Judecătorul Cristi Danileț: Ce pot face profesorii jigniți sau insultați online de către elevi, părinți sau alți profesori. „Nu vă lăsați afectată reputația”

20.019 vizualizări
SURSA: SuperTeach Romania
Membru al Asociației VeDem Just, judecătorul Cristi Danileț le-a spus profesorilor că există o lege la care pot apela, printr-o procedură simplă, direct la judecător, în cazul în care elevii, părinții sau alți profesori le aduc injurii, fie online fie „offline”. Răspunsul său a venit ca urmare a unei întrebări din public la conferința SuperTeach de la Cluj-Napoca, la care a fost invitat. Danileț a anunțat că, pe lângă manualul de educație juridică pentru liceeni, care este gratuit, Asociația VeDem Just a lansat zilele acestea și teste juridice pentru elevi și profesori.

Întrebarea din sală a fost: „Elevii care aduc injurii dirigintei, online, în timpul orelor sau după, pot fi sancționați?”

Cristi Danileț: Profesorul care este insultat de către un elev sau de către un părinte, ori de către un alt profesor, că a fost întrebarea, are la dispoziție o acțiune direct la judecător. O acțiune pentru despăgubiri, se numește acțiune în daune morale, taxa de timbru este mică, 100 de lei. Puteți pretinde daune morale cât vreți dumneavoastră, sfatul meu – cereți cât mai mult, că noi (n.r. judecătorii) dăm mai puțin. Avem deja cazuri cu profesori care au dat în judecată elevii și părinții și au cerut despăgubiri morale. S-au dat de către colegii mei judecători. Nu vă lăsați afectată reputația. Demnitatea este cel mai de preț drept al unui om în viață, demnitatea, nu vă lăsați călcați în picioare.”

Răspunsul poate fi văzut în video la minutul 19:20.

Danileț a mai vorbit și despre testele juridice lansate recent: LEGAL Test este un nou proiect de educație juridică lansat de asociația de tineri juriști Voci pentru Democrație și Justiție. Membrii asociației își propun testarea de către cei interesați a cunoștințelor elementare de legislație printr-o aplicație de tip quizz. Chestionarele sunt accesibile în mod gratuit și online la adresa educatiejuridica.ro/legaltest.

Asociația a pregătit, deocamdată, două baterii de teste cu întrebări și răspunsuri sub formă de grilă: prima conține 20 de întrebări având un grad redus de dificultate, iar a doua conține 20 de întrebări având un grad mediu de dificultate. Fiecărei întrebări îi corespunde trei variante de răspuns. Utilizatorul trebuie să bifeze un singur răspuns ori poate trece direct la următoarea întrebare. La sfârșitul testului cunoștințele utilizatorului sunt evaluate procentual, indicându-se răspunsul bifat și cel corect pentru fiecare întrebare.

În vederea pregătirii pentru testare, utilizatorii sunt încurajați să folosească resursele de educația juridică alcătuite de asociație și accesibile la educatiejuridica.ro/manuale.

Asociația VeDem Just desfășoară în școli, licee și online programul EDUIURIS de educație juridică pentru copii și tineri. Acest program este alcătuit din mai multe proiecte desfășurate deja deja de peste patru ani de zile: întâlniri cu elevii în școli și licee, vizite ale elevilor în tribunale, organizarea de cluburi ale prietenilor legii în unitățile de învățământ, elaborare de materiale pentru orele de educație nonformală de educație juridică, instruiri ale profesioniștilor dreptului care predau astfel de lecții, procese simulate având elevii drept protagoniști, tabere de vară pentru profesorii de educație juridică, tabere de vară pentru elevi.

FOTO: Cristi Danileț/SuperTeach Romania


2 comments
  1. Buna seara as vreu sa stiu o profesoata are voie sa intrebe o clasa cum se simte cu o un elev in aceasi clsa !!!Daca sa simte bine cel s-au nu???

    Cine-i contra !!!!!! Si jumste a fost contra !!! ce inseamna de la un cadru didactic???

  2. Lucrez in sistem si cred ca trebuie mediatizate si aceste lucruri, pentru ca numai elevii si parintii au drepturi care se trambiteaza pe toate posturile tv. Trebuie sa se stie si acest lucru, conform caruia dascalii au dreptul si posibilitatea sa sanctioneze comportamentul injurios sau nedemn fata de ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Concursul de directori la București

Titularizare 2020: Peste 30.000 de profesori au început examenul de angajare în școli și concurează pe cele mai puține posturi din ultimii 5 ani, deși guvernul spune că nu a abandonat ideea de a reduce numărul de elevi la clasă

Examenul de titularizare 2020 se desfășoară astăzi, 29 iulie, începând cu ora 9:00. Profesorii au la dispoziție 4 ore pentru a rezolva subiectele de concurs. Titularizarea este cel mai mare…
Vezi articolul

VIDEO Ministrul Cîmpeanu, despre propunerea ca în școli să poată preda și persoane fără pregătire didactică: Mi-a fost rușine să-i spun cuiva că nu există calea legală să predea într-o universitate, dacă n-are formare inițială

„Un arhitect care dorește să se implice în școală, să predea desen tehnic, dacă nu are DPPD-ul sau nu are o formare inițială, nu are acces în școală”, a fost…
Vezi articolul