Înscrierile pentru clasa pregătitoare în anul școlar 2022-2023 vor începe în martie – surse

87.300 de vizualizări
Înscrierea în clasa pregătitoare 2020
Foto: Pexels.com
Din luna martie, părinții își vor putea înscrie copiii în clasa pregătitoare în anul școlar care începe în septembrie 2022, au declarat surse din ministerul Educației pentru Edupedu.ro.

Înscrierile la clasa pregătitoare vor fi anunțate tot în primele săptămâni ale lunii martie, ca și anul trecut.

Condiții de înscriere la clasa pregătitoare
 • Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2022, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare, în conformitate cu prevederile legii și ale prezentei metodologii.
 • Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar.
 • Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2022, inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător. La fel și cei care nu au frecventat grădinița sau se întorc din străinătate. Aceștia vor fi consiliați înainte de înscriere. Urmează să se stabilească perioada în care părinții pot completa cererile de evaluare.

Înscrierea în învățământul primar se face prin depunerea unei cereri-tip de înscriere însoțită de documente justificative. Cererea-tip de înscriere se poate completa online, transmite prin e-mail, prin poștă sau se poate depune la secretariatul unității de învățământ la care părintele dorește înscrierea copilului, în perioada prevăzută de Calendarul înscrierii în învățământul primar.

Detalii despre cum a decurs calendarul înscrierilor anul trecut.

Citește și: DOCUMENT Curriculum clasa pregătitoare: Ce învață copiii în primul an de școală


24 comments
 1. Buna ziua, baietelul meu va implini 5 ani in 3 ianuarie 2023 si as dori sa pot sa il inscriu pentru a incepe clasa pregatitoare la 5 ani si 8 luni. In trecut exista aceasta posibilitate dupa ce se trecea un test psihologic. De ce nu mai exista aceasta optiune? Pentru ca depaseste cu 3 zile perioada maxima va ajunge sa implineasca 8 ani in calasa 1. Cum ar trebui sa procedez?

 2. Bună ziua! Deși băiețelul meu împlinește 6 ani pe 14 iulie îmi doresc să mai rămână un an la grădiniță. A inceput să vorbească destul de târziu și încă mai are o intârziere în limbaj. Aș vrea să pășim cu dreptul în clasa pregătitoare.

 3. Buna ziua. Circumscriptia la care suntem arondati ptr grupa 0 e la o distanta de 1 km de noi, in conditiile in care peste drum de noi avem o scoala dar e pe alta adresa. Care ar fi posibilitatea sa inscriem copilul la aceasta scoala si sa fie acceptat?

 4. Buna ziua. Am fi si noi interesati sa stim cand anume incep inscrierile pentru gradinita(grupa mica). Multumim!

  1. Prin Mai – Iunie vor începe !

   Trebuie să se facă înscrierile la școli
   Reînscrierile la grădinițe
   Apoi înscrierile

 5. Bună ,fetita mea face 6 ani la începutul lunii august….deci ar trebui sa o înscriu obligatoriu la clasa 0 dar totuși mi se pare încă mica ..nu o vad încă pregătită pt scoala .Va avea 6 ani și o luna când va începe scoala…alți colegi vor avea 6 ani și 11 luni …totuși este o diferență cam mare și aceste luni se observa în evoluția copilului. Întrebarea mea este dacă ași putea totuși sa o țin încă un an la gradinita și sa înceapă clasa 0 la 7 ani .Mulțumesc pentru eventualele răspunsuri.

  1. Bună dimineața! Conform legii, fetița dumneavoastră trebuie înscrisă la clasa pregătitoare. Pot fi amânați doar copiii care au probleme certificate de o comisie de la CJRAE în baza unor documente medicale.

 6. Buna ziua,

  Aceeasi situatie avem si noi: copilul face 6 ani pe 19 februarie 2023. Poate fi inscris in clasa pregatitoare? Frecventeaza gradinita si acum este in grupa mare.

  Multumesc.

  1. Puteți sa o mai țineți la grădiniță încă un an. Doar copilașii care inplimesc 6 ani pina în 31 August 2022 sunt obligați sa meargă la scoala. Asa a fost fetita mea a împlinit 6 ani pe 5 octombrie și am mai lăsat-o un an la grădiniță.

 7. Buna dimineata,
  baiatul meu este nascut pe 17 februarie 2017 – pot sa il inscriu la clasa pregatitoare cu testare ? nu are 6 ani impliniti pana la 31 decembrie 2022, ii face in februarie 2023.

 8. Buna seara, exista posibilitatea inscrierii unui copil direct in clasa I, fara sa treca prin clasa pregatitoare, daca este pregatit din toate punctele de vedere?

  1. Nu exista. Clasa pregatitoare este obligatorie. Ceea ce se invata in clasa pregatitoare nu se mai reia in clasa intai.

 9. Am citit pe site-ul unui liceu din sector 5 ca poți sa inscri copilul la acel liceu, dacă unul din părinți a terminat liceul acolo. Când iam contact au spus ca nu e valabil . Deci cum e?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

GHID Înscrierea în clasa pregătitoare 2023. Părinții care își înscriu copiii la altă școală decât cea de circumscripție pot bifa să le fie locul păstrat la școala de care aparțin / Răspunsuri de la Ministerul Educației la cele mai frecvente întrebări

Cele mai frecvente întrebări privind înscrierea copiilor în clasa pregătitoare 2023 au primit răspunsuri de la Ministerul Educației într-un ghid publicat miercuri pe site-ul instituției. Astfel, pot fi înscriși la…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare, etapa a II-a, a fost modificat la o zi după ce s-a încheiat perioada de depunere a cererilor. Listele finale vor fi afișate pe 29 iunie, cu 19 zile mai târziu decât termenul inițial

Calendarul de înscriere la clasa pregătitoare, etapa a II-a, pentru anul școlar 2022-2023 a fost modificat, potrivit unui ordin publicat în Monitorul Oficial. Astfel, validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea…
Vezi articolul

DOCUMENTE Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023, publicate de inspectoratele școlare. Părinții pot găsi în listă școala de care aparțin, conform domiciliului

Circumscripțiile școlare pentru înscrierea la clasa pregătitoare 2023 au fost publicate joi, 30 martie, de către inspectoratele școlare. Potrivit calendarului oficial, astăzi părinții află școala de care aparțin și numărul…
Vezi articolul

Inspectoratele școlare nu au publicat încă listele cu elevii înscriși la clasa pregătitoare, deși termenul era 27 mai, potrivit calendarului / Etapa a II-a de înscriere începe pe 31 mai și ține până pe 7 iunie

Inspectoratele școlare nu au publicat încă lista cu candidații înmatriculați la clasa pregătitoare, precum și numărul de locuri rămase libere, cu toate că termenul era 27 mai, conform calendarului oficial.…
Vezi articolul

Doar copiii înscriși la creșă, grădiniță, elevii de clasa pregătitoare și din clasa a IX-a au nevoie de avizele medicale la începutul anului școlar, transmite Ministerul Sănătății

Adeverinţa medicală de înscriere în colectivitate, aviz epidemiologic şi fişă de vaccinări se eliberează de medicul de familie numai la înscrierea într-un nou ciclu de învăţământ, adică creşă, grădiniţă, clasa…
Vezi articolul