UPDATE Discuțiile premierului cu sindicatele profesorilor, pe tema grevei generale din școli, au început / Este o întâlnire informală, nu au loc negocieri – surse

6.175 de vizualizări
Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com
La ora 15 sunt programate discuțiile premierului României cu sindicatele angajaților din Învățământ, după cum au anunțat reprezentanții profesorilor pe grupul jurnaliștilor. Potrivit surselor Edupedu.ro, este o întâlnire informală, fără negocieri. Greva generală din școli continuă marți, 23 mai. De luni, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic au intrat în grevă generală.

Marți, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat pentru Edupedu.ro că „nu avem niciun element care să ne determine să credem că greva poate fi oprită” și că profesorii nu vor încheia mediile elevilor.

Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” a precizat pentru Edupedu.ro că sindicatele din Învățământ nu au primit luni vreo invitație pentru o eventuală discuție cu reprezentanții Guvernului. George Purcaru, vicepreședintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat ieri la Radio România Actualități că Simion Hăncescu, președintele FSLI, a solicitat duminică, 21 mai, o nouă întâlnire cu reprezentanții Guvernului.

De ce fac profesorii grevă. Revendicările sindicatelor din educație:
  • Majorarea salariilor personalului din învățământ, în conformitate cu importanța socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic;
  • Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflației;
  • Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic;
  • Acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ;
  • Acordarea drepturilor prevăzute în legislația în vigoare și contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);
  • Creșterea anuală a investițiilor în învățământ, pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii;
  • Renunțarea la aplicația EduSal și înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat și administrat de Ministerul Educației“

Foto: © Photographerlondon | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


5 comments
  1. Pentru că în 80% din cazuri dosarele de gradație conțin documente contrafăcute. V-aș putea da exemple reale

  2. Cred ca ne pacalesc fara asumare pe legea salarizarii, iar marirea sa fie aplicata imediat. Daca vom ramane cu salarii mici vom avea o pensie si mai mica. Ori primim salarii decente ori plecam in alta tara!

  3. Adica cum ? Se intalnesc sa faca o manarie? Un aranjament mic-mic?
    Sindicatele s-au discreditat neplasand intre revendicari nimic referitor la noile legi ale educatiei!
    Sindicatelor le pasa doar de salarii, in principal salariile celor ~de bine~. De ce s-a renuntat la discutarea dosarelor pentru obtinerea ~gradatiilor de merit~ in consiliile profesorale.? De ce acele bibliorafturi cu documente nelegate in cea mai mare parte de activitatea profesorului la clasa sunt secrete?
    De ce directorii actuali fac presiuni asupta profesorilor sa intre sau sa ramana in greva?

    1. Pentru că în 80% din cazuri dosarele de gradație conțin documente contrafăcute. V-aș putea da exemple reale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like