, precum și a Consiliilor Județene, operatori economici, și a avut în vedere fundamentarea Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală (ICEADR) precum și datele furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Utilizând rata inflației, a rezultat valoarea de 1,11 lei pentru porția de lapte și produse lactate.

Noua licitație ar trebui să aibă noul preț de achiziție al laptelui. “În prezent, se elaborează documentația pentru reluarea procedurii pentru lapte și mere, la care nu s-a prezentat nici un ofertant”, mai spune Consiliul județean Ilfov în răspunsul pentru Edupedu.ro.

Potrivit articolului 7 din Hotărârea de Guvern nr. 640/ 2017 privind Programul de școli al României, autoritățile competente la nivel local (…) sunt responsabile de elaborarea documentațiilor de atribuire și a documentelor-suport ale acestora, organizarea procedurilor de achiziție publică, desemnarea câștigătorilor, încheierea contractelor/acordurilor-cadru cu furnizorii sau prestatorii, monitorizarea și controlul distribuției produselor și al desfășurării măsurilor educative.

Câți beneficiari ai programului sunt, teoretic, în țară

Pe hârtie, anul acesta școlar 2022-2023, ar trebui să primească săptămânal lapte, produse de patiserie și fructe, 1.887.873 preşcolari din grădiniţele de stat autorizate/acreditate şi particulare acreditate cu program normal de 4 ore şi elevi din învăţământul primar şi gimnazial de stat și privat autorizat/acreditat.

Mai exact, fiecare elev ar trebui să primească pe parcursul săptămânii, gratuit, 2 porții de fructe și/sau legume, 2 porții de lapte, o porție de produse lactate și 5 porții de produse de panificație. Însă, cel puțin pe livrarea de lapte, programul este blocat în 12 județe, în special din cauza lipsei de ofertanți, așa cum reiese dintr-o notă de fundamentare a Guvernului.

Deși elevii primesc doar pe hârtie produsele de lapte în cele 12 județe, o inițiativă legislativă aflată în dezbatere parlamentară, acum, în Senat vrea ca laptele să fie primit de elevi în toate zilele săptămânii, nu cum este trecut în lege acum, doar în 3 zile, iar achizițiile defalcate pe fiecare componentă să poată fi făcute pe criterii geografice, pentru nu mai mult de 20 de localități. – detalii aici

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, este responsabil de monitorizarea și evaluarea Programului pentru școli al României, potrivit articolului 20 din Hotărârea de Guvern nr. 640/ 2017 privind Programul de școli al României.

APIA nu a prezentat, în anul 2021-2022, niciun raport privind derularea programului.

De ani de zile lapte și cornul ajung cu întârziere în școli din cauza birocrației sau a lipsei de ofertanți

În fiecare an, elevii primesc cu întârziere produsele la școală. De exemplu, anul trecut școlar, 2021/2022, Programul pentru şcoli al României a început cu întârziere în 8 consilii judeţene, 2 comune şi 1 oraş, din totalul celor 52 de UAT-uri, potrivit cifrelor furnizate de APIA, pentru Edupedu.ro. “Numărul estimativ de preşcolari şi elevi care au beneficiat de lapte şi corn, în perioada septembrie 2021-ianuarie 2022, a fost de 1.568.432 (n. red. din cei peste 1,9 milioane)”, se mai arată în răspuns.

Cea mai mare întârziere a distribuţiei de produse în semestrul I, anul şcolar 2021/2022, a fost în judeţele Bistriţa Năsăud, Argeş şi Ialomiţa cu data de începere 3 ianuarie 2022.

Încă din anul școlar 2014-2015, din cauza birocrației și a licitațiilor contestate, programul guvernamental “Lapte-corn” ajunge în unitățile de învățământ mult după începerea cursurilor. Spre exemplu, în anul școlar 2014-2015, elevii din județul Brăila au așteptat șapte luni până să primească ambele produse. Ei au primit inițial laptele, însă cornul a ajuns abia în luna aprilie 2015, când mai erau două luni până la încheierea cursurilor.

În anul școlar 2015-2016, produsele au fost livrate în școli cu o lună de întârziere, iar în anul școlar 2016-2017 elevii brăileni au primit pachetul lapte-corn în formulă completă abia în cursul lunii mai 2017, cu puțin timp înainte de vacanța de vară. – mai multe detalii aici

Informații de context

Inițial programul s-a numit “laptele și cornul” și a fost inițiat în 2002, prin ordonanța de urgență Nr. 96 din 16 august 2002. ca un program social și a fost extins apoi la toți elevii. În prezent este finanțat și din fonduri europene, pe lângă cele de la buget și s-a extins și la fructe, sub o altă denumire.

Pentru “Programul pentru școli al României 2017-2023”, Guvernul alocă anual o sumă de bani, pentru a acorda gratuit fructe/ legume/ lapte și produse de panificație. Nu mai este doar un corn, ci pot fi și biscuiți de exemplu. Prin H.G. nr. 640/2017 suma a fost majorată la 578 milioane de lei.

Programul Laptele Școlar este prezent în statele europene încă din anii 50. Recent, evaluarea programelor din „schema de lactate” de la nivelul statelor Uniunii Europene a arătat că toate țările (chiar dacă în proporții variabile) se confruntă cu un consum în scădere sau cu o stagnare de consum în privința laptelui, potrivit Comisiei Europene

Foto: © Ravenestling | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Elevii din 12 județe nu mai primesc lapte și alte produse lactate. Guvernul vrea să crească prețul pentru porția de lapte cu 0.12 lei – proiect
Guvernul plătește 6,63 de lei pe săptămână pentru porțiile de fructe/lapte și corn ale unui singur elev, cu aproape un leu mai mult decât anul trecut / Prin lege, produsele de panificație pot nici să nu fie distribuite dacă atribuirea contractului nu a fost finalizată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj pentru părinți și elevi de la o profesoară din Suceava, care a intrat în grevă deși anul viitor se pensionează: Până când salariul nu va fi motivant, la catedră nu vor veni decât cei care nu își găsesc loc în altă parte, deci cei mai slabi / Judecătorii, doctorii, inginerii sunt făcuți de profesori și dacă profesorii nu sunt buni, nimic nu va fi bun

„Nu intrăm în grevă pentru că nu ne pasă de copii. Intrăm în grevă tocmai pentru că ne pasă! Doar când meseria de profesor va fi bine plătită, vor veni…
Vezi articolul