Judecătorul Cristi Danileț: Toți cei 7 violatori ai elevei din Vaslui sunt astăzi liberi, grație recursului compensatoriu

13.336 de vizualizări
Foto: Captura Youtube.com
Cei șapte autori ai violului de la Vaslui “care a cutremurat o țară întreagă – au fost condamnați la 10 ani, 8 ani, respectiv 6 ani de închisoare – astăzi toți sunt liberi, grație recursului compensatoriu”, a anunțat judecătorul Cristi Danileț, în conferința SuperTeach susținută în fața profesorilor, la Cluj-Napoca.

Amintim că cei 7 tineri au agresat sechestrat și agresat sexual o fată, în noiembrie 2014, când aceasta se întorcea de la școală, potrivit Digi 24. Primul a fost eliberat după ce a ispășit trei ani și jumătate din condamnarea pe care a primit-o în 2015 pentru viol în formă agravantă și lipsire de libertate, potrivit sursei citate.

Edupedu.ro a trimis Penitenciarului Vaslui o solicitare în acest sens, iar instituţia a răspuns că nu poate oferi informaţii care conţin date cu caracter personal. Redăm răspunsul Penitenciarului:

“Referitor la solicitarea dumneavoastră transmisă prin e-mail la data de 04.11.2019, vă comunicăm faptul că efectele legii recursului compensatoriu se aplică tuturor persoanelor private de libertate cazate în spații neconforme.

De asemenea, vă facem cunoscut că informațiile care privesc, punctual, un deținut sau mai mulți, identificați sau identificabili, se exceptează de la liberul acces al cetățenilor, constituind informații cu caracter personal. De altfel, aspectele privind executarea pedepsei, inclusiv informațiile care privesc  punerea în libertate, sunt date care se regăsesc în dosarul de penitenciar, confidențial potrivit legii.”

În cadrul conferinței, judecătorul Cristi Danileț, membru al Asociației VeDem Just, le-a vorbit profesorilor și despre “un alt fenomen prezent în Romaânia – porn revenge și șantajul cu poze intime. Îi învățăm pe copii că tot ce le transmit altora în mediul online s-ar putea să fie la un moment dat periculos pentru ei. Dar, desigur, noi evităm să facem educație sexuală în școli, pentru că se supără preoții și probabil unii dintre părinți”.

Judecătorul a amintit și că “15 ani e vârsta consimțământului sexual și orice raport sexual consumat cu o persoană, chiar cu consimțământul acesteia, dar sub 15 ani, poate să atragă dosar penal pentru autor“.

Danileț a atins și subiectul grupurilor de whatsapp, extrem de frecvente printre părinți, și a amintit cazul elevilor unui liceu din Cluj care “și-au făcut un grup de discuții pe internet în care și-au permis să insulte profesorii din școală, ceea ce a generat o complexă acțiune disciplinară împotriva a vreo 60 de elevi”.

“Așa am aflat că există grupuri pe internet, publice sau private. În cele din urmă, Curtea Supremă a stabilit: toate discuțiile purtate în mediul online sunt, de fapt, în spațiul public și trebuie să atragă răspunderea celor care încalcă legea“, a declarat judecătorul.

Întrebarea unei profesoare: Dacă avem suspiciuni că un minor, unul dintre elevi este abuzat fizic, emoțional, sexual de către părinți, ce măsuri putem efectiv să luăm?

Judecătorul Cristi Dănileț a răspuns: “Aveți obligația arătată în legea 272 din 2004 cu privire la promovarea și protejarea drepturilor copilului, care spune că organele statului care au în supraveghere sau în educare copii trebuie să anunțe imediat DGASPC (Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului) cu privire la buz sau neglijență. Deci dacă un copil pleacă de acasă, fuge de acasă sau vine la școală cu urme de vânătăi pe el sau v-a spus o fată, de regulă, că a fost agresată de concubinul mamei – ăsta e un fenomen în România – imediat anunțați DGASPC sau Parchetul, adică locul în care sunt procurori. Aveți obligație legală, nu este posibilitate. Este obligație”.

Cristi Danileț le-a spus profesorilor că au la dispoziție un manual de educație juridică, care poate fi descărcat gratuit, “pastile” cu informații juridice prezentate succint, pe înțelesul copiilor, dar și că pot organiza opționale de Educație juridică.

Asociația VeDem Just desfășoară în școli, licee și online programul EDUIURIS de educație juridică pentru copii și tineri. Acest program este alcătuit din mai multe proiecte desfășurate deja de peste patru ani de zile: întâlniri cu elevii în școli și licee, vizite ale elevilor în tribunale, organizarea de cluburi ale prietenilor legii în unitățile de învățământ, elaborare de materiale pentru orele de educație nonformală de educație juridică, instruiri ale profesioniștilor dreptului care predau astfel de lecții, procese simulate având elevii drept protagoniști, tabere de vară pentru profesorii de educație juridică, tabere de vară pentru elevi.

Mai multe informații despre Educația juridică în școli și licee, pe pagina facebook.com/eduiuris și pe site-ul www.educatiejuridica.ro

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Reforma liceelor profesionale din Franța, contestată pentru al doilea an la rând de profesori, care anunță grevă pe 12 decembrie. Tăieri de posturi în schimbul unui număr mai mare de ore de practică în companii, printre nemulțumiri

Sindicatele din învățământul profesional francez cheamă din nou personalul la grevă pe 12 decembrie, pentru a cere retragerea proiectului de reformă a liceului profesional, potrivit FranceInfo. Reforma, prezentată de președintele…
Vezi articolul

Bilanț al actualei guvernări, după 6 luni de mandat, făcut de studenți: În ciuda stilului festivist prin care conducerea Guvernului anunță diferite măsuri, uneori banale, acțiunile de anvergură pentru studenți au fost complet omise

„Învățământul superior a suferit diferite deficiențe cauzate de contextul pandemic și, cu atât mai mult față de un sistem care și așa avea nevoie acută de reformare, multiple măsuri erau…
Vezi articolul