„Îndrăznim” și „Nu cedăm” – vocea profesorilor români ajunge în presa internațională / Greva, prezentată de marile agenții de presă: atitudinea guvernului „nu a făcut decât să submineze credibilitatea acestuia”

5.347 de vizualizări
Foto: Edupedu.ro
“Profesorii au intrat în grevă în data de 22 mai, pentru prima dată din 2005, iar de atunci mii dintre ei au participat la proteste în toată țara, scandând ‘Demnitate’, ‘Îndrăznim’ și “Nu cedăm’”. Așa prezintă agenția internațională de presă Reuters protestele profesorilor din România, într-o relatare ce pornește de la marșul desfășurat în București vineri, 9 iunie.

Greva a fost în atenția presei internaționale încă din primele zile, agențiile de presă arătând că este vorba despre cele mai mari astfel de mișcări de protest din ultimii 18 ani. Pe 25 mai, Agence France Presse scria despre cum protestele profesorilor au închis cele mai multe școli din țară, punând situația profesorilor în contextul economiei naționale și europene.

  • Pe 9 mai, mișcarea de protest a cadrelor didactice din România a atras atenția în mod special, având în vedere durata ei – se încheiau 3 săptămâni de grevă și nu era limpede când urma să se termine protestul. Bloomberg pune protestul în contextul frământărilor sociale europene și în cel al rotației guvernamentale așteptate la București.

Potrivit Bloomberg, guvernul român întâmpina mari greutăți în încercarea sa de a ajunge la un acord cu sindicatele, în condițiile în care aproximativ 10.000 de oameni ieșiseră în stradă la ultimul protest din București. Este citat liderul sindical Marius Nistor, potrivit căruia atitudinea guvernului “nu a făcut decât să submineze credibilitatea acestuia”.

Tot Bloomberg arată că protestul are loc într-un moment în care angajații din diverse sectoare, în țările europene, solicită creșteri salariale, ca răspuns la creșterea prețurilor, acțiuni sindicale afectând numeroase zone, de la sistemul de sănătate britanic la rețeaua de transport din Germania. 

  • În România, având în vedere presiunile bugetare, Bloomberg comentează că “presiunile sociale ar putea să nu se termine cu un acord cu profesorii. Și angajații din sănătate au protestat în ultima săptămână pentru a cere salarii mai mari, mai mulți angajați și condiții mai bune de muncă“.

Reuters pune protestele în contextul situației cadrelor didactice, amintind că un nou angajat în învățământ câștigă aproximativ 2.400 de lei, iar ofertele guvernului nu a satisfăcut cererile protestatarilor. Este citată o profesoară, Lucia Pascaru, participantă la protestul de vineri, care arată că “am văzut salarii mult mai bune în alte sectoare, chair și în sectoare unde nu sunt căutați oameni cu studii superioare”.

Tot Reuters notează că, până acum, părinții și elevii au sprijinit greva, chiar dacă prelungirea ei amenință organizarea examenelor de sfârșit de an.

Protestatarii sunt citați și de AFP, în relatarea sa de la începutul protestului: “Suntem aici deoarece nu mai avem răbdare și înțelegere în ceea ce privește promisiunile fără număr care au fost încălcate de-a lungul anilor”, a spus, pentru agenția de presă, profesoara Alina Deliu. “Suntem ignorați, Salariile sunt foarte mici, mai ales pentru începători ca mine. Ei încearcă să ne cumpără tăcerea, de fiecare dată, cu lucruri precum vouchere sau bonusuri”, este citat și Mihai Dobre, profesor de 29 de ani.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ghid Practic pentru Profesori – Combaterea Discriminării în Clasă, lansat de CNCD / Cum descoperim cazurile de bullying? Exemple de traume care trebuie să atragă atenția cadrelor didactice și sfaturi pentru implicarea părinților

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării și Institutul pentru Politici Publice au publicat un ghid practic pentru profesorii din școlile primare și gimnaziale și directorii școlilor, util în identificarea situațiilor de…
Vezi articolul

Marcel Ciolacu: Clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională / Lista celor 450 de școli care organizează programul „Masa caldă” va fi validată azi, potrivit premierului

Premierul Marcel Ciolacu a declarat la începutul ședinței de Guvern că „în domeniul învățământului, clarificăm ultimele detalii privind plățile pentru prima de carieră didactică, respectiv prima de carieră profesională”. Este…
Vezi articolul

Platforma de inteligență artificială ChatGPT “poate fi o binecuvântare pentru educație”, pentru că scoate școala din confortul compunerilor – profesorul Adrian Hatos / Plus: O aplicație care încearcă să identifice frauda cu ajutorul ChatGPT

ChatGPT, sistemul de inteligență artificială bazat pe întrebări și răspunsuri, lansat la sfârșitul anului trecut și care poate fi folosit de oricine, “poate fi o binecuvântare pentru educație”, consideră Adrian…
Vezi articolul