La Evaluarea Națională 2025 timpul de vizualizare a lucrărilor înainte de contestații va crește, după ce au existat situații punctuale în care elevii au avut prea puțin timp la dispoziție, spune secretarul de stat Sorin Ion

45.249 de vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Secretarul de stat Sorin Ion a spus că timpul de vizualizare a lucrărilor înainte de contestații ar putea crește anul acesta la Evaluarea Națională. Secretarul de stat nu a precizat cu cât ar crește timpul. Amintim, timpul de vizualizare nu este unul standardizat, e decis de fiecare centru de examen, dar recomandarea Ministerului a fost de 10-15 minute pentru fiecare candidat. Amintim, anul acesta a fost primul an în care elevii au putut să vizualizeze lucrările înainte de a face contestație. Peste 39.000 de contestații au fost înregistrate la examenul de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară, cel mai mic număr din ultimii 10 ani.  

Secretarul de stat în Ministerului Educației, Sorin Ion, a spus despre procedura de vizualizare a lucrărilor înainte de a contesta lucrările, că au „existat chestiuni punctuale legate de faptul că au avut prea puțin timp la dispoziție, o să reglăm asta începând cu Evaluarea Națională de anul acesta, pentru că realmente se poate asigura un timp rezonabil 10 – 15 minute pentru fiecare lucrare”, a precizat Sorin Ion în cadrul conferinței de presă de luni, 30 iunie, organizată cu ocazia publicării rezultatelor finale la BAC 2025.

Potrivit calendarului Evaluării Naționale 2025, primele rezultate vor fi afișate pe 3 iulie și tot atunci se depun cererile pentru vizualizarea lucrărilor.

Având în vedere declarațiile oficialului potrivit cărora „o să reglăm asta începând cu Evaluarea Națională de anul acesta„, asta înseamnă că elevii de clasa a VIII-a care vor să vizualizeze lucrările pe 3 iulie ar putea beneficia de mai mult timp.

De precizat, candidații au avut la dispoziție 10-15 minute în fața propriei lucrări și nu a existat un timp standardizat alocat vizualizării, a spus pentru Edupedu.ro, președintele Comisiei naționale de examen, Kallos Zoltan, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării, după ce Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a publicat mai multe mesaje de la părinți care descriau nerespectări ale procedurii și chiar abuzuri în centrle de examen unde deja vineri candidații au putut să-și vadă lucrările.

Întrebat de presă dacă ar putea crește numărul timpului alocat vizualizării lucrării până la o jumătate de oră, Sorin Ion a răspuns că da, însă fără să spună de când s-ar putea aplica: „bineînțeles că putem stabili un timp de 30 minute, dar fiind primul an și neavând o estimare anticipată a numărului de solicitări de vizualizări, am fi putut constata că nu ne încadrăm în zilele avute la dispoziție prin calendar. Dacă într-un centru de evaluare ai solicitări de 200 de vizualizări și dăm 30 minute… Noi le-am dat libertate”, a spus Sorin Ion.

Calendarul Evaluării Naționale 2025
DataActivitate
10–13 iunie 2025Înscrierea candidaților (secretariatele școlilor)
13 iunie 2025Încheierea cursurilor pentru clasa a VIII-a
23 iunie (luni)Limba și literatura română – probă scrisă
25 iunie (miercuri)Matematică – probă scrisă
27 iunie (vineri)Limba și literatura maternă – probă scrisă
3 iulie (joi)Afișarea rezultatelor inițiale & vizualizarea lucrărilor
4–5 iulieDepunerea contestațiilor / Vizualizarea lucrărilor
6–9 iulieRezolvarea contestațiilor
10 iulie (joi)Afișarea rezultatelor finale
Redăm răspunsul integral al secretarului de stat Sorin Ion

Sorin Ion, secretar de stat: Noutatea anul acesta a fost vizualizarea lucrărilor înainte de contestații și trebuie să mărturisim că am avut puține emoții, în sensul că există posibilitatea unui număr atât de mare de solicitări de vizualizare încât să blocăm puțin activitatea în centre de examen.

Dar măsura pe care am luat-o a fost una înțeleaptă, pentru că dacă anii trecuți vizualizările se făceau la nivel de comisie județeană și toți cei care solicitau vizualizările mergeau la comisia județeană, coborând acest lucru la centrul de examen, numărul mult mai mare de vizualizări decât în anii precedenți s-a disipat, astfel încât n-au existat probleme.

Au existat însă chestiuni punctuale că au avut prea puțin timp la dispoziție, o să reglăm asta începând cu Evaluarea Națională de anul acesta, pentru că realmente se poate asigura un timp rezonabil 10 – 15 minute pentru fiecare lucrare. Copilul poate să meargă cu baremul în mână ca să-și compare lucrarea cu baremul, astfel încât să-și facă o idee cât mai bună asupra concordanței între nota obținută și conținutul lucrării. N-am obținut o scădere spectaculoasă a numărului de contestații, ați văzut că a scăzut doar la zecimale, față de anul trecut. Bine, numărul în valoare absolută, numărul de contestații e mult mai mic de anul decât anul trecut, dar asta și din cauză că numărul de candidați a fost mai mic. Așadar, considerăm că din acest punct de vedere mi-am atins scopul. În rest, în ceea ce privește evaluarea pe platformă, constatăm că lucrurile intră într-o normalitate.

Adică probleme pe care le aveam în primul an de chiar și în anul de pilotare și în primul an de generalizare a acestui sistem de evaluare deja nu mai apar acum lucruri banale, precum logarea pe platformă, credențialele furnizate fiecărui evaluator au devenit deja uzuale, nu mai avem probleme, deci, iar din punct de vedere tehnic platforma a a funcționat optim. N-am avut niciun moment de blocaj nici la încărcarea lucrărilor, nici la evaluare. Și țineți cont că au existat și mici suprapuneri între evaluarea de la Bacalaureat și evaluarea de la clasa a VIII-a de la Evaluarea Națională. Am avut momente în care au fost zeci de mii de utilizatori ai platformei simultan. Nu am avut astfel de probleme. Ca număr de vizualizări, aproximativ 22.000 de solicitări de vizualizare, asta însemnând în jur de 7% din numărul de lucrări.

Deci, dacă la de lucrări, dacă l-am comparat cu vizualizării de an, preced anii precedenți, creștere spectaculoasă pentru că atunci se înregistrau de ordinul zecilor la nivel de județ, deci a crescut exponențial, dar nu ne-a pus probleme tehnice în gestionare a lor.  

Așa cum spuneam, platforma, din punct de vedere tehnic funcționează ireproșabil. Singurele probleme pe care le putem întâlni acolo sunt erori umane și s-a întâmplat și anul trecut și s-a întâmplat și anul ăsta. 

Diana Dumitrașcu, reporter: Această vizualizare e făcută de formal doar ca să fie făcută, pentru că nu poți vedea o lucrare pe care ai scris-o în două sau în 3 ore, în cele 10 minute alocate. Noi am avut semnale, președinții de comisie erau pe repede înainte cu toată lumea. De ce nu dați un timp? Spre exemplu, clar 30 de minute.

Sorin Ion, secretar de stat: Bineînțeles că putem stabili un timp de 30 minute, dar fiind primul an și neavând o estimare anticipată a numărului de solicitări de vizualizări, am fi putut constata că nu ne încadrăm în zilele avute la dispoziție prin calendar. Dacă într-un centru de evaluare ai solicitări de 200 de vizualizări și dăm 30 minute… Noi le-am dat libertate, dar evident că exagerările apar întotdeauna sau cazuri particulare. Sunt câteva situații în care și noi am identificat, să zicem, plângeri cu privire la durata prea mică a vizualizării, dar să reținem faptul că una e să scrie o lucrare și alta e s-o citești”.

Procedura și calendar de vizualizare și depunere a contestației Evaluare Națională 2025

3 iulie 2025 (14.00-18.00) – Depunerea cererilor de vizualizare a lucrărilor, vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen:

  • 14.00 -17.00: depunerea cererilor de vizualizare;
  • 17.00 -18.00: vizualizarea lucrărilor și depunerea contestațiilor.
  • 4-5 iulie 2025 – Vizualizarea lucrărilor scrise descărcate din platforma de evaluare digitalizată și depunerea contestațiilor la unitatea de învățământ care a fost centru de examen (în intervalul orar 9.00 – 17.00, conform graficului afișat)
Înregistrarea solicitărilor privind vizualizarea lucrărilor de la Evaluarea Națională 2025

„La avizierul unității de învățământ – centru de examen se afișează, conform calendarului examenului de evaluare națională pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2024-2025, perioada, programul și adresa de e-mail în/la care se pot depune/transmite prin mijloace electronice cereri pentru vizualizarea lucrărilor, înaintea depunerii contestațiilor, respectiv programul în care se pot vizualiza lucrările scrise.

Cererile de vizualizare se depun în data de 3 iulie 2025, între orele 14.00 – 17.00.

Candidații/părinții/reprezentanții legali ai candidaților minori, conform programului afișat, pot depune/transmite prin mijloace electronice la sediul unității de învățământ care a funcționat ca centru de examen/ pe adresa de e-mail afișată, o cerere prin care solicită vizualizarea lucrărilor, înaintea depunerii contestațiilor, conform modelului din anexă.

Comisia județeană de organizare a evaluării naționale din județul de origine afișează, la avizierul, respectiv pe site-ul inspectoratului școlar și pe site-ul unităților de învățământ care au fost desemnate centre de examen, perioada, intervalul orar zilnic, locația în care se vizualizează lucrările scrise, respectiv în care se depun contestații.

Vizualizarea lucrării scrise/lucrărilor scrise de la Evaluarea Națională 2025

Candidații vizualizează individual lucrarea/lucrările, în prezența unei persoane nominalizate de președintele comisiei din centrul de examen.

Candidatul minor trebuie să fie însoțit de un părinte/reprezentant legal.

Pentru a facilita vizualizarea lucrărilor, comisia din centrul de examen va pune la dispoziție echipamente precum videoproiectoare/table SMART sau alte dispozitive echivalente, în vederea proiectării lucrărilor solicitate. Se va asigura și garanta confidențialitatea procesului de vizualizare a lucrărilor.

Candidaților le este interzisă introducerea în sala de vizualizare a lucrărilor a oricărui mijloc de înregistrare audio/video.

Persoanelor nominalizate de către președintele comisiei din centrul de examen în prezența cărora se vizualizează lucrările, înaintea depunerii contestațiilor, li se interzice să facă aprecieri privind conținutul și evaluarea lucrărilor.

După vizualizarea lucrării/lucrărilor, candidații și părinții/reprezentanții legali pentru candidații minori vor semna o declarație prin care confirmă că au vizualizat lucrarea solicitată/lucrările solicitate, conform modelului din anexă.

Vizualizarea lucrărilor are un caracter strict informativ și nu echivalează cu recorectarea acestora sau cu exprimarea unor aprecieri calitative ori cantitative din partea persoanelor implicate în procesul de vizualizare.

În situația în care elevul constată, la momentul vizualizării lucrării, că aceasta nu îi aparține, se procedează după cum urmează:

  1. Verificarea erorii de inversare a lucrărilor:

Comisia din unitatea de învățământ – centrul de examen verifică dacă lucrarea candidatului a fost încărcată eronat, prin inversarea lucrării sale cu lucrarea altui candidat.

În cazul confirmării acestei situații, comisia din unitatea de învățământ – centrul de examen informează comisia județeană de organizare a evaluării naționale, care va solicita Comisiei Naționale de Organizare a Evaluării Naționale deblocarea aplicației EVNAT-2025, în vederea înregistrării corecte a rezultatelor inițiale pentru fiecare candidat.

Comisia din centrul de examen are obligația de a informa, în regim de urgență, ambii candidați implicați (precum și părinții/reprezentanții legali ai acestora, în cazul candidaților minori) cu privire la rezultatul corect, precum și la dreptul acestora de a vizualiza lucrarea și de a depune contestație, dacă se consideră necesar.

  1. Verificarea cazului de lipsă a lucrării reale:

În cazul în care se constată că lucrarea reală a candidatului nu a fost scanată și încărcată în platforma dedicată evaluării digitalizate (fiind încărcată, în schimb, lucrarea altui candidat de două ori), se informează comisia județeană de organizare a evaluării naționale care va scana lucrarea și o va încărca în platforma destinată evaluării digitalizate. Comisia județeană de organizare a evaluării naționale informează Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale, în vederea evaluării acesteia, conform prevederilor stabilite.

Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale distribuie spre evaluare lucrarea, utilizând platforma dedicată evaluării digitalizate și dispune deblocarea aplicației EVNAT-2025 și încărcarea rezultatelor evaluării, în vederea comunicării acestora.

În urma comunicării evaluării lucrării reîncărcate în platforma dedicată evaluării digitalizate, candidatul poate solicita vizualizarea lucrării și/sau poate depune contestație.

Depunerea contestațiilor – Evaluare Națională 2025

După vizualizarea lucrării/ lucrărilor scrise de către candidat, acesta poate depune contestație. 

Contestația depusă/transmisă de către candidat se înregistrează la centrul de examen, conform prevederilor metodologice, în intervalul orar de depunere a contestațiilor prevăzut în calendarul examenului de evaluare națională

Candidații care depun/transmit contestații completează și semnează o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință de faptul că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere (conform prevederilor art. 11 alin. (4) din O.M.E. nr. 6479/2024 privind organizarea și desfășurarea evaluării naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2024-2025). 

Contestațiile transmise electronic nu vor fi luate în considerare în următoarele situații: în absența declarației prevăzute anterior, în lipsa copiei actului de identitate al candidatului și în cazul în care nu sunt transmise pe adresa de e-mail dedicată depunerii contestațiilor, comunicată candidaților în prima zi a probelor scrise.

Vizualizarea lucrării/ lucrărilor nu obligă candidatul și la depunerea unei cereri de contestație a lucrării/ lucrărilor.

Depunerea unei cereri de contestație a lucrării/lucărilor nu este condiționată de vizualizarea lucrării/lucrărilor.”

Informații de context

Pentru prima dată în România, elevii au putut decide în cunoștință de cauză dacă merită sau nu să depună contestație, la Bac 2025, adică să vizualizeze lucrările înainte de a contesta nota.

Pe marginea procedurii de transparentizare a Bacalaureatului au apărut însă și abuzuri din partea celor care administrează procesul în școli, potrivit mai multor părinți care au reclamat sub protecția anonimatului că elevii nu au fost lăsați în sală cu baremul sau cu o foaie și un pix, ori că timpul de vizualizare e foarte scurt.

Secretarul de stat Kallos Zoltan, de la Ministerul Educației și Cercetării a declarat pentru Edupedu.ro că timpul nu este unul standardizat, e decis de fiecare centru de examen, dar că recomandarea sa a fost de 10-15 minute pentru fiecare candidat.

Federația Părinților și Aparținătorilor Legali a publicat mai multe mesaje de la părinți care descriau nerespectări ale procedurii și chiar abuzuri în centrele de examen unde deja vineri candidații au putut să-și vadă lucrările.

Peste 39.000 de contestații au fost înregistrate la examenul de Bacalaureat 2025, sesiunea de vară, cel mai mic număr din ultimii 10 ani, după ce pentru prima dată, elevii au putut să vizualizeze lucrările înainte de a face contestație. Însă, pentru 37.947 de lucrări notele inițiale au fost modificate în plus sau minus, din cele 39.734 de contestații, conform datelor ministerului Educației și Cercetării. Astfel că, doar 5% din note au rămas ca cele inițiale.

Citește și:
Vizualizarea lucrării la Bac 2025: candidații au la dispoziție 10-15 minute în fața propriei lucrări, intră cu părintele doar dacă sunt minori și pot avea la ei baremul, dacă vor, spune președintele Comisiei naționale de examen, Kallos Zoltan, secretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării
Rezultate Bacalaureat 2025. Cel mai mic număr de contestații din ultimii 10 ani, după transparentizarea examenului prin vizualizarea lucrărilor, însă 95% dintre notele inițiale contestate au fost modificate
DOCUMENTE Cerere tip de vizualizare a lucrării scrise de la Evaluarea Națională 2025 și model de cerere pentru contestație / Cererile de vizualizare se depun doar pe 3 iulie, între orele 14:00 – 17:00 –  procedura completă


2 comments
  1. De ce nu au fost lăsați cu baremul la contestatie atât timp cât ați zis ca au voie .Nu mi se pare corect ce sa întâmplat și totuși rămâne nerezolvate aceste probleme. Acesta generație a prins toate schimbările posibile și sunteți puțin cam nedrepți cu ei.
    Am făcut reclamatie și nimeni nu raspunde, aici cine are de suferit noi,copii,care nici nu ne răspundeți întrebărilor pe care le punem ,nu există rezolvare,se pare ca degeaba ne plângem de nereguli și de nedreptate.
    Poate faceți totuși o schimbare în bine și părerile noastre și nemulțumirile sun luate în calcul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rechizitoriu DNA din dosarul angajărilor pe bani de la Neamț: Șefa unui centru pentru protecția copilului a primit șpagă 200 de euro în biserică pentru posturile de șofer și magazioner / 2.000 de euro erau posturile de psiholog

Petronela Cobuz, în calitate de șef al Centrului ”Romanița” Roman, trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influență, a primi bani ca să angajeze o infirmieră și un șofer…
Vezi articolul
Kitul 'Am grijă de orașul meu', distribuit în școli din București / Foto: Grow Up Romania

Copiii și orașele care îi cresc – Cum pot învăța elevii de clasele pregătitoare, I și a II-a să-și descopere cartierul, istoria locului și să-i respecte pe ceilalți, prin kiturile „Am grijă de orașul meu” create de grupul civic de părinți Grow Up Romania și oferite gratuit în școli din București / Dana Ostacie: Am pornit de la simțul de apartenență la oraș, dorința ca ei să nu fie izolați în drumul acasă-școală

Cum învață un copil să-și dezvolte simțul de apartenență la oraș, să se comporte atunci când iese afară, să-și descopere cartierul și istoria locului în care s-a născut? Zeci de…
Vezi articolul