Legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală, atacată de USR și PNL la Curtea Constituțională

1.269 de vizualizări
Foto: Pixabay.com
Legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală a fost atacată la Curtea Constituțională de USR și PNL, anunță senatorul USR Vlad Alexandrescu. “Nu putem accepta că profesorul este un milițian care își impune cu forța opinia în școală. Școala este despre educație, nu despre instrucție, iar respectul pe care inițiatorii legii clamează că îl impun astfel nu se obține, în fapt, nici cu forța și nici cu frica”, susține acesta.

“În spiritul legii adoptate, elevul sau părintele nu se mai bucură de ‘prezumția de nevinovăție’, ei trebuind să-și dovedească ‘nevinovăția’, ceea ce este contrar principiilor dreptului național și european. Prezenta lege este o fortare a echilibrului între elevi-parinți pe deoparte și profesori pe de altă parte în cadrul actului educațional și transformarea profesorului într-un agent constatator”, susține acesta.

Amintim că Senatul a adoptat la începutul lunii februarie proiectul de “Lege privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare şi de control cu exerciţiul autorităţii publice pe timpul şi în legatură cu îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”. Proiectul a fost iniţiat de senatorul PSD Şerban Nicolae la cererea sindicatelor FSLI conduse de Simion Hăncescu.

Concret, agresorii cadrelor didactice riscă pededepse mai mari cu o treime, în cazul violenței fizice sau verbale, prevede noua lege. Dacă în prezent cel care amenință un profesor poate primi până la un an de închisoare, în baza noii legi pedeapsa ajunge la un an și patru luni, potrivit documentului.

Inițiatorul proiectului legislativ este senatorul PSD Şerban Nicolae, preşedinte al Comisiei juridice, care susținea că în sistemul naţional de învățământ se constată o lipsă de protecţie juridică a cadrelor didactice faţă de hărţuirea şi agresiunile venite din partea elevilor, părinţilor sau reprezentanţilor legali ai acestora.

Elevii i-au cerut ajutorul președintelui Klaus Iohannis, la o zi după ce Senatul – cameră decizională – a votat legea prin care profesorii capătă statut de autoritate publică. Într-o scrisoare deschisă adresată liderului de la Cotroceni, elevii spun că “respectul și colaborarea dintre cei mai importanți actori de pe scena învățământului – elevii și profesorii – trebuie construit natural, această lege blocând respectul organic care ar putea fi nutrit în comunitățile școlare”.

În aceeași zi, FSLI a făcut apel la președintele Klaus Iohannis să promulge legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică.

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul