La 2 ani după ce a ieșit la pensie, o profesoară de fizică din Timișoara face fișe interactive de lucru și experimente filmate pentru elevi. “Și acum soțul meu îmi spune în glumă doamna dirigintă“

29.900 de vizualizări
Foto: ceae.ro
După o carieră în care a predat fizica la cele mai bune licee din Timișoara, Dorina Cucu a ieșit la pensie în urmă cu doi ani. Însă acest eveniment a rămas mai degrabă o mențiune administrativă în documentele oficiale. La capătul a câteva decenii petrecute la catedră, profesoara își duce mai departe misiunea în educație, folosindu-se de instrumentele digitale ale secolului 21 pentru a le trezi copiilor plăcerea de a investiga fenomenele lumii înconjurătoare. 

În casa ei din Timișoara, Dorina Cucu filmează experimente și creează fișe dinamice de lucru pe care profesorii din toată țara le folosesc mai apoi pentru a preda fizica prin metoda investigației. Ca să reușească să le realizeze, a învățat să folosească Google Sheets și este mereu cu ochii pe noi aplicații care pot fi utilizate în procesul de predare. Fișele dinamice pe care le-a creat pentru clasa a VI-a și experimentele pe care le-a filmat pentru a le însoți se regăsesc pe site-ul fizicaaltfel.ro, ca parte a programului „Investigăm și înțelegem fizica”, realizat de Centrul de Evaluare și Analize Educaționale în parteneriat cu Fundația Vodafone România, cu susținerea Romanian-American Foundation.

Cu ani în urmă, Dorina Cucu a fost printre primii profesori care și-au arătat interesul față de programul Fizica Altfel și a contribuit la realizarea primei versiuni a ghidului metodologic de utilizare a metodei investigației în procesul de predare.

Fizica trebuie să ajungă la toți copiii, nu doar la cei foarte buni

„E  ceva ce am observat pe parcursul atâtor ani de predare, și anume faptul că prea puțin ne-am preocupat de partea experimentală, și asta am făcut-o în favoarea teoriei. Le-am împuiat capul elevilor cu teoria. Nu vreau să fiu înțeleasă greșit, bazele fizicii trebuie însușite de elevi și teoria e foarte importantă, dar e nevoie ca ei să aibă contact cu fenomenele pe care le studiază. Am observat bucuria lor de a meșteri, de a pune mâna și a face ei singuri experimente, de a vedea ce se întâmplă, de a-și pune întrebări și așa mai departe”, explică profesoara. Această realitate pe care a observat-o la clasă a făcut-o să vadă în metoda investigației o cale de a le retrezi interesul pentru fizică tuturor elevilor, chiar și celor cu rezultate mai slabe. Deși face, în cadrul unui centru de excelență, pregătire cu olimpicii din județ, atunci când lucrează la fișele de lucruri sau experimente are în vedere copiii de toate nivelurile. 

„E de dorit ca fizica să ajungă la fiecare nu numai la cei foarte, foarte buni. Și atunci când pregătesc sau concep lecții mă gândesc și la acest aspect, să nu prezinte un grad de dificultate care să îi facă pe elevi să dea bir cu fugiții, pentru că aceasta este o problemă la fizică, ca și la matematică. Copiii se sperie că este prea greu. 

Citește articolul integral pe blogul ceae.ro


10 comments
  1. Fiecare alege modul in care vrea sa-si petreaca atat viata activa profesional cat si cea de persoana aflata la pensie. Doar ca nu trebuie sa ne exprimam nepoliticos, atât fata de o atitudine cat si fata de cealaltă. Va dati seama ce plictiseală ar fi, dac-am fi toti de-aceeasi părere , cat și ce-nghesuiala s-ar produce daca ne-ar placea aceleasi lucruri ? Servus, PS Felicitări, dna profesoara. Fiti mai drastică in privinta persoanei care va gratuleaza si-acum cu ,, doamna diriginta”, pai se poate ? Lucrari mai multe si exigenta la acordarea notei. Nu-l obligati, insa, sa duca si gunoiul, ar fi prea mult, totusi…

  2. Felicitări! Trebuia să facă cineva și asta. În gimnaziu ar trebui doar experimente și puțină teorie, care să explice doar experimentele. Ceea ce a ajuns fizica la gimnaziu, îndepărtează copilul român de această disciplină.

  3. Te felicit din tot sufletul, Dorina dragă! Am avut bucuria și onoarea de a fi colege de cancelarie mulți ani. Mereu am admirat preocuparea ta științifică și didactică, rezultatele meritorii ale muncii tale, spiritul novator și neobosit, dragostea pentru elevii tăi, dorința de a accesibiliza conținuturile disciplinei predate. Oamenii că tine fac diferența: tu ți-a găsit adevărata vocație! Toți ne căutăm rostul în lume. Tu ți l-ai găsit! Te felicit din tot sufletul pentru mintea ta neobosită, pentru devotamentul față de lumea cunoașterii, pentru copiii fiecărei generații, pe care i-ai învățat să ia în stăpânire responsabil lumea noastră, pentru a o face mai bună!

  4. Exces de zel. Urasc astfel de persoane care nu-si traiesc linistite pensia, workaholice si disperate in loc sa-si petreaca batranetea in tihna si liniste. Am cunoscut astfel de persoane in anturajul meu si sunt obositoare. Si la 30 si la 60 si la 80 de ani vorbeau tot numai despre invatamant pana la epuizarea psihica a interlocutorului. Sunt profesor si am de gand sa fiu la pensie absolut tot ce nu este femeia asta. Adica o pensionara linistita, care merge in vacanta si la bai, si nu o obsedata care face fise de lucru la 2 ani dupa ce a intrat la pensie. O viata ma dedic sufletului altora(copiii), dar la pensie ma voi dedica sufletelului meu. 🙂

      1. Din fericire există multe moduri prin care te poți dedica sufletului propriu.

        Unul e, cu siguranță, făcând ceea ce face doamna profesoară Cucu.

    1. Dacă fisele o fac fericita și sunt utile, de ce nu? Un pensionar nu e un om de aruncat la gunoi! Cam multa răutate în postarea dumneavoastră…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinare, decizia va fi luată „în perioada imediat următoare”, spune Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății

Vicepreşedintele Comitetului naţional privind vaccinarea împotriva COVID-19, Andrei Baciu, a anunţat, luni seară, că personalul din învăţământ ar putea deveni una dintre categoriile prioritare la vaccinarea împotriva coronavirus, o decizie…
Vezi articolul

UPDATE Rezultatele finale de la Definitivat 2023 au fost afișate astăzi. Cadrele didactice care promovează examenul dobândesc titlul de profesor cu drept de practică în învăţământul preuniversitar

UPDATE: Rezultatele finale au fost publicate. Vezi notele pe județe Rezultatele finale de la Definitivat 2023 vor fi afișate marți, 1 august, de Ministerul Educației, conform calendarului oficial. Profesorii nemulțumiți de note au…
Vezi articolul