Invitat să semneze un proiect de lege care elimină renunțarea voluntară la titlul de doctor din Legea Educației, măsură introdusă chiar de el în 2014, Sorin Cîmpeanu a ezitat: Vom citi, vom analiza și vom semna, după ce vom înțelege

1.350 de vizualizări
Foto: gov.ro
Întrebat în cadrul audierii dacă semnează un proiect de lege inițiat de USR, cu privire la interzicerea renunțării voluntare la titlul de doctor, ministrul Educației a răspuns că are nevoie să analizeze proiectul: „O să vă rog să-mi permiteți să analizez acest proiect. După ce îl voi analiza, vă voi răspunde, cu mare drag, pentru că este o inițiativă care, în principiu, dacă este așa cum ați prezentat-o, trebuie să fie încurajată”.

Întrebarea i-a fost adresată de către senatorul USR, Ștefan Pălărie. După audiere, Ștefan Pălărie a scris pe pagina sa de Facebook că Ministrul Educației „s-a eschivat din nou”.

Ștefan Pălărie a amintit de ordonanța de urgență dată în 2014, în timp ce Sorin Cîmpeanu era ministru al Educației, și care permite retragerea voluntară a titlului de doctor: „Domnul Cîmpeanu este autorul acelui OUG prin care a fost permisă retragerea voluntară a titlului de doctor. Oricine înțelege că este actul care a permis hoților din educație să scape nepedepsiți. De atunci, Ordonanța e în vigoare și produce efecte”.

Amintim că mai mulți parlamentari USR au anunțat, luni, că depun o iniţiativă legislativă de modificare a Legii învăţământului, prin care să fie interzisă renunțarea voluntară la titlul de doctor.

Ce prevede ordonanța de urgență la care face referire senatorul Ștefan Pălărie?

Ordonanța de Urgență 94 din 2014, dată în timpul Guvernului Ponta, în timp ce Sorin Cîmpeanu era ministru al Educației, prevede că „titularul unui titlu ştiinţific poate solicita Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice renunţarea la titlul în cauză. În acest caz Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice ia act de renunţare printr-un ordin de revocare emis în acest scop”. De amintit este că, la acea vreme, Victor Ponta era implicat într-un scandal de plagiat.

Aceeași ordonanță stabilește că procedura de renunțare la titlu se aprobă prin ordin al ministrului Educației: „Actul administrativ constatator al titlului ştiinţific se anulează de la data emiterii ordinului de revocare. Procedura de renunţare la titlu, precum şi cea privind anularea actului administrativ constatator al titlului ştiinţific se aprobă prin ordin al ministrului educaţiei şi cercetării ştiinţifice”.

Pe de altă parte decizia Curții Constituționale 624 din 2016 stabilește la punctul 15 că „Posibilitatea ca autorul unei încălcări a unui drept de proprietate intelectuală să scape nesancţionat este şi inacceptabilă din punct de vedere social, încurajând astfel de fapte şi neasigurând efectul preventiv care rezultă din retragerea titlului de doctor ca şi sancţiune pentru fapta săvârşită. Or, în condiţiile în care legea care face obiect al sesizării de neconstituţionalitate prevede retragerea titlului de doctor ca sancţiune pentru nerespectarea standardelor prevăzute pentru elaborarea ei, inclusiv pentru plagiat, sancţiunea nu îşi va atinge vreodată efectul dacă o eventuală acţiune întreprinsă pentru sancţionarea unui plagiat va fi lăsată fără obiect prin renunţarea celui care a plagiat la titlul obţinut prin astfel de metode”.

Iată dialogul dintre Sorin Cîmpeanu și Ștefan Pălărie, în cadrul audierii

Ștefan Pălărie: Legat de această speță, Curtea Constituțională a decis și apreciat foarte clar prin decizia 624 din 2016, că renunțarea la titlul de doctor este ca și cum s-ar permite autorului unui furt oarecare să scape nepedepsit. Așadar, vă chem astăzi în această audiere să faceți un gest clar, cel puțin reparator, și să corectați această potențială pagubă uriașă de pe imagine a sistemului. Pentru a înlătura orice suspiciune despre intențiile dumneavoastră, vă ofer posibilitatea asta, azi, de a deveni co-inițiator al inițiativei legislative depuse de mine și de colegii mei acum două zile, care desființează această aberație din Legea Educației Naționale. Și pentru a nu fi vreun dubiu, v-am pregătit aici documentul. Am aici documentul pe care va trebui să-l semnați în fața presei și a publicului, care prin preluarea acestei inițiative, vă situați de partea adevărului și a integrității invocate din programul de guvernare. O să vin la dumneavoastră. Întrebarea este scurtă: semnați sau nu? Vă mulțumesc!

Sorin Cîmpeanu: Ordinele de ministru a fost semnate pentru punerea în aplicare a unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție. Ele sunt obligatorii. 

Ștefan Pălărie îi aduce inițiativa legislativă.

Sorin Cîmpeanu: Vă mulțumesc foarte mult! O să vă rog să-mi permiteți să analizez acest proiect. După ce îl voi analiza, vă voi răspunde, cu mare drag, pentru că este o inițiativă care în principiu, dacă este așa cum ați prezentat-o, trebuie să fie încurajată. Este un lucru pe care l-am încurajat, țin să menționez, prin finanțarea pentru prima oară, dincolo de vorbe, 25 de milioane de lei, finanțare a universităților pentru demararea procesului de verificare a tuturor tezelor de doctorat susținute în România din anul 1990 până în anul 2016. Am susținut prezentarea transparentă a tuturor tezelor de doctorat, începând cu anul 2016, și ele sunt disponibile pentru oricine. De asemenea, vă aduc la cunoștință că, ieri, la inițiativa României, Consiliul Europei care are un organism consultativ – se cheamă ETINED – pentru etică, integritate și transparență.

În acest consiliu, nu mai departe de ieri, România prin reprezentantul Ministerului Educației a propus introducerea unui „Academic Integrity Index” care să fie o medie ponderată a cinci indicatori care reflectă onestitatea, încrederea, corectitudinea, respectul și responsabilitatea, sunt cinci parametri care sunt cuantificați, iar această medie ponderată va fi luată în calcul la nivelul Europei, sub denumirea de Academic Integrity Index. Astea sunt fapte, sunt verificabile. De asemenea, vă asigur domnule senator că, dacă proiectul pe care nu-l văd aici respectă, avem expunere de motive, vom citi, vom analiza și vom semna, după ce vom înțelege ce dorește proiectul.

Ștefan Pălărie: Doar o precizare scurtă: tot prin OUG se putea face corecția aceasta, în cele două mandate anterioare pe care le-ați avut.

Sorin Cîmpeanu: Încă o precizare, ordonanța prevedea o metodologie de renunțare la titlul de doctor, metodologie pe care nici eu și nici vreun alt ministru al educației n-a dat-o. Deci, ordonanța n-a putut niciodată să fie pusă în aplicare. În mod deliberat, n-am semnat ordinul de ministru pentru metodologia de renunțare voluntară la titlul de doctor, și acesta este de asemenea un fapt.

Informații de context

Prim-adjunctul procurorului general, Bogdan Licu, a avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție. Instanța supremă i-a dat dreptate și a obligat Ministerul Educației să ia act de renunțarea la titlul de doctor în urma unei teze plagiate parțial, potrivit deciziei instanței.

USR se află acum în opoziție. În luna septembrie, cei de la USR-PLUS s-au retras de la guvernare, după ce Florin Cîțu l-a demis pe ministrul Justiției, Stelian Ion.

Amintim că în urma audierii, Sorin Cîmpeanu a obținut un aviz favorabil pentru funcția de ministru al Educației.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Zeci de părinți stau la coadă la ANAF Vaslui pentru adeverințe de venit, cerute de stat pentru tichetele educaționale de 500 de lei / Șeful instituției: S-a luat în calcul ca directorii de şcoli să aibă acces la o aplicaţie care să le permită introducerea datelor de la nivelul unităţilor şcolare

Administraţiile fiscale din judeţul Vaslui sunt aglomerate în ultimele zile din cauza contribuabililor care solicită adeverinţe de venit pentru anul fiscal 2022, necesare pentru acordarea tichetelor sociale pe suport electronic…
Vezi articolul

Demisie a directorului școlii din Constanța unde au fost amendați 8 elevi: S-a întâmplat un abuz. Poliția a amendat niște copii cuminți, foști elevi cu care noi ne mândrim și care trec special să ne vadă / În urma unor sesizări pe care le-am făcut, a doua zi au venit şi am fost ameninţat cu amenzi

Directorul şcolii gimnaziale numărul 29 din Constanţa, Ion – Denys Ciorogaru, și-a depus demisia din această funcție, în semn de protest față de acțiunea Poliției de a amenda 8 foști…
Vezi articolul

Ministrul Educației, despre salariile profesorilor de la 1 ianuarie 2024: În discuțiile tehnice “se va merge pe trei scenarii de grile. S-a discutat, în linii mari, despre o echivalență cu anumite poziții din grila de la sănătate”

Ministerul Educației, Ligia Deca, a declarat că „se va merge pe trei scenarii de grile, una dintre aceste grile fiind cea lucrată deja la Ministerul Educației, împreună cu federațiile sindicale,…
Vezi articolul