Lecții online gratuite și interactive pentru copii nevăzători, lansate într-un proiect de educație multisenzorială. Cum pot accesa profesorii platforma de e-learning și resursele

360 de vizualizări
Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com
15 lecții interactive despre fizică, chimie și astronomie de bază, dedicate copiilor nevăzători sau cu deficiențe de vedere, integrați în școli speciale sau în învățământul de masă, au fost create într-un eveniment recent al Fundației Orange și al Asociației Club Sportiv Tandem, potrivit unui comunicat de presă primit pe redactie@edupedu.ro. Lecțiile fac parte din proiectul “Studiu de caz: Natura” integrat în platforma multisenzorială www.idea-isa.ro.

Implementat la nivel național, “Studiu de caz: Natura” face parte din conceptul educație alternativă incluzivă Educatedra, ce oferă copiilor cu deficiențe de vedere acces la materiale de studiu digitale și tactile, adaptate nevoilor și capacității lor de înțelegere, se arată în comunicat.

  • Platforma IDEA – Integrare și Dezvoltare prin Educație Alternativăeste o platformă educațională accesibilă persoanelor cu deficiențe de vedere. Aceasta își propune să aducă sub același click materiale educative acoperind o gamă largă de subiecte și materii școlare. Toate materialele din cadrul platformei sunt accesibilizate (auditiv și vizual), astfel încât să corespundă nevoilor persoanelor nevăzătoare sau cu deficiențe de vedere, se prezintă pe site, în descrierea platformei.

Acolo se regăsesc lecții de istorie, probe de evaluare, jocuri interactive de tip quiz, precum și povești ce își propun să redea într-o manieră cât mai bogată cele mai importante momente ale istoriei românilor. Cartea adiacentă platformei cuprinde hărți și planșe 3D, ce vin în completarea materialelor on-line. Aceasta a fost gândită cu scopul de a scoate din istorie cele mai bătute drumuri, cele mai puternice granițe sau cele mai strălucitoare armuri și de a le aduce mai aproape de copii și adulți deopotrivă, curioși într-ale istoriei, se mai arată pe site.

Astfel că, în cadrul proiectului, au fost create 15 lecții interactive, despre concepte de bază de fizică, chimie și astronomie. Lecțiile au fost create împreună cu specialiști chimiști și astronomi, iar materialele combină texte cu caractere mari, fișiere audio-video cu conținut educațional și materiale tactile cu ilustrații în relief. Cu ajutorul tehnologiei, copiii au acces la materiale de lucru interactive, bazate pe experiențe auditive și tactile, ce îi ajută să exploreze mai ușor lumea înconjurătoare, spun coordonatorii în comunicatul de presă.

Pentru înregistrarea unui nou cont, sunt necesare un mail, parolă, numele și prenumele. Odată intrat în cont, un utilizator are acces la un panou de bord unde se poate înscrie la cursurile (“Istoria prin sunet și atingere”, “Ciripituri în natură” etc.) cu lecțiile lor digitale. Ca profesor, poți descărca și o serie de resurse, iar pentru acest lucru trebuie contactați coordonatorii proiectului prin formularul de Contact, se mai arată pe site.

Au fost organizate și ateliere, recent

O a doua componentă practică din proiect a fost caravana de ateliere “Studiu de caz: Natura”, organizată în parteneriat cu Complexul Muzeal de Științele Naturii “Ion Borcea”, Observatorul Astronomic “Victor Anestin” din Bacău și Casa Experimentelor din București. Astfel pentru membrii comunităților de copii cu deficiențe de vedere din Bucuresti, Buzău, Bacău, Cluj și Târgu Frumos, lecțiile de fizică, chimie și astronomie au devenit interactive și experiențiale; copiii au făcut cunoștință cu sistemul solar în miniatură, au înțeles ce este expansiunea Universului și au explorat tactil planșe cu reprezentări sugestive de atomi și molecule.

Proiectul a fost posibil prin intermediul unui grant în valoare de 94.200 lei, sumă acordată de Fundația Orange în cadrul programului “Lumea prin Culoare și Sunet”, cel mai mare fond de finanțare dedicat persoanelor cu deficiențe de vedere/auz din România.

“Studiu de Caz: Natura” este al treilea proiect al asociației noastre, finanțat în ultimii 5 ani de Fundația Orange. În prezent, pe lângă lecțiile de fizică, chimie și astronomie, pe platforma idea-isa.ro sunt disponibile și 232 de materiale accesibilizate despre istoria românilor, 10 lecții de ornitologie dedicate păsărilor, toate dezvoltate în cadrul proiectelor finanțate anterior prin programul “Lumea prin Culoare și Sunet” de către Fundația Orange, mai precizează coordonatorii.

Acest tip de proiect ce îmbină tehnologii digitale cu materiale didactice clasice, precum planșele tactile, este prețios nu numai pentru copiii ce au participat în mod direct la activități, ci și pentru toți copiii cu deficiențe de vedere, profesorii și părinții lor. Avem încrederea că resursele educaționale create și disponibile pe această platformă deschisă vor contribui la desfășurarea unor lecții bogate și atractive în noul an școlar, a declarat Ovidiu Ana, Director executiv Fundația Orange.

În contextul post-pandemie, desfășurarea atelierelor a fost regândită: fiecare eveniment a avut loc cu un număr mai mic de copii (10-12) cu vârste între 10 si 18 ani, cu un număr foarte mic de însoțitori (3-4) și cu respectarea tuturor măsurilor recomandate de autorități pentru a limita răspândirea virusului.

Comunicatul de presă, integral, în format .pdf:

Foto: © Prudencio Alvarez | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Admitere la liceu 2020

Elevii de la liceele militare, excluși de la Concursul de Chimie „Petru Poni” 2024, dedicat liceelor vocaționale, printr-o adresă a secretarului de stat din Ministerul Educației Florian Lixandru

Elevii de la liceele vocaționale – profilul militar nu pot participa la Concursul Național de Chimie „Petru Poni” 2024 dedicat elevilor din învățământul vocațional, după ce au fost tăiați printr-o…
Vezi articolul

VIDEO Funeriu: Dacă am fi mers până la capăt cu această luptă împotriva plagiatelor, am fi decapitat toate instituţiile de forţă ale României / Eu astăzi cred că a devenit o problemă de siguranţă naţională

Fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu, cel care a început demersurile pentru descoperirea tezelor academice plagiate, susţine că dacă demersul început în urmă cu aproximativ un deceniu ar fi fost…
Vezi articolul

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor în siguranță este cu adevărat o prioritate” – propunerea Consiliului Național al Elevilor

„Solicităm de urgență modificarea hotărârii de guvern, în sensul în care aceasta să reglementeze o arie mai largă de măsuri care să limiteze răspândirea COVID-19, dacă pentru autorități redeschiderea școlilor…
Vezi articolul