Investiție de aproape 700 de milioane de euro pentru stimularea profesorilor și reforma programei școlare de liceu în Anglia, anunțată de guvernul britanic. Măsura este criticată de sindicatele din Educație

739 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
Premierul britanic Rishi Sunak a prezentat miercuri un plan pentru reforme în educaţie ce cuprinde modificarea curriculei pentru elevii de peste 16 ani, dar şi un bonus neimpozabil de până la 30.000 de lire sterline (34.600 de euro) pentru atragerea şi menţinerea cadrelor didactice la unele materii-cheie, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Guvernul britanic intenţionează să aloce într-o primă fază 600 de milioane de lire (693,3 de milioane de euro la cursul valutar actual) pe o perioadă de doi ani pentru a contribui la recrutarea profesorilor şi a pregăti o nouă programă pentru elevii între 16 şi 19 ani.

Aşa-zisul Standard britanic avansat, care ar urma să fie introdus cel mai devreme peste zece ani, va presupune ca majoritatea elevilor să studieze minim cinci subiecte, faţă de trei în sistemul actual.

În cadrul aceluiaşi sistem, toţi elevii vor fi obligaţi să studieze matematică şi limba engleză până la 18 ani, inclusiv cei din învăţământul vocaţional, conform sursei citate.

„Educaţia reprezintă cea mai bună politică economică, cea mai bună politică socială şi cea mai bună politică morală”, a subliniat premierul britanic într-un comunicat în care adaugă că aceste schimbări vor aduce Anglia la acelaşi nivel cu alte economii occidentale majore ca Franţa, Germania, Japonia şi SUA.

„Planul pe care l-am prezentat astăzi reprezintă o reformă reală, semnificativă, care va aşeza pe picior egal educaţia tehnică şi cea academică şi va asigura că toţi tinerii încheie şcoala sau colegiul având cunoştinţe de bază de matematică şi engleză”, a notat Sunak.

Primii care ar urma să se încadreze în noul sistem sunt copiii în vârstă de 4-5 ani, care încep în acest an şcoala primară în Marea Britanie, a mai indicat guvernul, conform Agerpres.

Sindicat din educație: Criza actuală este determinată de „volumul de muncă excesiv”

Pe de altă parte, Sindicatul naţional al educaţiei, cel mai mare sindicat de profil din Marea Britanie, cu peste 450.000 de membri, a remarcat că actuala criză a recrutărilor din şcoli este determinată de „volumul de muncă excesiv şi salariile sub nivelul inflaţiei”, ceea ce nu se poate rezolva cu bonusuri.

„Rishi Sunak (…) este complet rupt de realitate”, a conchis secretarul general al sindicatului, Daniel Kebede.

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

INTERVIU Iulia Voicu, profesoară la UNATC, Facultatea de Film: Educația cinematografică poate sprijini predarea disciplinelor și este esențială pentru o cultură sănătoasă a consumului de media în rândul tinerilor / Ce resurse au la dispoziție profesorii

Educația cinematografică este o componentă care are o legătură strânsă cu prezentul și poate contribui la cultivarea unui consum sănătos de materiale audiovizuale în rândul tinerilor, mai ales în contextul…
Vezi articolul

DOCUMENT Regulile de predare online: Cursurile pe net devin obligatorii și vor fi monitorizate. Profesorii, obligați să preia feedback de la părinți și elevi. Părinții, obligați să le asigure elevilor tehnologia necesară cursurilor. Școala poate da laptopuri în custodie

Ordinul de ministru care reglementează cursurile online, obținut de Edupedu.ro, arată care sunt regulile pentru fiecare categorie de actori implicată în procesul de predare online. Publicăm aici documentul și vom…
Vezi articolul