Percheziţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Şcoala Postliceală Sanitară “Eugen Nicoară” din Reghin, într-un dosar în care 11 italieni ar fi obţinut ilegal diplome de asistent medical generalist

5.052 de vizualizări
Şcoala Postliceală Sanitară “Eugen Nicoară” din Reghin / Foto: sceugennicoara.ro
Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Şcoala Postliceală Sanitară “Eugen Nicoară” din Reghin sunt vizate de percheziţiile poliţiştilor Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un dosar în care 11 cetăţeni italieni ar fi obţinut ilegal diplome de asistent medical generalist recunoscute pe teritoriul Uniunii Europene, conform Agerpres.

Surse din cadrul anchetei au precizat că urmează să fie audiaţi o serie de elevi italieni ai şcolii, liderul grupului, care este cetăţean italian, profesori ai şcolii şi câţiva funcţionari de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi din cadrul Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – Filiala Mureş.

UPDATE: Reacţia ISJ Mureş în dosarul diplomelor fictive: Percheziţiile nu vizează persoana juridică ISJ, ci persoane fizice

Şefa Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Mureş, Paula-Maria Dărăban, a precizat, luni, că percheziţiile efectuate la sediul instituţiei, într-un dosar în care 11 cetăţeni italieni ar fi obţinut la Reghin diplome fictive de asistent medical generalist, nu au vizat persoana juridică a ISJ, ci persoane fizice, conform Agerpres.

 ‘Percheziţiile efectuate de poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române nu vizează  persoana juridică Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, fiind percheziţii ce vizează persoane fizice. Astfel, reprezentantului legal al Inspectoratului Şcolar Judeţean Mureş nu i s-a înmânat vreo copie a mandatului de percheziţie’, a menţionat Paula-Maria Dărăban, într-un comunicat de presă.

Poliţiştii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române efectuează, luni dimineaţă, percheziţii într-un dosar privind şcolarizarea fictivă a unor cetăţeni italieni care au obţinut astfel diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat transmis de IGPR, în această speţă sunt efectuate 12 percheziţii domiciliare, în judeţele Ilfov şi Mureş, cercetările vizând săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, fals intelectual, uz de fals şi divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, faţă de mai multe persoane cercetate.

Scolarizare fictivă, urmată de eliberarea de diplome de asistent medical generalist recunoscute în Uniunea Europeană

‘Din cercetările efectuate până în prezent a reieşit că, începând cu anul 2019 şi până în prezent, la nivelul unei şcoli postliceale, ar fi fost dezvoltat un mecanism ilegal, constând în şcolarizarea fictivă a unor cetăţeni italieni (care nu cunosc limba română şi care nu s-au prezentat la cursuri şi stagii de practică), urmată de eliberarea de diplome pentru exercitarea profesiei de asistent medical generalist pe teritoriul Uniunii Europene‘, arată sursa citată.

În cauză, vor fi puse în executare mandate de aducere emise pe numele a 8 persoane, în scopul depistării acestora şi conducerii la sediul unităţii de poliţie, pentru aducerea la cunoştinţă a calităţii procesuale, a drepturilor şi obligaţiilor aferente şi audierii.

Activităţile au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Poliţiei Române.

La acţiune participă poliţişti din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice şi Serviciul pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale.

Totodată, aceştia beneficiază de sprijinul poliţiştilor Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, Serviciului Criminalistic şi Serviciului pentru Acţiuni Speciale, potrivit sursei citate.


5 comments
  1. Auzi rationament de ,,sef”! Cica, tot ,,circu-i pe persoana fizica”! Ca nu cumva sa traga ,,contribuabilul” concluzia gresita ca ,,persoana juridica” a facut presupusele falsuri. Nu va faceti griji ,,madam” ca daca-i musai va trimit ,,mascatii” copii cate vreti. Da’, intreb pentru un prieten, sa inteleg totusi ca originalul l-ati vazut, nu? Poate-i explica cineva ,,sefei” ce-i ala ,,grup infracţional organizat”, ca sa priceapa si ce subalterni are (o parte cercetata inca, se intelege).

  2. Edupedu aceasta scoala are atestat eliberat de ARACIP si semnat de Presedintele ARACIP.
    Intrati pe site-ul ARACIP si vedeti dovada https://aracip.eu/detalii-unitate-de-invatamant/223338. In registrul unitatitilor acreditate nu apare ca fiind acreditata unitatea dar in schimb are atestat ca a fost evaluata periodic si a primit punctajul 119.
    O unitate de invatamant ca sa fie evaluata periodic extern trebuie sa fie acreditataaaaa.
    Faceti o scurta cercetare si o sa descoperiti multeee.

  3. Inconstienta! Oameni care , confunda democratia cu incalcarea legii dupa bunul plac. Inacceptabil. Titularii diplomelor false, indivizi impostori, fara cele mai elementare notiuni medicale, au acces in spitale sa acorde asistenta medicala bolnavilor. In mod vadit, este un act criminal din partea tuturor celor care au participat si au facut posibila o asemenea infractiune. Pana la terminarea procesului, sper ca organele competente sa actineze si sa solicite suspendarea activitatii asa zisilor asistenti medicali.

  4. Postliceale există și în alte orașe în care nu se merge la școală și contra cost se obține diplome. Ar trebui să fie obligatoriu bacalaureat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Filmul și educația publicului tânăr”, conferință la Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografie din București sâmbătă, 16 decembrie. Intrarea este gratuită / Printre vorbitori, profesoara de limba română Carmen Ion

O conferință despre utilizarea filmului în educație va fi organizată sâmbătă, 16 decembrie, începând de la ora 10, de Universitatea Națională de Arte Teatrale și Cinematografie (UNATC) din București, potrivit…
Vezi articolul

Criza sanitară a accentuat inegalităţile în domeniul educaţiei, afectându-i mai serios pe copiii cei mai săraci, cu dizabilităţi sau pe cei mai mici – raport Banca Mondială, UNESCO și UNICEF

Banca Mondială, UNESCO şi UNICEF avertizează că generaţia tinerilor care urmează în prezent diverse forme de învăţământ riscă să piardă aproape 17.000 de miliarde de dolari din venituri din cauza închiderii…
Vezi articolul

Sunt foarte puține cabinete medicale și stomatologice școlare sau dacă există cabinet, nu există medic, susține Alexandru Rafila, ministrul Sănătății / INS raporta că sunt 515 cabinete stomatologice școlare în toată țara, dintre care unul singur în mediul rural

„A existat pe vremuri o rețea de cabinete de medicină școlară, cabinete stomatologice. În momentul de față sunt foarte puține sau dacă există cabinet, nu există medic în multe dintre…
Vezi articolul