Lecții online gratuite și interactive pentru copii nevăzători, lansate într-un proiect de educație multisenzorială. Cum pot accesa profesorii platforma de e-learning și resursele

358 de vizualizări
Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com
15 lecții interactive despre fizică, chimie și astronomie de bază, dedicate copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă, au fost create într-un eveniment recent al Fundației Orange și al Asociației Club Sportiv Tandem, potrivit unui comunicat de presă primit pe redactie@edupedu.ro. Lecțiile fac parte din proiectul “Studiu de caz: Natura” integrat în platforma multisenzorială www.idea-isa.ro.

Implementat la nivel național, “Studiu de caz: Natura” face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere, se arată în comunicat.

  • Platforma IDEA – Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativăeste o platformă educațională accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceasta își propune să aducă sub același click materiale educative acoperind o gamă largă de subiecte și materii școlare. Toate materialele din cadrul platformei sunt accesibilizate (auditiv și vizual), astfel încât să corespundă nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, se prezintă pe site, în descrierea platformei.

Acolo se regăsesc lecții de istorie, probe de evaluare, jocuri interactive de tip quiz, precum și povești ce își propun să redea într-o manieră cât mai bogată cele mai importante momente ale istoriei românilor. Cartea adiacentă platformei cuprinde hărți și planșe 3D, ce vin în completarea materialelor on-line. Aceasta a fost gândită cu scopul de a scoate din istorie cele mai bătute drumuri, cele mai puternice granițe sau cele mai strălucitoare armuri și de a le aduce mai aproape de copii și adulți deopotrivă, curioși într-ale istoriei, se mai arată pe site.

Astfel că, în cadrul proiectului, au fost create 15 lecții interactive, despre concepte de bază de fizică, chimie și astronomie. Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi, iar materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare, spun coordonatorii în comunicatul de presă.

Pentru înregistrarea unui nou cont, sunt necesare un mail, parolă, numele și prenumele. Odată intrat în cont, un utilizator are acces la un panou de bord unde se poate înscrie la cursurile (“Istoria prin sunet și atingere”, “Ciripituri în natură” etc.) cu lecțiile lor digitale. Ca profesor, poți descărca și o serie de resurse, iar pentru acest lucru trebuie contactați coordonatorii proiectului prin formularul de Contact, se mai arată pe site.

Au fost organizate și ateliere, recent

O a doua componentă practică din proiect a fost caravana de ateliere “Studiu de caz: Natura”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”, Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău și Casa Experimentelor din București. Astfel pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive și experiențiale; copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură, au înțeles ce este expansiunea Universului și au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.

Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 94.200 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

“Studiu de Caz: Natura” este al treilea proiect al asociației noastre, finanțat în ultimii 5 ani de Fundația Orange. În prezent, pe lângă lecțiile de fizică, chimie și astronomie, pe platforma idea-isa.ro sunt disponibile și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor, 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor, toate dezvoltate în cadrul proiectelor finanțate anterior prin programul “Lumea prin Culoare și Sunet” de către Fundația Orange, mai precizează coordonatorii.

Acest tip de proiect ce îmbină tehnologii digitale cu materiale didactice clasice, precum planșele tactile, este prețios nu numai pentru copiii ce au participat în mod direct la activități, ci și pentru toți copiii cu deficiențe de vedere, profesorii și părinții lor. Avem încrederea că resursele educaționale create și disponibile pe această platformă deschisă vor contribui la desfășurarea unor lecții bogate și atractive în noul an școlar, a declarat Ovidiu Ana, Director executiv Fundația Orange.

În contextul post-pandemie, desfășurarea atelierelor a fost regândită: fiecare eveniment a avut loc cu un număr mai mic de copii (10-12) cu vârste între 10 si 18 ani, cu un număr foarte mic de însoțitori (3-4) și cu respectarea tuturor măsurilor recomandate de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

Comunicatul de presă, integral, în format .pdf:

Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu: Am stat să mă gândesc ce nu a fost bine în Legea 1. Nu a fost însoțită de o arhitectură de sistem, nu a fost însoțită de mecanisme care să poată face posibile acele schimbări. În proiectele de lege vom avea în egală măsură schimbări de proces și arhitectură de sistem

Legea 1 din 2011, actiuala legea a Educației Naționale aflată în vigoare, nu a fost însoțită de o arhitectură de sistem și de de mecanisme care să poată face posibile…
Vezi articolul

Echipamentele digitale pentru dotarea claselor, pe care primăriile le vor cumpăra cu bani din PNRR, „vor fi calitative, moderne și adaptate vârstei elevilor“, transmite agenția de implementare a Ministerului Educației / Nu este menționat drept criteriu prețul cel mai mic sau produse pe standardul minimal, iar UEFISCDI avertizează că banii rămași necheltuiți nu pot fi folosiți pentru altceva

Criteriile de selecție și achiziție pentru echipamentele digitale și cele pentru laboratoare, din apelul lansat de Ministerul Educației, de 1 miliard de euro, din PNRR, nu ar trebui să fie…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada de Limba engleză 2024 – etapa județeană. Descarcă ce au primit elevii de clasele VII-XII la proba scrisă de sâmbătă, 16 martie / Rezultatele inițiale publicate de mai multe centre de concurs și model de cerere pentru contestație

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei de limba engleză (ONLE) 2024, organizată sâmbătă 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, care sunt…
Vezi articolul

Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai, mesaj pentru elevii de liceu: Dacă planul tău de viață e în străinătate, atunci e ok să faci facultatea afară, altfel nu recomand

“Merită să studiezi și să obții o licență de facultate în străinătate doar dacă te vezi locuind și muncind ulterior acolo”, susține Daniel David, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, într-un…
Vezi articolul

Senatorul PNL Daniel Fenechiu, despre faptul că Ligia Deca s-a dezis de promisiunea ca profesorii debutanți să aibă 4.600 de lei salariul net de la 1 ianuarie: Decent era să respecți acel acord politic / El spune că situația este analizată la nivel de guvern și partid

Senatorul liberal Daniel Fenechiu a declarat că premierul și conducerea PNL analizează declarațiile prin care ministrul liberal al Educației Ligia Deca se distanțează de promisiunea încălcată ca profesorii debutanți să…
Vezi articolul