Înscrieri clasa pregătitoare 2019: Pe 4 martie încep înscrierile în clasa pregătitoare. Care sunt noile reguli – SURSE

62.857 de vizualizări
Repartizarea copiilor în clasa pregătitoare - costul standard pe elev
Foto: Freepik.com
Înscrierile în clasa pregătitoare 2019 încep pe 4 martie, potrivit unui proiect de ordin intrat în posesia Edupedu.ro. Calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare 2019 prevede că pe 25 februarie școlile vor face publice la sediile lor circumscripțiile școlare (adică străzile care le sunt arondate), în perioada 26 februarie – 9 martie 2019 școlile organizează Zilele porților deschise, în care pot fi vizitate de părinți, iar până pe 22 martie se vor desfășura evaluările psihosomatice, potrivit documentului citat.

Înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor de 6 ani se realizează în perioada 4 martie – 22 martie 2019, se arată în calendarul intrat în posesia Edupedu.ro. Potrivit proiectului de ordin pe care ministrul Educației se pregătește să îl supună dezbaterii, în acest interval părinții trebuie să completeze, online sau la școala la care vor înscrierea copiilor, cererile-tip de înscriere. Validarea cererilor-tip de înscriere la școala la care solicită înscrierea copiilor se face zilnic, în intervalul orar 8:00-18:00, de luni până vineri.

Calendar Înscrieri Clasa Pregătitoare 2019 – Surse

Prima etapă de înscriere în clasa pregătitoare 2019

25 februarie 2019                  Circumscripțiile școlare și numărul de clase pregătitoare organizate de fiecare școală sunt publicate la sediile școlilor și pe site-urile inspectoratelor școlare județene
Evaluarea dezvoltării psihosomatice – școlile și grădinițele afișează programul evaluării
Criteriile specifice de departajare a elevilor care nu fac parte din circumscripția școlară – sunt afișate de toate școlile
Școlile afișează programul de completare a cererilor-tip de înscriere în învățământul primar

26 februarie – 9 martie 2019 Ziua porților deschise – toate școlile organizează o perioadă în care părinții, copiii și alte persoane interesate pot să viziteze spațiile dedicate activităților claselor pregătitoare și pot discuta cu învățătoarele

25 februarie – 22 martie 2019 Evaluarea nivelului de dezvoltare psihosomatică a copiilor care nu împlinesc 6 ani la data începerii școlii

4 martie – 22 martie 2019         Părinții completează, online sau la școala la care vor să își înscrie copiii, cererile-tip de înscriere. Tot acum părinții fac și validarea cererilor-tip de înscriere la școală, zilnic, în intervalul orar 8:00-18:00 (luni-vineri).

28 martie 2019                            Repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție

29 martie 2019                             Afișarea în școli și pe site-ul inspectoratului școlar a copiilor înmatriculați, a numărului de locuri rămase libere și a listei copiilor neînscriși după prima etapă.

A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare 2019

1 aprilie 2019                                 Afișarea la sediul școlilor și pe site-ul inspectoratului școlar a procedurii specifice de repartizare a copiilor pe locurile disponibile, elaborată de inspectoratul școlar

2 aprilie – 8 aprilie 2019              Depunerea cererii-tip de înscriere la secretariatul școlii aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă.
Validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor.

11 aprilie 2019                               Afișarea la fiecare școală a listelor finale cu copiii înscriși în clasa pregătitoare

12 aprilie – 19 aprilie 2019           Centralizarea și soluționarea de către inspectoratul școlar a cererilor părinților copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar

Regulile de înscriere în clasa pregătitoare 2019

Părinții cu copii care împlinesc 6 ani până la data de 31 august 2019 inclusiv sunt obligați să își înscrie copiii în clasa pregătitoare.

Părinții sau împuterniciții legali ai copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019 pot să-și înscrie copiii în clasa pregătitoare, numai după ce cei mici susțin evaluarea psihosomatică și dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Părinții copiilor care fac 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2019, care nu optează pentru înscrierea copiilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2019-2020 sau pentru care evaluarea psihosomatică arată că nu pot parcurge cu succes clasa pregătitoare își vor înscrie copiii la grădiniță, în grupa mare.

“În cazul în care există solicitări de înscriere în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani după data de 31 decembrie 2019, inspectoratele școlare/unitățile de învățământ consiliază părinții privind nevoia de a lua decizii în interesul educațional al copilului și informează că solicitarea nu poate fi soluționată decât în urma evaluării dezvoltării psihosomatice care să ateste pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare. În cazul în care rezultatul evaluării arată că dezvoltarea psihosomatică nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare, copiii sunt înscriși în grupa mare din învățământul preșcolar. Rezultatul evaluării nu poate fi contestat”, se arată în documentul obținut de Edupedu.ro.

Proiectul de metodologie obținut de Edupedu.ro prevede că “inspectoratele școlare pot decide reconfigurarea circumscripțiilor școlare până la data începerii înscrierilor, astfel încât să asigure optimizarea procesului de cuprindere a copiilor în clasa pregătitoare, în situația în care capacitatea unei unități de învățământ nu permite cuprinderea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor din circumscripția școlară stabilită în anul școlar anterior”.

Evaluarea dezvoltării psihosomatice a copiilor se efectuează în grădinițele de stat și în Centrele județene de resurse și asistență educațională (CJRAE/CMBRAE).

Toți copiii ai căror părinți cer înscrierea în clasa pregătitoare la școala de circumscripție sunt înmatriculați la unitatea de învățământ solicitată. Pe locurile libere, se înscriu și, ulterior, se înmatriculează copiii care provin din alte circumscripții școlare, inclusiv din alte localități.

În situația în care într-o școală numărul cererilor de înscriere primite de la părinți al căror domiciliu se află în afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, se aplică criterii de departajare generale și specifice.

Criteriile generale de departajare sunt următoarele:

  • existența unui certificat medical de încadrare în grad de handicap a copilului;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de ambii părinți. Situația copilului care provine de la o casă de copii/un centru de plasament/plasament familial se asimilează situației copilului orfan de ambii părinți;
  • existența unui document care dovedește că este orfan de un singur părinte;
  • existența unui frate/a unei surori înmatriculat/înmatriculate în unitatea de învățământ respectivă.

În cazul în care numărul cererilor de înscriere primite de la părinți din afara circumscripției școlare este mai mare decât numărul de locuri libere, repartizarea copiilor se face în ordinea descrescătoare a numărului de criterii generale de departajare cumulate de către fiecare copil: se repartizează la început copiii care îndeplinesc trei dintre criterii, apoi copiii care îndeplinesc două dintre criterii și, în final, copiii care îndeplinesc doar unul dintre criterii.

Criteriile specifice de departajare sunt elaborate de fiecare școală și se aplică după criteriile generale.

 

 


6 comments
  1. Din păcate, documentele oficiale apar cu foarte mare întârziere și nu pot fi studiate cu atenție de către părinți, pentru a se conforma în timp util.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Școlile care vor intra pe noua listă a celor care oferă elevilor o masă caldă ar trebui să îndeplinească criterii de prezență slabă, risc de abandon școlar și profesori necalificați, conform proiectului Programului Național Masă Sănătoasă, pus în dezbatere

Proiectul ordinului privind aprobarea criteriilor pentru includerea școlilor în Programul național Masă Sănătoasă (PNMS) a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Educației. Guvernul va finanța maxim 1000 de unități…
Vezi articolul