Încă 11 elevi au luat 10 la BAC în 2019, anunţă ministerul Educaţiei la 7 zile de la publicarea rezultatelor finale. Vor primi câte 3.000 de lei, arată un proiect în dezbatere

1.550 de vizualizări
elevi cu media 10
Foto: freepik.com
Ministerul Educaţiei anunţă că 235 de elevi au luat media 10 la Bacalaureat sesiunea iunie-iulie 2019 şi nu 224 cum fusese anunţat pe 12 iulie, în ziua publicării rezultatelor finale, după contestaţii. Informaţia apare în  proiectul de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere, prin care vor fi acordate “stimulente financiare” pentru elevii de 10 la BAC şi Evaluarea Naţională. Banii vor fi alocaţi de la “Ajutoare sociale”.

Datele publice anunţate de ministerul Educaţiei după souţionarea contestaţiilor arată că la Bacalaureat au fost 224 de medii de 10 (după ce înainte de contestaţii erau 177). În nota de fundamentare a actualului proiect, apare însă o altă cifră – 235 de absolvenţi de liceu care ar fi luat media 10 la Bacalaureat 2019. Diferenţa de 11 elevi nu a fost explicată de autorii proiectului.

UPDATE 22.07.2019: Potrivit informațiilor obținute pe surse, cei 11 elevi în plus din statistica Ministrului ar fi elevi care au luat Bacalaureatul cu media 10 fie în sesiunea specială, fie la sesiunea de Bacalaureat pentru clasele cu predare în limba germană (din clasele liceelor Goethe și Lenau).

Numele beneficiarilor de premii vor fi publicate în ordinul de ministru de după aprobarea HG.

Prevederile arată că ar fi vorba despre premii de 1.000 de lei pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care au luat media 10 la Evaluarea Naţională şi câte 3.000 de lei pentru cei cu performanţă similară la Bacalaureat.

Anunţul din 12 iulie cu rezultatele finale de la Bacalaureat

Nota de Fundamentare a proiectului publicat pe 19 iulie, 7 zile mai târziu de “Hotărâre privind acordarea de stimulente financiare absolvenților care au obținut media 10 la evaluarea națională pentru absolvenții clasei a VIII-a – 2019 și la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019”:

Numărul elevilor de 10 de la Evaluarea Naţională, 459, coincide cu cel anunţat în comunicatul oficial de la anunţarea datelor finale.

Procedural, banii vor fi alocaţi de minister prin redistribuire internă, de la rubrica Ajutoare sociale, printr-un ordin de ministru. Nu se ştie dacă “stimulentele financiare” respective vor fi impozitate conform legislaţiei.

Calculele arată că ar fi vorba despre 705.000 lei pentru elevii de 10 de la Bacalaureat şi 459.000 pentru cei care au luat 10 la Evaluarea Naţională. În total 1.164.000 lei.

FOTO: Business photo created by yanalya – www.freepik.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Rafila spune că a discutat cu Ligia Deca despre introducerea în școli a materiei “Educație pentru sănătate” / “Am semnat un protocol în acest sens şi cu Biserica Ortodoxă” / “Un termen rezonabil este anul 2024”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a subliniat marţi importanţa introducerii în programa şcolară a disciplinei „Educaţiei pentru sănătate” și a precizat că a avut o discuție în acest sens cu ministrul…
Vezi articolul

Actori consacrați vor citi texte din scrierile autorilor români clasici și contemporani, iar participanţii care vor fi apoi și profesori evaluatori vor scrie după dictare. Ziua Limbii Române, celebrată în mod inedit, pe 31 august, la UMFST „George Emil Palade” din Târgu-Mureș. Înscrieri pentru diploma de participare (P)

Istoria unei limbi este istoria unei civilizații, iar o „stare de limbă” reprezintă reconstituirea altei „stări de limbă”, anterioare, aşa cum afirma Eugen Coşeriu. Limba română literară, având la bază…
Vezi articolul
Echivalarea titlului de doctor cu gradul didactic I

DOCUMENT Model de raport lunar pe care trebuie să îl completeze profesorii pentru a primi sporul de doctorat și exemple de activități luate în calcul pentru acordarea lui, publicate de ISJ Dolj

Profesorii trebuie să depună lunar un raport de activitate suplimentară pentru a putea primi sporul de doctorat. Elaborarea unei lucrări științifice si rezolvarea creativă a situațiilor ce impun managementul riscului,…
Vezi articolul

Daniel David, despre cazurile de violență în școli: Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme / Ceea ce se face în sistemul de educație este o păcăleală, ca să nu spun o impostură, nu exista psiho-pedagogi

„Am trecut de la paradigma bazată pe autoritatea profesorului la paradigma vocii celui care strigă cel mai tare și de aici apar probleme”, a declarat Daniel David, rectorul Universității „Babeș-Bolyai”…
Vezi articolul