Intrare în legalitate de urgență, operată de ARACIP, pentru grădinița inaugurată de Sorin Cimpeanu, care nu avea autorizarea extinderii aprobată prin ordin de ministru

3.000 de vizualizări
Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com
Ordinul de ministru pentru extinderea Grădiniței nr. 70 din Sectorul 3 a fost semnat marți, 9 august, la o zi după ce Sorin Cîmpeanu a inaugurat corpul nou, potrivit unui document trimis Edupedu.ro de ARACIP. Acest lucru s-a întâmplat după ce Edupedu.ro a semnalat că o grădiniță a fost inaugurată de ministrul Cîmpeanu, moment în care a anunțat că instituția de învățământ își dublează capacitatea de școlarizare din 5 septembrie 2022. Cu toate acestea, înscrierile nu se puteau face oficial, pentru că nu fusese dat ordinul de ministru care să aprobe extinderea, după cum a confirmat directoarea instituției pentru Edupedu.ro.
  • Ordinul de extindere a fost semnat, în numele ministrului Educației, de secretarul de stat Gigel Paraschiv, conform documentului consultat.

Directoarea grădiniței, Florentina Carmen Sotir, a declarat săptămâna aceasta că nu se pot face oficial înscrieri. Potrivit acesteia, copiii nu vor apărea înscriși, deoarece planul de școlarizare nu a fost făcut, „dar de primit, îi primim”: „Noi nu putem să facem oficial înscrieri, pentru că nu avem ordin de ministru. S-a deschis corpul, s-a inaugurat. Chiar dacă vin părinții, părinții vin, solicită cerere, dar nu vor apărea înscriși, că n-am făcut planul de școlarizare, nu avem ordin de ministru, dar de primit, îi primim”.

Edupedu.ro a trimis o solicitare la ARACIP (Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar) și a cerut să fie transmise ordinele de autorizare/acreditare pentru această instituție de învățământ, ordinele de ministru. Vezi mai jos ordinul de ministru.

Mariana Dogaru, președinta ARACIP, a fost contactată de Edupedu.ro luni, 8 august, și a declarat că nu există nicio suspiciune de ilegalitate, „absolut niciuna, pentru că nu s-ar duce un ministru al Educației să inaugureze ceva ilegal”.

Potrivit surselor Edupedu.ro, Mariana Dogaru a organizat imediat activitatea în instituția pe care o conduce, astfel încât ordinul să fie gata în timp record. Pe 9 august, după publicarea articolului scris de Edupedu.ro, s-au făcut procedurile, iar ordinul a fost trimis la cabinetul ministrului spre semnare.

Menționăm că ordinul de ministru nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial și nici pe site-ul ARACIP. Până nu va apărea în Monitorul Oficial, ordinul nu va fi pus în aplicare, ceea ce înseamnă că încă nu se poate face înscrierea oficială a copiilor.

Prima etapa a avut loc în perioada 30 mai – 15 iunie 2022, iar a doua etapă s-a desfășurat în perioada 16 iunie – 30 iunie 2022, conform procedurii operaționale. Eventualele înscrieri care se fac acum au loc în afara calendarului.

Cronologia evenimentelor

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a postat luni, 8 august, pe pagina de Facebook că Grădinița nr. 70 își dublează capacitatea de școlarizare și va primi 400 de copii din 5 septembrie. Astfel, pe lângă grupele deja existente, vor fi 3 grupe de creșă și 9 grupe de grădiniță, conform ministrului.

„De astăzi (8 august – n. red.), Grădinița nr. 70 din sectorul 3 își dublează capacitatea de școlarizare! Începând cu data de 5 septembrie, Grădinița nr. 70 va putea primi 400 de copii. Celor 8 grupe de grădiniță (205 copii) deja existente, li se adaugă, prin extinderea infrastructurii, 3 grupe de creșă (30 de copii) și alte 9 grupe de grădiniță (165 de copii)”, a scris ministrul Cîmpeanu.

Marți dimineața, Edupedu.ro a scris despre inaugurarea instituției de învățământ și despre faptul că părinții nu-și puteau înscrie oficial copiii, deoarece nu fusese dat încă ordinul de ministru. – detalii aici

La eveniment a fost prezent și primarul Sectorului 3, Robert Negoiță (PSD). Este a doua grădiniță, în ultimele 2 săptămâni, inaugurată în Sectorul 3 de ministrul Cîmpeanu alături de Robert Negoiță. Pe 25 iulie a fost inaugurată Grădinița cu Program Prelungit “Peștișorul de aur” din același sector al Capitalei.

Foto: Florentina Carmen Sotir, Robert Negoiță și Sorin Cîmpeanu – Facebook.com

De menționat este că, pe 30 iunie, Robert Negoiță anunța, tot pe Facebook, că a participat la o întâlnire cu reprezentanți ai Inspectoratul Școlar al Municipiului București, ai Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar și ai Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3.

Potrivit primarului, toți participanții au stabilit că printre priorități se află „angajarea rapidă a personalului necesar în noile corpuri de grădiniță pe care le vom avea funcționale din această toamnă”, fiind amintită și Grădinița nr. 70.

Potrivit ordinului consultat, unitatea de învățământ își extinde activitatea în sediul din noua clădire, care se află în aceeași locație, pentru copiii de grădiniță și cei de creșă: „Începând cu anul școlar 2022-2023, activitatea de învățământ a unității de învățământ preuniversitar de stat Grădinița în nr. 70 din municipiul București, Strada Lucrețiu Pătrășcanu nr. 12, sector 3, cu nivelurile preșcolar și ante preșcolari se extinde în sediul din clădirea nouă din strada Strada Lucrețiu Pătrășcanu nr. 12, sector 3, pentru nivelurile preșcolar și ante preșcolar”.

Documentul prevede că este mărită capacitatea de școlarizare la 20 de formațiuni de studiu / schimbul 1: „Unitatea de învățământ preuniversitar Grădinița nr. 70 de municipiul București, sector 3, își mărește capacitatea maximă de școlarizare la 20 de formațiuni de studiu / schimbul 1”.

Sursa: ARACIP
Sursa: ARACIP

Ordinul de ministru poate fi consultat și în format .pdf:

Conform Legii Educației Naționale 1/2011, „grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de 10 și nu mai mult de 20”.

Prin Hotărârea Consiliului ARACIP nr. 6 din 19.07.2022 a fost aprobată extinderea sediului Grădiniței Nr. 70. Potrivit documentului, sunt 17 săli de grupă pentru copiii de grădiniță și 3 săli pentru cei de la creșă.

Foto: Captură Hotărârea Consiliului ARACIP nr. 6 – 2022

În 2008, a fost dat ordinul prin care instituția de învățământ a primit autorizarea de funcționare provizorie, conform răspunsului ARACIP.

Foto: ARACIP
Cine este directoare grădiniței

Într-o anchetă realizată de jurnaliștii de la Buletin de București este menționată directoarea Florentina Carmen Sotir, care a înființat în martie 2017 o societate cu răspundere limitată și a ieșit din firmă două luni mai târziu. De menționat este că aceasta nu și-a trecut firma în declarația de avere din 2018, potrivit sursei citate anterior.

Din 2017 și până în mai 2022, firma „a câștigat aproape 1.2 milioane de lei de la instituții publice, cei mai mulți din bugetul sectorului 3”, scrie Buletin de București.

Foto: © Nitinai Saguansri | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.

Citește și:
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a inaugurat o grădiniță din Sectorul 3 cu primarul PSD Robert Negoiță și anunță că din 5 septembrie aceasta poate primi 400 de copii. Directoarea spune că „nu putem să facem oficial înscrieri”, pentru că nu are autorizare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce cursurile au fost suspendate din cauza zăpezii, anunță inspectoratele școlare / Orele vor fi recuperate după cum decide fiecare școală

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce vremea rea din țară a afectat aceste zone și a provocat suspendarea cursurilor, anunță inspectoratele școlare…
Vezi articolul

Greva generală din școli – ziua 8. Federațiile sindicale anunță că greva continuă, după cel mai mare protest de stradă al angajaților din școli, după întâlnirea cu președintele Iohannis, miercuri au loc proteste în mai multe orașe

Calendaristic, în școli este a 8-a zi de grevă generală. Federațiile sindicale au avut aseară mai multe consultări cu liderii din teritoriu, conform surselor Edupedu.ro, iar decizia aproape unanimă a…
Vezi articolul

Sfaturi de la Ministerul Educației pentru profesori în situațiile de violență în școli: Interveniți prompt când observați semne de violență, fiți empatici atunci când comunicați cu copiii, încurajați-i să intervină pentru a aplana conflictele și să raporteze situațiile de violență

Ministerul Educației le transmite profesorilor pe pagina de Facebook, câteva sfaturi pe care să le aplice în situațiile care implică toate formele de violență, inclusiv bullyingul și cyberbullyingul. “Interveniți prompt…
Vezi articolul