Gândirea creativă a fost una dintre temele de evaluare în testările internaționale PISA 2022 ale competențelor elevilor în vârstă de 15 ani din întreaga lume. Acea evaluare a inclus itemi care să reflecte creativitatea vizuală și în scris a adolescenților, capacitatea lor de a găsi soluții practice la probleme de mediu și situații din viața de zi cu zi. Acum, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ce coordonează PISA, a publicat ceea ce experții săi consideră a fi cele mai bune exemple de gândire creativă din răspunsurile date de elevi în acea evaluare.
„Creativitatea este esența progresului și inovației umane”, amintește ultimul raport OCDE pe tema PISA 2022, referitor la evaluarea gândirii creative, publicat în momentul în care organizația a început deja testările pentru noua rundă a evaluărilor sale internaționale, PISA 2025. Specialiștii organizației amintesc că, „împotriva convingerilor larg răspândite, oricine are potențialul să gândească în mod creativ”, iar „gândirea creativă poate și ar trebui să fie dezvoltată în cadrul sistemului de educație”.
- Amintim că, potrivit raportărilor anterioare, Peste 42% dintre elevii români de 15 ani participanți la evaluarea din 2022 nu au obținut rezultate care să indice competențe de bază în ceea ce privește gândirea creativă, potrivit rezultatelor publicate anterior de OCDE. Edupedu.ro a scris pe larg, în urmă cu un an, despre modul de desfășurare a acestor evaluări și despre itemii folosiți în scopul evaluării gândirii creative.
Acum, ultimul raport include exemple de răspunsuri oferite de elevi din întreaga lume, inclusiv din elevi incluși în categoria celor care fac parte din medii dezavantajate, exemple pe care le consideră a reflecta optim ceea ce înseamnă gândire creativă. În acest sens, specialiștii OCDE au colaborat cu cercetători din 14 țări, care au evaluat adecvarea, originalitatea, valoarea și, după caz, flexibilitatea în idei, așa cum au fost exprimate în răspunsuri.
Edupedu.ro prezintă aceste răspunsuri, care sunt analizate detaliat în raportul complet al OCDE.
Ce poveste ar putea spune o carte
Unul dintre itemi cerea elevilor să prezinte, în câteva propoziții, ideea centrală a unei cărți pentru care aveau la dispoziție doar coperta, de culoare portocalie și cu un singur element înscris: numărul 2983.

Printre ideile propuse de elevii de 15 ani în cadrul testării PISA 2022, la acest subiect:
- „La fiecare 2983 minute, dl. Dheure (dl. Timp) uită totul. Memoria i se resetează la 0 (…)” (elev din Belgia)
- „În cartea aceasta, locația principală ar fi un coridor cu câteva camere, aparent infinite (…) Fiecare ușă ar avea un număr, care s-ar referi la o amintire a lui. Personajul ar parcurge o aventură prin propriile amintiri, încercând să înțeleagă cum și de ce a ajuns în acel coridor” (elev din Brazilia)
- „Suma 9 plus 2 este egală cu suma lui 8 plus 3, iar diferența dintre 8 și 2 este egală cu cea dintre 9 și 3. Aceasta este o carte despre destin. Pare să existe multe coincidențe și multe numele aparent fără legătură între ele, așa cum în viața fiecăruia par să existe mulți oameni fără legătură cu tine, dar, la urma urmei, realizezi că ți-au oferit sens dincolo de orice imaginație” (elev din Hong Kong)
- „2983. Numărul oamenilor pe care această carte simplă i-a ucis. Cartea strălucește ciudat într-un mod vizibil noaptea. Cartea aproape te cheamă, te atrage să îți arunci un ochi la ceea ce are de oferit (…) și exact acest lucru s-ar întâmpla, cititorul ar părea că dispare pur și simplu, lăsând cartea pe jos, de data aceasta cu un număr în plus pe copertă” (elev din Canada)
- „Aceasta este o carte ce conține exact 2983 de cuvinte. Nu prezintă nicio biografie a autorului, nicio editură, nicio ediție, nu există niciun sumar, doar 2983 de cuvinte. Pare o poveste obișnuită, marcată de modul consistent în care, în mod aparte, apare numărul 2983. Acțiunea se petrece în anul 2983. Cum poate fi spusă o poveste complexă și completă în doar 2983 de cuvinte?” (elev din Columbia)
- „Această poveste descrie cum un grup de prieteni, în anul 2983, încearcă să readucă toate culorile, cu excepția celei portocalii, singura culoare care există încă – dar vor descoperi de ce au dispărut celelalte culori” (elev din Columbia)
- „Vecina mea a dispărut în mod misterios în 1983.(…) Era nebună, din ce am auzit, dar nu exista niciun motiv pentru care să dispară în acea zi. Casa a rămas goală din 2 septembrie 1983, dar în ultimele 9 nopți am văzut lumini prin fereastră. Acum 8 nopți am început să văd o umbră cum se deplasează prin casă. Acum 3 nopți am început să aud o voce cerând după ajutor. Dar, acum 2 nopți, toate au încetat.” (elev din Portugalia)
Ce remarcă evaluatorii OCDE în legătură cu răspunsurile creative înregistrate la acest item:
- Multe răspunsuri au asociat numărul 2983 cu un an și au descris povești interesate de modul cum va arăta viața pe viitor, cu trimiteri la războaie, lupta pentru putere, pericolele unor lumi distopice
- Alți elevi au apelat, de asemenea, la distopii, dar în care 2983 devenea un simbol al sistemelor de control, nu un an anume.
- Dar cele mai multe răspunsuri creative a fost profunzimea emoțională și capacitatea de a atinge experiența umană – a se vedea povestea omului care uită totul la fiecare 2983 minute, ce transmite tristețea și anxietatea și amintește trecerea timpului și natura trecătoare a memoriei
- În unele cazuri, elevii au folosit numărul pentru a reprezenta ceva misterios, intrigant
- Iar în altele au fost introduse elemente SF, precum răspunsul unui elev din Coreea de Sud, în care protagonistul descoperă o lume paralelă, E-2983, unde timpul trece diferit.
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
Titluri pentru o imagine abstractă
Unul din itemii folosiți în cadrul PISA 2022 prezenta o imagine abstractă, prezentând un peisaj combinat cu o carte deschisă. Elevilor li se cerea să ofere titluri diferite pentru această imagine (vezi imagine deschidere).
Printre propunerile de titlu formulate de elevii de 15 ani participanți la PISA 2022, la acest subiect, apreciate de experții OCDE:
- „Hoinărind printre pagini” (elev din Belgia)
- ”Momente care n-au fost scrise niciodată” (elev din Chile)
- ”Lasă-te atras pe cărarea cititului” (elev din Franța)
- „Orizontul nu este un loc, ci un punct de vedere” (elev din Italia)
- „La răscrucea realității, cartea oferă răspunsul” (elev din Coreea de Sud)
- „Ce se află dincolo de coperțile umanității” (elev din Slovenia)
Elemente de gândire creativă apreciate de evaluatori:
Cea mai comună abordare a fost atenția la elemente clare incluse în imagine, cărora le-au fost adăugate caracteristici unice
Capacitatea de abstractizare a fost, din nou, notată în mod aparte, mai ales prin asocierea imaginii cu teme mai largi precum imaginația, ficțiunea, cunoașterea
Folosirea jocului de cuvinte (în limba maternă) și a umorului – este dat drept exemplu modul cum a fost folosită omonimia ce desemnează, în unele limbi, paginile/frunzele
Capacitatea de sintetizare și de redare a ideilor succinte sub diverse forme – descrieri scurte, întrebare, îndemn.
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:

Poster pentru un târg științific
Un alt item le solicita elevilor să creeze un poster original pentru un târg de științe, având ca temă viața în cosmos, pentru care elevii aveau la dispoziție un instrument digital de alăturare a imaginilor și de schimbare a culorilor, contururilor și liniilor.

Printre imaginile apreciate:
- O farfurie zburătoare care fura un astronaut (elev din Canada)
- O grădină de planete (elev din Brazilia)
- Imagini cu pământul alăturat mai multor planete, cu un OZN care planează asupra unui câmp cu flori: „Dacă ar exista extratereștri, ar aprecia ei un Pământ plin de flori și plante?” (Elev din Hong Kong)
- O serie de linii trasate în spațiul cosmic, alături de o planetă galbenă folosită drept cap: „Ce este acesta? Un extraterestru? Sau o planetă?” (Elev din Germania)
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
Capacitatea de soluționare a problemelor: „Salvați albinele”
Un item folosit tot în cadrul PISA 2022 cerea elevilor să propună idei originale pentru a promova rolul important pe care îl joacă albinele în ecosistem.
Printre ideile propuse:
- Să fie creată o scenă de realitate virtuală care începe cu un parc înverzit printre străzi aglomerate, într-o lume cu albine, alături de altă scenă în care apare o seră cu plante, înconjurată de o lume prăfuită (fără albine). (Elev din Hong Kong)
- Un exercițiu în care oamenii participanți să fie puși să facă treaba albinelor într-un mod distractiv: să facă miere, să ajute la fertilizarea plantelor etc. – un fel de simulare a vieții de albină (elev din Belgia)
- Realizarea unui fagure de mărimea unui om, pentru a vedea ce fac albinele, reprezentate de oameni deghizați (elev din Columbia)
- Instalarea unui stand în fața școlii, unde să fie vândute flori și fructe de plastic, nu reale. Vânzătorul să se comporte ca și când acestea ar fi produse venite din viitor, pentru a arăta ce s-ar pierde dacă nu ar exista albine (elev din Germania).
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
Rezolvarea problemelor: risipa alimentară
Un alt item le cerea elevilor să găsească soluții pentru a reduce volumul de alimente proaspete pe care supermarketurile le aruncă zi de zi.
Printre propunerile formulate:
- Supermarketurile să încheie acorduri cu restaurante, pentru ca acele alimente să fie totuși folosite (elev din Columbia)
- Pentru a preveni concentrarea risipei alimentare la anumite supermarketuri, ar fi ideal să fie optimizate rutele de distribuție, așa încât să se poată distribui cât mai multe alimente produse către mai multe supermarketuri, dar și să se poată optimiza păstrarea alimentelor, de exemplu prin refrigerare (elev din Portugalia)
- Congelarea unor produse și vinderea lor ulterioară, fie tăiate/tranșate, fie gătite (elev din Franța)
- Instalarea unor aparate care transformă alimentele respective în fertilizatori (elev din Arabia Saudită)
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
Asocieri între cunoștințele științifice și gândirea creativă
Un exercițiu din cadrul PISA 2022 le cerea elevilor să ofere idei diferite pentru a explica de ce scade populația de broaște pe o secțiune a unui râu, după ce acesta traversează un oraș. Elevilor li se cerea să se gândească la posibile cauze, altele decât poluarea.
Printre răspunsurile creative remarcate:
- În mijlocul râului, copiii au construit, în joacă, un zăgaz, iar acesta prinde broaștele într-un fel de cursă (elev din Belgia)
- O posibilă cauză este un curent sau o perioadă de secetă, în care nivelul râului scade și multe broaște migrează spre zone cu mai multă apă, sau mor din cauza secetei. (elev din Columbia)
- Una dintre cauze ar putea fi protozoarele care atacă amfibienii, care nu permit mormolocilor să se alimenteze, iar broaștelor adulte să respire (elev din Brazilia)
- Broaștele ar putea fi vânate și ucise pentru piciorușele de broască. Pentru a verifica acest lucru, putem întreba restaurantele locale care este furnizorul lor, iar pe furnizor – de unde își procură picioarele de broască (elev din Franța)
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
Soluționarea problemelor – design și inginerie
O altă probă le cerea elevilor să propună idei pentru construirea unui zid care să separe două zone dintr-o expoziție de animale, care să permită veverițelor să treacă dintr-o cameră în alta, dar care să împiedice șobolanii să facă același lucru. Itemul specifica faptul că șobolanii și veverițele au dimensiuni similare, dar veverițele sunt mai grele, mai rapide și mai agile.
Printre cele mai creative răspunsuri, potrivit experților OCDE:
- Pe ambele părți ale zidului să fie puși copaci care să permită veverițelor să sară de pe o cracă pe alta (elev din Grecia)
- O ușă glisantă care se închide cu o anumită viteză, veverițele ar putea trece, fiind mai rapide și mai agile (Elev din Canada)
- În zid ar putea fi creat un spațiu prin care să poată trece un singur animal. Pe podea ar putea fi instalată o placă, iar aceasta ar coborî doar apăsată de o anumită greutate. După ce coboară, permite veveriței să treacă în camera cealaltă, lucru pe care nu l-ar putea face un șoarece (elev din Hong Kong)
- Zidul să fie dotat cu un sistem de inteligență artificială vizuală care să poată recunoaște șoarecii și veverițele pe baza unei analize video (elev din Chile)
- Ar putea fi folosite forme sau mirosuri care sperie șoarecii, dar nu au efect asupra veverițelor (elev din Franța)
Răspunsurile apreciate de experții OCDE – detaliat:
4 comments
La noi marea problema e cea a analfabetismului functional care depaseste 50% din totalul elevilor, deci, elevii nostri nu aveau cum sa aiba rezultate semnificative la teste PISA din simplul motiv ca nu au reusit sa inteleaga mare lucru din cerintele testelor….
Elevii romani nu au raspuns.
Se pregatesc intens la limba romana,invata tipare si le recita apoi sa para ca sunt ideile lor.
chiar interesante subiectele si acum stau si ma gandesc… oare scoala romaneasca poate crea astfel de abilitati?
Și elevii romani cum au răspuns?
avem un raport și exemple?
Știm cu toții ca suntem un popor creativ.