Material susținut de UMF “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca

Interesul studenților pentru cercetare crește când sunt sprijiniți cu burse, infrastructură și acces la profesori de top – cazul Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” / Rectorul Anca Buzoianu:  Proiectul MetaboMS – exemplu de instrument ce permite studenților “să se implice direct în cercetare și diagnosticare”

1.612 vizualizări
Centrul de Cercetari pentru Medicina Avansata MedFuture / Sursa: UMF Iuliu Hatieganu
Burse de până la 10.000 lei/student, acordate prin competiție, opțiunea de a participa la proiecte de cercetare în facultățile și centrele de specialitate ale universității, recrutarea activă pentru a activa în domeniu – acestea sunt parte dintre instrumentele pe care Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca le oferă studenților. Potrivit rectorului universității clujene, Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu, instituția oferă totodată acces la profesori și personalități medicale de top, dar și la proiecte precum recent-lansatul MetaboMS, care, pe lângă utilitatea imediată în cadrul serviciilor pentru populație, le permite studenților să se implice direct în cercetare.

Astfel, spune Anca Buzoianu, “interesul studenților noștri pentru domeniul cercetării crește tot mai mult de la an la an”, iar “o bună parte din absolvenții noștri aleg cariera de cercetător după absolvire și își continuă studiile doctorale la noi în universitate sau în universități renumite din lume”. Ea spune că cei mai buni dintre absolvenți “sunt recrutați activ de către universitate, oferindu-li-se locuri la doctorat și posibilitatea unei cariere într-un mediu tânăr”. 

În condițiile în care, potrivit rectorului UMF “Iuliu Hațieganu”, aproape 100% dintre absolvenții de medicină și farmacie se angajează în domeniile studiate,  implicarea în cercetare și în activități practice cu impact imediat oferă un avantaj. În cazul proiectului-pilot de screening neonatal extins MetaboMS, de exemplu, ea spune că acesta “sporește valoarea educației oferite de universitate și oferă un avantaj competitiv pentru studenții implicați în acesta”.

Oportunitățile, spune ea, sunt multiplicate și primesc susținere internațională de participarea universității la  consorțiul universitar european NeurotechEU, 

  • Rectorul Anca Buzoianu a explicat, într-un interviu, implicarea UMF “Iuliu Hațieganu” în proiecte de cercetare științifică și aplicată, precum și în relațiile universitare internaționale.

Rep.: În materie de cercetare, care sunt prioritățile UMF “Iuliu Hațieganu” pentru anul următor? Cum sunt sprijiniți studenții care doresc să avanseze pe această cale a cercetării în domeniul medical?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Cercetarea științifică este o componentă esențială a misiunii universității noastre, aflată în categoria selectă a universităților de cercetare avansată și educație și totodată, cercetarea este vectorul principal al afirmării internaționale și al ascensiunii deosebite din ultimii ani în clasamentele internaționale, așa cum ați menționat la început.

Stimulăm și încurajăm intens cercetarea științifică în rândul studenților prin burse consistente, de până la 10.000 lei/student, pe care le acordăm prin competiție, condiția principală fiind aceea de a publica articole științifice de valoare. Le oferim oportunitatea de a participa la proiectele de cercetare din cadrul celor trei facultăți, în cadrul cercurilor științifice și în cele două centre prestigioase de cercetare în medicina de înaltă performanţă: Centrul de Cercetări pentru Medicină Avansată MedFUTURE și Centrul de Cercetări pentru Genomică Funcțională, Biomedicină și Medicină Translațională – GENOMIC CENTER. Drept dovadă, interesul studenților noștri pentru domeniul cercetării crește tot mai mult de la an la an, în primul rând datorită infrastructurii și cercetătorilor de la care pot învăța și, de asemenea, datorită faptului că sunt susținuți și încurajați de către cadrele didactice. Ne bucurăm să constatăm că o bună parte din absolvenții noștri aleg cariera de cercetător după absolvire și își continuă studiile doctorale la noi în universitate sau în universități renumite din lume. Cei mai buni absolvenți din fiecare promoție sunt recrutați activ de către universitate, oferindu-li-se locuri la doctorat și posibilitatea unei cariere într-un mediu tânăr, atractiv și cu oportunități de dezvoltare a carierei. 

Rep.: În primăvara acestui an, universitatea a lansat un proiect-pilot, cu o componentă internațională, un laborator de screening neonatal, numit MetaboMS. Ce înseamnă mai precis acesta atât pentru comunitatea academică, atât pentru studii, cât și pentru cercetare?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: MetaboMS este un proiect pilot de screening neonatal extins, ce are ca obiectiv creșterea accesului la servicii de sănătate de tip preventiv și facilitarea accesului echitabil la asistență medicală pentru grupurile vulnerabile, inclusiv populația romă, dar și evaluarea incidenței bolilor înnăscute de metabolism. Testele efectuate în perioada de implementare a proiectului (2023-2024) sunt oferite în mod gratuit nou-născuților din grupul țintă al proiectului și vizează extinderea numărului de tulburări metabolice înnăscute ce se pot depista la naștere și pot influența definitiv evoluția copilului dacă nu se intervine în timp util. În cadrul acestui proiect, va funcționa primul laborator dedicat screening-ului neonatal bazat pe spectrometrie de masă din România, METABOMS, aflat în cadrul Centrului de Cercetări pentru Medicină Avansată – MEDFUTURE al UMF “Iuliu Hațieganu”. Această inițiativă va conduce la îmbunătățiri semnificative în diagnosticarea timpurie și în intervențiile terapeutice, având un impact semnificativ asupra sănătății copiilor.

Pentru comunitatea academică, acest proiect reprezintă o oportunitate de dezvoltare și inovare în domeniul medical și susține un aspect esențial al medicinei preventive. Proiectul oferă, de asemenea, un mediu de învățare practică pentru studenți, permițându-le să se implice direct în cercetarea și diagnosticarea bolilor metabolice la nou-născuți. Studenții pot beneficia de oportunități de cercetare și practică în domeniul screening-ului neonatal, dobândind cunoștințe și abilități specifice, care le vor fi utile în viitoarea lor carieră medicală. Proiectul sporește valoarea educației oferite de universitate și oferă un avantaj competitiv pentru studenții implicați în acesta.

Hackaton NeurotechEU / Sursa: UMF Iuliu Hatieganu

Rep.: Care sunt, în termeni concreți, oportunitățile de colaborare internațională și de mobilitate în cadrul universității? Chiar recent, la sfârșitul lunii mai, a avut loc o reuniune a alianței europene din care face pare UMF Iuliu Hațieganu, NeurotechEU. Spuneați atunci că “vom beneficia de expertiza tuturor universităților membre și vom completa activitățile pe care le are fiecare universitate”. Cum se traduce acest lucru, în mod practic, pentru studenți?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Universitatea oferă o serie de oportunități de colaborare internațională și de mobilitate pentru studenți. Acestea includ programele de schimb studențesc, precum programul Erasmus+, prin care studenții pot petrece un semestru sau un an academic la o universitate parteneră dintr-o țară străină. Acest lucru le oferă oportunitatea de a experimenta un mediu academic diferit, de a-și dezvolta abilitățile profesionale și interculturale și de a-și extinde rețeaua internațională de contacte.

Universitatea participă la diverse proiecte de colaborare internațională finanțate prin programe europene, la care pot participa și studenții noștri. Aceste proiecte implică parteneriate între universități și instituții de învățământ din diferite țări și abordează diverse aspecte, precum cercetarea, inovarea, educația și dezvoltarea profesională.

Un astfel de proiect este și consorțiul universitar european NeurotechEU. În calitate de membru fondator al alianței universitare NeurotechEU, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca va contribui la educația studenților de la toate nivelurile (licență, masterat, doctorat, cursuri postuniversitare) și la formarea noii generații de oameni de știință, cercetători și absolvenți multidisciplinari, oferindu-le acces direct la infrastructura de vârf pentru cercetarea fundamentală, translațională și aplicată.

UMF ”Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca este singura universitate de medicină și farmacie din România inclusă în Alianța Universităților Europene, aflându-se printre cele 13 universități din România care au intrat în astfel de consorții.

În paralel cu dezvoltarea cercetării științifice în domeniul neuroștiințelor și neurotehnologiei, în cadrul consorțiului NeurotechEU se implementează un program de formare pentru studenți, promovând în același timp învățarea pe tot parcursul vieții în toate segmentele societății. Atât studenții, cât și cadrele didactice de la universitățile din cadrul consorțiului NeurotechEU beneficiază de un mediu favorabil, multicultural și multilingv, promovând adevărata identitate europeană în societate. 

Alianţa asigură, printre altele, următoarele beneficii pentru studenţi: 

  • Acces comun la resursele didactice, la facilităţile de cercetare şi la bibliotecile digitale
  • Mobilitate crescută și posibilitatea de a accesa diverse programe destinate schimburilor de experiență
  • Proiecte de cercetare comune
  • Campusuri digitale – cum este platforma Campus+ a alianței NeurotechEU
  • Burse, cursuri, workshopuri, hackatons și tabere, acestea fiind și unele dintre cele mai căutate. Câteva exemple de activități la care studenții și doctoranzii noștri au participat și ne-au reprezentat cu succes:
    • StratNeuro Retreat – un eveniment exclusivist, organizat de Karolinska Institutet din Suedia, susținut dede cercetători de top și experți în neuroștiințe din rețeaua StratNeuro, la care au fost invitați să participe și tineri cercetători din cadrul consorțiului NeurotechEU.
    • NeurotechEU Hackathon: Exploring Mental Health Solutions – eveniment dedicat studenților și cercetătorilor, organizat în colaborare cu Openlab Stockholm, cu scopul de a găsi o modalitate de a sprijini tinerii adulți cu boli mintale în stadiu incipient să se autoevalueze și/sau să adopte instrumente și servicii de sănătate bazate pe tehnologie.
    • NeurotechEU Summer School of Quantitative EEG (QEEG) – eveniment ajuns la a doua ediție și organizat de UMF ”Iuliu Hațieganu”, în cadrul căruia cei care studiază medicină, psihologie, bioinginerie, biotehnologie sau biologie, interesați de neurotehnologie, vor învăța noțiuni despre Electroencefalograma (EEG) și activitatea electrică a creierului.

Un alt aspect foarte important este acela că, la absolvire, studenții din universitățile din cadrul acestei alianțe vor avea diplome comune (joint diplomas) semnate de toate universitățile partenere: Karolinska Institute (Suedia), Universitatea Radboud (Olanda), Universitatea din Bonn (Germania), Universitatea Miguel Hernández (Spania), Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, Universitatea Boğaziçi (Turcia), Universitatea din Debrecen (Ungaria), Universitatea din Lille (Franța) și Universitatea din Rejkyavik (Islanda).

Laureatul Nobel Aaron Ciechanover / Sursa: UMF Iuliu Hatieganu

Rep.: În ultimul an au fost invitați la UMF Iuliu Hațieganu o serie de personalități medicale – amintim cercetătorul Sergiu Pașca (Doctor Honoris Causa) sau laureatul Nobel Aaron Ciechanover. Dincolo de beneficiile de imagine, cum îi ajută astfel de vizite în mod efectiv pe studenți? Ce invitați de seamă sunt / vizitează universitatea pentru lucrul direct cu studenții?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Aceste vizite oferă oportunități de învățare, inspirație, dezvoltare profesională și de a interacționa direct cu experți recunoscuți în domeniul sănătății, care au realizat contribuții semnificative în cercetare, dar și practica medicală. Studenții au posibilitatea să pună întrebări și să primească sfaturi valoroase, să afle despre ultimele tendințe și descoperiri în medicină și să dobândească o perspectivă mai largă asupra domeniului. Vizitele personalităților medicale aduc și un element de inspirație și motivație pentru studenți. Ei pot observa modele de succes și pot fi încurajați să-și urmeze pasiunea în domeniul medical, să-și stabilească obiective înalte și să se străduiască să le atingă. 

Printre personalitățile internaționale invitate, pe lângă cei menționați, îi amintim și pe prof. dr. Gabriel Ghiaur, profesor în cadrul The Johns Hopkins University din SUA, prof. dr. Mihai Netea, alumnus al universității noastre și profesor la Universitatea Radboud din Olanda, expert de talie internațională în imunologie și boli infecțioase, dr. Herman Berkovits – alumnus al universității noastre și medicul personal al premierului israelian Benjamin Netanyahu, iar în curând îl vom avea ca invitat pe dr. Tudor Codreanu, specialist în medicina dezastrelor, care gestionează situațiile de urgență din vestul Australiei și el fiind absolvent al universității noastre. Pe viitor, vom avea în cadrul comunității noastre academice alți patru specialiști internaționali, ce vor conduce cele 4 proiecte finanțate prin PNRR – Planul Național de Redresare și Reziliență, pe linia de investiție I8. Dezvoltarea unui program pentru atragerea resurselor umane înalt specializate din străinătate în activități de cercetare, dezvoltare și inovare:

  • Prof. dr. Romana Teodora Netea-Maier, profesor în cadrul Universității Radboud Nijmegen, Țările de Jos, la Departamentul de Tumori endocrine și Chair al Tumor-boardului de tumori endocrine de la Radboud
  • Prof. dr. Andreas Bender, profesor Informatică moleculară în domeniul Științelor vieții, Universitatea Cambridge, Marea Britanie
  • Prof. dr. Leonardus Antonius Bernardus Joosten, șef al Laboratorului de Medicină Internă experimentală, Centrul Medical Universitar Radboud, Nijmegen, Țările de Jos
  • Prof. dr. Jaime Bosch, Profesor emerit al Universității din Barcelona, Spania, Profesor la Universitatea din Berna, Elveția și Clinica Universitară de Chirurgie și Hepatologie, Inselspital Berna
Cercetatorul Sergiu Pașca / Sursa: UMF Iuliu Hatieganu

Un alt aspect foarte important îl constituie și evenimentele, conferințele și congresele pentru studenți, organizate în cadrul universității noastre, la care studenții pot interacționa cu personalități din domeniul medico-farmaceutic din țară și din străinătate: Medicalis, Dentis, Heart, Biblioteca Vie s.a..

Rep.: Care este perspectiva unei finanțări adecvate pentru ca universitățile să facă față schimbărilor, mai ales celor din domeniul legislativ?

Prof. Univ. Dr. Anca Buzoianu: Dacă este să vorbim despre o finanțare adecvată, aceasta nu ar trebui să se concentreze doar pe numărul de studenți sau pe dimensiunea instituțiilor. Universitățile cu profil medical și farmaceutic, deși sunt specializate în domenii mai restrânse, au o contribuție esențială la dezvoltarea priorităților României.

De asemenea, este importantă relevanța socială a profesiilor pentru care aceste universități pregătesc absolvenți și gradul lor de angajabilitate. Evaluarea eficienței utilizării fondurilor publice și menținerea unui echilibru între profesii care aduc beneficii pe termen lung și cele care aduc plusvaloare imediată sunt la fel de importante precum criteriile cantitative.

Deoarece absolvenții universităților de medicină și farmacie au o rată de angajabilitate aproape de 100%, finanțarea diferențiată poate fi justificată. În plus, costurile de școlarizare în domeniul medical și farmaceutic sunt semnificativ mai ridicate decât cele ale majorității programelor de studiu, din nevoia de grupuri mici, infrastructură specializată și tehnologii moderne, precum și de un număr mai mare de cadre didactice. Standardele de calitate în învățământul medical prevăd un raport cadre didactice / studenți de 1 la 5, ceea ce atrage cheltuieli mari de personal.

La fel de important este și aspectul legat de creșterea finanțării instituționale a cercetării universitare. La UMF ”Iuliu Hațieganu”, un obiectiv important îl constituie atragerea de fonduri pentru investiții în cercetare nu doar de la bugetul de stat, ci și din alte surse, prin creșterea capacității instituționale de absorbție a fondurilor europene, respectiv stimularea parteneriatelor internaționale instituționale. În primul rând, pentru binele pacienților și al comunității în cadrul căreia ne desfășurăm activitatea și, în al doilea rând, pentru creșterea performanței cercetării științifice în cadrul universității.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitățile să se adapteze pentru instrumentele de inteligență artificială, chiar dacă pun multe probleme: ele oferă numeroase beneficii posibile, iar interzicerea lor ar fi inutilă / Folosirea AI să fie declarată în activitățile academice și restricționată selectiv – poziția oficială a Asociației Universităților Europene

ChatGPT și alte instrumentele bazate pe inteligență artificială, care au ajuns în ultima perioadă la dispoziția publicului larg, ar trebui să fie adoptate într-o manieră “eficientă și adecvată” la nivelul…
Vezi articolul

Atac cibernetic la Facultatea de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației din cadrul Universității Politehnica din București / Au fost sustrase CNP-urile unor studenți

Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB) anunţă, sâmbătă, că Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a fost ţinta unui atac cibernetic, fiind extrase listele de utilizatori înregistraţi pe platforma care…
Vezi articolul

Alianța organizațiilor studențești cere creșterea fondului de burse, bani pentru dotări în universități, subvenții mai mari pentru cămine și sprijin pentru centrele de orientare în carieră

Creșterea fondului de burse și a subvenției pentru cămine, o subvenție pentru centrele de orientare în carieră și bani pentru îmbunătățirea dotărilor din Universități sunt printre principalele cereri ale Alianței…
Vezi articolul

OFICIAL Anul universitar 2021-2022 să înceapă cu prezența fizică a studenților este soluția majorității universităților – anunță Consiliul Național al Rectorilor, care cere Ministerului și reglementarea “blended learning” / Cîmpeanu anunță Hotărâre de Guvern cu o strategie integrată de prevenire a plagiatului

Majoritatea universităților și-a anunțat intenția de a începe cursurile, în toamnă, cu prezența fizică a studenților și profesorilor, anunță Consiliul Național al Rectorilor în concluziile lansate public după reuniunea de…
Vezi articolul