Laurențiu Vlad, pe primul loc în cursa pentru alegerea noului rector al Universității București. Turul decisiv va avea loc pe 11 decembrie

1.371 de vizualizări
Laurențiu Vlad
Laurențiu Vlad
Profesorul Laurențiu Vlad, actual prorector al Universității București și fost decan al Facultății de Științe Politice, a câștigat miercuri primul tur al alegerilor pentru postul de rector al universității, potrivit anunțurilor făcute de Cristian Preda și Marian Zulean. El a obținut 488 de voturi, fiind urmat de Marian Preda (președintele Senatului UB, cu 477 de voturi) și Florin Achim (42 de voturi). 20 de voturi au fost anulate.

Turul decisiv al alegerilor pentru a-l desemna pe urmașul lui Mircea Dumitru va avea loc pe 11 decembrie.

În 2012, Laurențiu Vlad a semnat o scrisoare către UE, alături de alți intelectuali, în care susținea că atacul USL la instituții nu reprezenta o amenințare la democrație.

Biografia lui Laurențiu Vlad (sursa: Universitatea București)

Prorector al Universității din București din anul 2016, decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice în perioada 2010-2016, șef al Catedrei de Relații Internaționale și Studii Europene din cadrul aceleiași facultăți (2000-2010), prof. univ. dr. Laurențiu Vlad este specializat în Istoria Românilor, secolele XIX-XX (imagologia construcției identității naționale, diplomație culturală) și în Istoria mentalităților, a ideilor politice și a ideologiilor (conservatorism, ideea europeană).

În perioada iulie 2016 – ianuarie 2017 a fost secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Prof. Laurențiu Vlad este doctor în istorie al Institutului de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române (1999). DEA (Histoire et Civilisations) la École des Hautes Études en Sciences Sociales (EHESS), Paris (1994). A avut mai multe stagii de studii / specializare / cercetare la Atena (Centrul de Studii Neoelene, Fundația Leventis / Bursier Copernicus și Leventis – oct. 1993 – ian. 1994, ian. 2015), Bruxelles (Université Libre de Bruxelles / Bursier Tempus și al Guvernului Comunității Wallonie-Bruxelles, oct. 2000, oct. – nov. 2005, febr. 2006), Paris (EHESS / Maison de Sciences de l’Hommme / Bursier al Guvernului Francez și Fernand Braudel – 1992-1993, ian. – mart. 1995, oct. – dec. 1996, febr. – mai 1999, oct. – dec. 2007), Strasbourg (Université Robert Schuman / Bursier Tempus – apr. 1995). De asemenea, a participat la mai bine de 25 de conferințe / colocvii / reuniuni științifice internaționale sau cu participare internațională organizate în Franța, Grecia, România, Ungaria ori Turcia.

În anii 1991-2016 a fost cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române, unde a deținut și funcția de membru în Consiliul Ştiinţific (2010-2011), precum și la Institutul Diplomatic Român (2006-2011). Din 2012 este membru al Colegiului editorial al Editurii Universităţii din Bucureşti și coordonator al colecţiei „Mentalităţi, Antropologie istorică, Istorie Culturală” a Editurii Institutul European din Iaşi. De asemenea, este membru în comitetele editoriale / redacționale ale revistelor Analele Universității din București – Seria Științe Politice, Arhivele Olteniei, Caiete de Antropologie Istorică, Studia Universitatis Babeș-Bolyai. Historia, Xenopoliana.

A publicat, în domeniul de specializare, pe diverse teme de istorie românească și europeană a secolelor XIX și XX, peste 20 cărți de unic autor (cu ediții revăzute și adăugite) sau în colaborare, volume editate / coordonate (cu reeditări) ori antologii (editor unic / co-editor) la edituri naționale și internaționale de prestigiu; mai bine de 60 de articole / studii în volume colective sau în reviste de specialitate din țară și din străinătate (Bulgaria, Franța, Germania, Statele Unite ale Americii).

Foto: Laurențiu Vlad (UB)


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Raport care să arate impactul burselor în rezultatele școlare și participarea elevilor la ore, cerut școlilor de Ministerul Educației. Inspectoratele trimit documentele până pe 14 iulie – document

Ministerul Educației a cerut inspectoratelor școlare un raport narativ cu privire la impactul burselor în rezultatelor școlare și participarea elevilor la ore, conform unui document obținut de Edupedu.ro. Datele trebuie…
Vezi articolul

Tăieri de ore și de norme ale profesorilor în liceele tehnologice, din cauza unei propoziții din structura anului școlar 2019-2020. Sindicatele “Spiru Haret”: Automat vor fi cadre didactice care vor intra în restrângere de activitate

Ordinul prin care ministrul Ecaterina Andronescu a stabilit structura anului școlar 2019-2020 taie dintr-o singură propoziție ore la clasele a XI-a din liceele tehnologice, au semnalat mai mulți profesori prin…
Vezi articolul

Profesorul de istorie Marcel Bartic, critic al comemorării lui Zelea Codreanu din Tâncăbești, amenințat cu moartea pe rețele de socializare de către adepții mișcării legionare: „Nu îmi este teamă. Nu am ezitări, nu dau înapoi”

Profesorul Marcel Bartic a scris pe pagina sa de Facebook de faptul că a fost amenințat cu moartea de către participanții de la comemorarea liderului legionar din Pădurea Tâncăbești, de…
Vezi articolul