Institutele de cercetare vor începe anul cu un buget identic cu cel de anul trecut, buget ce va evolua „în funcție de ceea ce se întâmplă pe parcursul anului”, anunță ministrul Daniel David / Vor fi susținute mai multe proiecte „care în acest moment se află în diverse competiții pe listele de rezervă”

627 de vizualizări
Foto: © Dreamstime.com
Institutele Naționale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare (INCD) vor avea anul acest aun buget identic cu cel de anul trecut, „urmând ca, în funcție de ceea ce se întâmplă pe parcursul anului, să vedem cum va evolua suma”, a spus ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, în conferința de presă susținută joi, 27 februarie. El a apreciat că această alocare „este un lucru bun” în condițiile de austeritate impuse de ordonanța-trenuleț.

Ministrul David a arătat că finanțarea la nivelul celei de anul trecut se menține chiar și în condițiile procesului de evaluare declanșat în rândul institutelor de cercetare.

El a declarat, totodată, că „am discutat și am gândit, în zona bugetului cercetării, să susținem mai multe proiecte care în acest moment se află în diverse competiții pe listele de rezervă. 

Asta pentru că este de neacceptat pentru mine – și pentru oricare din această echipă – ca rata de succes pentru competițiile în țară să fie o rată mult mai mică decât rata în cele mai dificile competiții europene. Atunci te și întrebi de ce mai faci competițiile interne și pui la bătaie atâtea resurse, în condițiile în care nu ești aproape de rata, să spunem, la European Research Council sau în alte competiții internaționale.”

Ministrul David, declarații pe tema finanțării cercetării:
  • „Vom pune la dispoziția Institutelor Naționale de Cercetare-Dezvoltare-Inovare, așa-numitele INCD-uri… vom începe anul cu un buget identic cu cel pe care l-am avut și anul trecut, urmând ca, în funcție de ceea ce se întâmplă pe parcursul anului, să vedem cum va evolua suma. Cred că este un lucru bun, în condițiile de austeritate, în aceeași logică a ordonanței „trenuleț”. Începem cu ce am avut și anul trecut, mai ales că institutele vor trece, după cum știți, prin etapa de evaluare și la toamnă, probabil, vom avea o reorganizare a institutelor – cum spune legea și hotărârea de Guvern – în cele trei categorii de tip A, B și C. Și cred că este un mesaj important. 
  • Doi, am discutat și am gândit, în zona bugetului cercetării, să susținem mai multe proiecte care în acest moment se află în diverse competiții pe listele de rezervă. 
  • Asta pentru că este de neacceptat pentru mine – și pentru oricare din această echipă – ca rata de succes pentru competițiile în țară să fie o rată mult mai mică decât rata în cele mai dificile competiții europene. Atunci te și întrebi de ce mai faci competițiile interne și pui la bătaie atâtea resurse, în condițiile în care nu ești aproape de rata, să spunem, la European Research Council sau în alte competiții internaționale. Așa că de pe lista de rezervă, cei buni – sigur, nu știu acum care va fi procentul și până unde mergem, dar cu siguranță pornind de la propunerea făcută de UEFISCDI… Și vom pune o parte din banii în acea zonă, așa cum am anunțat, de altfel, când am vorbit despre buget, când am spus că bugetul s-a mărit și zona cercetării, am spus în ce direcție va merge bugetul respectiv.
  • Și am trimis în sistem săptămânile trecute informarea, reamintirea, încurajarea, ca să spun așa, a fost notă de informare tuturor actorilor din cercetare, dezvoltare, inovare să înceapă să-și pregătească datele, informațiile, pentru că procesul de evaluare va începe. Așa cum știți, avem acest proces prin care toți actorii pe care funcționează în zona Cercetării-Dezvoltării-Inovării și anume INCD-urile, institutele Academiei, universitățile, centrele din zona private care doresc să aibă acces la fonduri publice sau pur și simplu să intre în procesul de evaluare vor participa la acest proces după o metodologie deja stabilită prin hotărâre de guvern.”
Citește și:
Cercetarea intră sub umbrela Ministerului Educației și Cercetării prin Autoritatea Națională pentru Cercetare, instituție separată cu atribuții strategice, administrative și de planificare și finanțare / ANC va avea circa 250 de angajați și va fi condusă un președinte cu rang de secretar de stat
Doar 3,04% din PIB pentru învățământ, prin Ministerul Educației, potrivit bugetului pe 2025 adoptat de Parlament / Ministerul estimează un buget total pentru învățământ, din toate sursele de finanțare, de 4,5% din PIB / Cercetarea – sub 0,2% din PIB
Ministrul Daniel David: Vom începe la mijlocul lunii martie sau cel târziu în mai evaluarea tuturor institutelor de cercetare. Am dat informarea să se pregătească, să-și adune datele

Foto: © Tero VesalainenDreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Este extraordinar: finantarea ar fi trebuit sa ajunga la 2% din PIB, dintre care 1% din fonduri publice, iar ministerul se lauda ca va reusi sa acorde a 20-a parte din finantarea maxima?
    Ce e de laudat aici? Lauda era daca ministerul putea spune: am gasit mijloace prin care, cel putin partea privata din finantare, sa creasca de cateva ori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Director în Poliţia Română, mesaje alarmiste către studenţi: În mediul online nimic nu mai e gratuit. Totul se reduce la bani, fie că vorbim de furt de date, de fraude, de spionaj şi chiar de atacuri bine direcţionate împotriva unor companii

Declaraţii alarmiste ale directorului Institutului de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Sorin Stănică. Acesta le-a spus studenţilor de la SNSPA, potrivit declaraţiilor…
Vezi articolul

Probabil în luna aprilie vom lansa un nou apel pentru manuale, spune secretarul de stat din Ministerul Educației și Cercetării, Zoltan Kallos: Vom scoate la licitație acele manuale care nu au fost editate din cauza numărului mic de beneficiari

Ministerul Educației și Cercetării va lansa o licitație pentru achiziția manualelor care până acum nu s-au editat pentru că erau prea puțini beneficiari, a anunțat la TVR secretarul de stat…
Vezi articolul

Angajări de experți la Agenția care acordă acreditările școlilor și grădinițelor. Salarii de bază între 5.100 și 6.500 de lei, plus spor de condiții vătămătoare. Candidații trebuie să știe și Internet Explorer, un program folosit pe doar 0,5% din dispozitivele din România

Agenția de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a scos la concurs săptămâna trecută mai multe posturi vacante. Este vorba despre 3 posturi de expert IA în cadrul Departamentului…
Vezi articolul