Klaus Iohannis: Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii trebuie să meargă la școală să învețe / Am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide

8.432 de vizualizări
Klaus Iohannis / Foto: Captura Facebook.com

“Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli”, a declarat astăzi președintele Klaus Iohannis, la finalul unei întâlniri la Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) la care a participat și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Întrebat dacă a existat o discuție între ministrul Educației și prefectul Bucureștiului cu privire la închiderea școlilor din București, președintele a declarat că “nu trebuie să exagerăm cu aceste măsuri restrictive, fiindcă ajungem în situații foarte greu de gestionat”.

Liderul de la Cotroceni a anunțat că împreună cu autoritățile sanitare “am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate și din fiecare județ. În acest fel vom putea să fim mai eficienți, să luăm mai repede măsurile care se impun. În acest fel, vom putea să evităm restricții prea dure”.

“Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală, ca să poată și ei să meargă la serviciu. Deci măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali”, a explicat Iohannis.

Klaus Iohannis, după o vizită la INSP:
 • Am convenit să se lucreze la o metodologie care permite luarea unor decizii mai rapide, mai eficiente și mai corelate cu situația din fiecare localitate și din fiecare județ. În acest fel vom putea să fim mai eficienți, să luăm mai repede măsurile care se impun. În acest fel, vom putea să evităm restricții prea dure. Închiderea școlii nu trebuie exagerată.
 • Nu intenționez să revenim la starea de urgență. Există măsuri mai puțin dure, cu efecte chiar mai bune. Nu avem nevoie să închidem toată țara pentru a avea un efect de îngrădire. În această etapă nu intenționez să introduc starea de urgență.
 • Sunt de părere că evenimentele la care se adună multă lume și probabil controlul e mai greu vor trebui restricționate.
 • Nu sunt adeptul măsurilor heirupiste. Trebuie analizat foarte bine unde se poate realiza o mărire a numărului de paturi la terapie intensivă și acolo să se facă.
 • Măsurile trebuie luate cu cap acolo unde există și specialiști, unde există resursa umană. Resura materială se realizează de obicei cel mai ușor
 • Închiderea școlii nu trebuie exagerată. Copiii sunt în siguranță în școli. Sigur, acolo unde din nefericire apar cazuri de boală în școală nu există alternativă. Dar nu trebuie sa exageram cu aceste masuri restrictive, fiindca ajungem in situatii foarte greu de gestionat
 • Copiii trebuie să meargă la școală să învețe. Părinții trebuie să își trimită copiii la școală, ca să poată și ei să meargă la serviciu.
 • Deci măsuri restrictive trebuie luate acolo unde nu există altă soluție și trebuie foarte bine analizate. Ca să nu existe exagerări, am convenit exact astăzi să se lucreze la o metodologie destul de detaliată pentru a veni în sprijinul decidenților locali.
 • Întrebare: De la ce număr de cazuri se va impune amânarea alegerilor? Klaus Iohannis: Nu se poate discuta despre un anumit număr de cazuri. Dacă Institutul Național ne spune că din acest moment nu se mai poate face o anumită acțiune publică sau alta, vom lua măsurile de rigoare. Însă din discuția de astăzi nu a rezultat nevoia amânării alegerilor.

Citeste si: Universitățile viitorului, prin ochii studenților: Tehnologia nu va înlocui campusul, dar va afecta mobilitatea, traseele educaționale vor fi mai flexibile, teme precum schimbările climatice vor deveni centrale – studiu UNESCO

VIDEO Declarațiile integrale ale președintelui Klaus Iohannis, 9 octombrie 2020:

5 comments
 1. Nepăsarea autorității în România a devenit politica de stat. Asa se explica atitudinea promovata fata de siguranță copiilor noștri de mai marii tarii.
  RUȘINE!

 2. Domnule Președinte, ați văzut cum arata fata și nasul unui copil care sta la școală 6 ore cu masca pe fata? Plus încă o ora în mijloacele de transport? Ce oferiți dvs acum copiilor se numește educație? Se numește tortura! Asta este termenul corect. Dacă vroiați educați pe timp de pandemia încurajați și susțineți educația online, singura care ar fi fost benefica acum. Rușine sa va fie ca tocmai pentru copii, ați ales acesta soluție.

  1. Nu v-ati prins? Nu acum. Dupa parlamentare, ca sa le iasa lor combinatiile. Una peste alta, sunt de acord acolo unde este covid sa se faca ore online cel putin 2 saptamani, sa vedem cui mai apar simptome. Cat despre scolile unde totul e in regula, sa se mearga la scoala. Daca tot ati vrut descentralizare.

 3. Scolile nu trebuiesc inchise? Copiii sunt in siguranta in scoli? ACUM? Domnule presedinte, cu tot respectul, se vede ca nu aveti copii. Copiii merg la scoala intr-un glob de sticla? Ii protejati dvs?! Fac parte din cei care v-au votat, domnule presedinte! Am crezut ca sunteti un om responsabil in declaratii si in fapte. Copiii astia sunt viitorul tarii. Daca s-ar fi facut suficiente testari, scolile ar fi fost demult in scenariul rosu – vorbesc de cele din capitala. Numarul total al cazurilor din 14 zile consecutive, il diminuati artificial prin netestari in weekenduri..Stiti cati copiii s-au imbolnavit in ultima perioada, domnule presedinte? Sau sunteti prea ocupat cu alte treburi?!

 4. Nu, nu, sa nu exageram. Mai avem un hop de trecut: parlamentarele. Nu da bine prea mult Covid in scoli in preajma alegerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre cazul de la Școala Nicolae Titulescu: Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită ministerului concluziile cercetării. Reiterez obligația școlilor de a urma Procedura privind gestionarea cazurilor de violență

„Violența, agresiunile și comportamentele abuzive sunt incompatibile cu un mediu școlar sănătos și sigur. Am solicitat Inspectoratului Școlar al Municipiului București să transmită Ministerului Educației concluziile cercetării”, a declarat Ministrul…
Vezi articolul

Școlile care vor vrea să depună proiecte pentru reducerea abandonului școlar în runda a II-a vor putea primi bani mai mulți decât cele 1.409 care s-au calificat în PNRAS în prima etapă. Suma maximă crește cu 50% în ghidul publicat în consultare, fără nicio explicație de la Ministerul Educației

Unitățile de învățământ ar putea să primească granturi de până la 300.000 de euro, pentru reducerea abandonului școlar, potrivit Ghidului Solicitantului – Schema de Granturi (runda II), document pus în…
Vezi articolul

Educația este domeniul unde românii doresc cel mai mult ca statul să crească nivelul cheltuielilor / Calitatea profesorilor și eforturile elevilor – percepute drept cei mai importanți factori pentru succesul școlar, într-un sistem “subdezvoltat cronic” – raport

Cei mai mulți români percep că sistemul de educație îi favorizează pe elevii din mediile favorizate, iar problemele de echitate “combinate cu prezența unei legături intense între nivelul de educație…
Vezi articolul