Legea referitoare la tichete educaţionale pentru plata serviciilor “Şcoală după şcoală” a fost promulgată

5.692 de vizualizări
Programul Școala după școală
Foto: Pexels.com
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea în baza căreia Ministerul Educaţiei va avea posibilitatea să emită tichete pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata serviciilor de tipul “Şcoală după şcoală”, potrivit Agerpres.

Proiectul, inițiat de parlamentari liberali, a fost adoptat de Senat pe 27 iulie.

Conform noii legi, Ministerul Educaţiei va avea posibilitatea să emită tichete pentru preşcolarii şi elevii de până în clasa a IV-a, din învăţământul de stat sau privat, pentru plata after school. Tichetul are scop exclusiv educaţional, este netransferabil altor beneficiari, iar şcolile sunt cele care decontează serviciul. Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui sau reprezentantului legal al copilului, pentru fiecare copil în parte.

Din expunerea de motive a proiectului:

 • “Măsura vine şi în sprijinul părinţilor activi şi îi încurajează pe aceştia să nu-şi abandoneze locul de muncă. Valoarea tichetului pe care am propus-o este stabilită în funcţie de indicatorul social de referinţă şi se indexează anual cu indicele de inflaţie. El reprezintă un ajutor pentru fiecare elev şi cuantumul acestuia va acoperi, integral sau parţial, costurile şcolii sau ale organizaţiilor non-guvernamentale care se vor ocupa de copii după finalizarea lecţiilor”.
 • “Datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS) ne arată faptul că gradul de cuprindere în învăţământ a populaţiei de vârstă şcolară la începutul anului şcolar 2014 – 2015 a fost de 73,4%. Adică, 27% dintre copiii care ar trebui să frecventeze şcoala nu sunt cuprinşi în sistemul de învăţământ obligatoriu”.

2 comentarii
 1. “Tichetul se acordă pe baza cererii părintelui sau reprezentantului legal al copilului, pentru fiecare copil în parte.”
  Buna ziua!
  Acesta este o prepozitie, nu credeti? Lipsesc informatii cum ar fi perioada in care se pot depune respectivele cereri, locul depunerii… un link, o lege, orice care sa ne ofere, noua cititoriilor, clarificare. Macar o amandare “revenim cu detalii, etc”
  Imi cer scuze, nu vreau sa par impertinenta insa va rog sa furnizati o informatie clara si concreta pentru evitarea speculatiilor.
  De incertidutine vuiesc toti si toate!

  1. Buna ziua,

   Foarte bune intrebarile, exact asta ma intreb si eu de doua saptamani de cand am aflat ca sa promulgat aceasta lege. Chiar imi doresc foarte tare sa aflu aceste detalii, poate reusim sa gasim totusi aceste informatii pe undeva….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

OFICIAL Calendarul anului școlar viitor, pe module, prezentat de ministrul Educației. Prima zi de școală este pe 5 septembrie 2022, iar în februarie 2023 elevii au o vacanță „mobilă”, de o săptămână, decisă de inspectoratele școlare

Calendarul anului școlar pe module, pentru anul 2022-2023, a fost anunțat de Ministrul Educației într-un briefing de presă de la Guvern. Trecerea de la semestre va fi făcută cu renunțarea…
Vezi articolul

Președintele Senatului Universității Politehnica, după condamnarea cu suspendare, în primă instanță, a rectorului Mihnea Costoiu: În momentul în care există o decizie definitivă, atunci se pot lua măsuri, până atunci sunt numai prezumții

În momentul în care există o decizie definitivă atunci se pot lua măsuri, până atunci sunt numai prezumții, spune, pentru Edupedu.ro, Tudor Prisecaru, președintele Senatului Universității Politehnica București. Declarația a…
Vezi articolul