Jumătate dintre minorii participanți la un sondaj Salvați Copiii România spun că li s-au adresat jigniri și insulte, o treime spun că au fost agresați fizic / Cei mai mulți copii au simțit că pierd timpul pe Internet

176 de vizualizări
Sursa: Salvati Copiii Romania
Jignirile, insultele, dar și agresiunile fizice sunt reclamate de o mare parte dintre copiii participanți la un sondaj realizat de Salvați Copiii România, studiu publicat marți, cu ocazia Zilei Siguranței pe Internet. Același sondaj arată că 4 din 5 copii participanți admit că cel puțin o dată au simțit că pierd timpul pe Internet, în loc să se concentreze pe activități mai productive.

Iar pentru 3 din 10 elevi, această senzație de pierdere a timpului se întâmplă cu o frecvență foarte ridicată, potrivit sondajului.

  • Organizația precizează că sondajul este bazat pe un eșantion neprobabilistic. Mărimea acestuia este, însă, una considerabilă – 6.311 respondenți din categoria de vârstă 7-17 ani. Datele au fost culese în noiembrie 2024.

Sondajul a analizat incidența bullying-ului și a cyberbullying-ului, dar și aspecte conexe utilizării Internetului.

Principalele concluzii:

  • 50% dintre copii spun că li s-au adresat cuvinte jignitoare, ofensatoare, insulte, porecle care le-au provocat teamă, iar 45% dintre aceștia afirmă că acest lucru li s-a întâmplat în ultima lună.
  • 33% dintre copii spun că au fost agresați fizic, prin împins, tras de păr, de urechi, piedică, lovit cu palma, piciorul sau cu un obiect dur (cum ar fi o riglă, un băț, indicator, bucăți de cretă etc.), dintre aceștia 39% în ultima lună.
  • 29% dintre copii au fost excluși din diverse grupuri online de către prieteni sau colegi, pentru 41% dintre aceștia acest lucru se întâmplă lunar sau mai des.
  • 42% dintre copii afirmă că au fost răspândite despre ei bârfe, zvonuri, cuvinte umilitoare, jigniri pe platforme de socializare, 47% dintre aceștia pățesc acest lucru lunar sau mai des.
  • 10% dintre copii spun că au fost răspândite despre ei imagini cu caracter intim și/ sau privat, mesaje text, pe care nu doreau să le facă publice pe platformele de socializare în scopul de a fi umiliți. Jumătate dintre ei spun că acest lucru se întâmplă lunar sau des.
  • 8% dintre copii spun că au fost distribuite imagini foto/video despre ei (indiferent dacă adevărate, fake) cu conținut explicit sexual, pe platforme de socializare, dintre aceștia aproximativ jumătate au păți asta lunar sau mai des.
  • 18% dintre copii au primit mesaje de amenințare pe platforme de socializare, aproximativ o treime dintre ei spunând că acest lucru li s-a întâmplat lunar sau mai des.
  • 10% dintre copii spun că au fost create conturi false, fake, în numele lor pe platforme de socializare.

Potrivit raportului Salvați Copiii, jumătate dintre copiii participanți victime ale cyberbullying-ului se așteaptă ca agresiunile să se repete în viitorul apropiat. Iar 3 din 5 se declară afectați de experiențele negative avute online.

Raportul complet:

3 comments
  1. Ia să vă luați de marile companii tech de servicii de internet să îi responsabilizați un pic legat de ce, cui vând. Să vedem, puteți? Că da, părintele oferă telefonul. Însă când școala permite, nu cumva părintele se simte presat de copil sau prof.?
    Sincer, as vrea sa fie clar reglementate acestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cererile pentru tichetele sociale pentru rechizite, în valoare de 500 de lei, trebuie depuse începând cu prima zi de cursuri la școală, 5 septembrie, iar lista cu beneficiarii ajunge la Ministerul Educației pe 23 septembrie / Nu a fost anunțată o dată exactă când vor intra banii pe carduri

Copiii “cei mai dezavantajați” din învățământul preșcolar, primar și gimnazial beneficiază și în anul școlar 2022-2023 de tichete educaționale pe suport electronic pentru rechizite și alte materiale școlare, în valoare…
Vezi articolul

ULTIMA ORĂ Orarul de iarnă practicat de unele școli este dezaprobat oficial de Ministerul Educației, care a cerut inspectoratelor ca școlile sa își păstreze orarul normal: “Orice minut de școală contează”

„Ministerul Educației descurajează practicile unităților de învățământ care trec la „orarul de iarnă” și reduc durata orelor și a pauzelor”, se arată într-o informare oficială a Ministerului. Instituția transmite că…
Vezi articolul

Rezolvarea subiectelor de la Matematică, Bacalaureat 2023, profil real, specializarea Matematică-info, făcută de profesoara Florentina Pavăl: Au fost subiecte de nivel mediu și cu enunțuri previzibile

Profesoara Florentina Pavăl de la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni a rezolvat pentru Edupedu.ro subiectele la Matematică pentru specializarea Matematică-Informatică de la BAC 2023. Astăzi, 27 iunie, elevii de…
Vezi articolul