Ligia Deca, prima reacție după incidentul de la Școala Alămor, în care patru elevi au fost răniți: Este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată / Deca anunță și cercetare disciplinară în cazul Odorheiu Secuiesc

3.396 de vizualizări
Foto: Alex Micsik / Agerpres Foto
„În primul rând, este absolut regretabil că elevii au fost puși din nou în situația în care să fie în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată, a declarat ministrul Educației, Ligia Deca, într-o conferință de presă la PNL Bistrita, după ce tavanul unei săli de clasa de la Școala Gimnazială Alămor din județul Sibiu s-a prăbușit și patru elevi au fost răniți

„Incidentul a avut loc într-un corp de clădire din anul 1936, care a fost reabilitat acum aproximativ două decenii. Școala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare”, a spus Ligia Deca.

Clădirea nu apărea ca fiind cu risc seismic, ca să apară ca fiind cu grad de risc seismic, ea trebuie să fie expertizată, a adăugat Ligia Deca.

Ligia Deca a anunțat că a fost finalizat raportul corpului de control al Ministerului Educației în cazul Odorheiu Secuiesc și că a dispus o serie de măsuri vizavi de cercetare disciplinară pentru cei care trebuiau să supravegheze siguranța elevilor, însă nu a răspuns la întrebarea cine va fi cercetat disciplinar motivând că ancheta penală este încă în desfășurare.

Declarațiile ministrului Educației, Ligia Deca:

„În primul rand, este absolut regretabil că elevii au fost fost puși din nou în situația în care să fie în pericol, pentru că infrastructura școlară este perimată. În urma incidentului de la Școala Gimnazială Loamneș, structura Alămor, județul Sibiu, din informațiile noastre, patru elevi au fost răniți ușor sunt răni superficiale. Din informațiile pe care eu le-am avut până acum, copiii au fost evaluați de către cadrele medicale. Înțeleg că sunt bine. 

Incidentul a avut loc într-un corp de clădire din anul 1936, care a fost reabilitat acum aproximativ două decenii. Școala este acum inclusă într-un proiect de reabilitare și sunt absolut convinsă că investiția va viza în primul rând punerea în siguranță, pentru a avea gradul maxim de siguranță pentru copii și pentru cadrele didactice care își desfășoară activitatea acolo. 

Poliția a deschis un dosar de cercetare penală pentru săvârșirea infracțiunilor de vătămare corporale din culpă și Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, cu care am luat legătura, desfășoară deja o inspecție acolo să vedem din punctul de vedere al obligațiilor pe legea educației dacă totul a fost respectat de către conducere a școlii, pentru că știm administrare a clădirii este în sarcina autorităților publice locale. 

Așteptăm rezultatul acestor evaluări ca să știm care au fost motivele. Nu mă pot ante pronunța. Tot ceea ce vă pot spune este că noi periodic publicăm lista clădirilor care se află în grad de risc seismic, toate clădirile care se notifică fiind acest grad de RSS, de exemplu, să fi transmise automat către Ministerul Dezvoltării și intră în procedură de consolidare. Se alocă bani direct în hotărârea de Guvern. Este un astfel de program de școli sigure. 

Mai mult decât atât, am rugat ca toate lucrările, după ce s-a întâmplat la Odorheiu Secuiesc care se desfășoară, să aibă clarificat dacă ele se pot desfășura în prezența copiilor în spații sau cu relocarea copiilor.

Apropo de Odorheiu Secuiesc, a fost finalizat raportul corpului de control al Ministerului Educației, el a fost remis a organelor de cercetare penală pentru că sunt aspecte care nu țin de atribuțiile noastre și este o anchetă în continuare în curs acolo. Deci, ce am avut noi colectat pe linia noastră de corp de control, am transmis către ei și am dispus o serie de măsuri vizavi de cercetare disciplinară pentru cei care trebuiau să supravegheze siguranța elevilor, din perspectiva conducerii școlii. 

Din informațiile pe care eu le am, ea nu apărea ca fiind cu risc seismic, ca să apară ca fiind risc seismic, ea trebuie să fie expertizată. Programul de despre care vă spuneam, programul Școli Sigure, finanțat prin intermediul Ministerului Dezvoltării, include acoperirea costurilor de expertiză pentru autoritățile publice locale, dacă clădirile se încadrează în grad de risc seismic 1 sau 2.”


5 comments
  1. Hoții,impostorii și tradatorii de țară ne omoară copiii.Școlile au ajuns coșciuge ,ori sunt nereparate de zeci de ani sau sunt reparate de mântuială doar pentru parandaraturile politicienilor.Prin lipsa educației și a regulilor au distrus elevii,profesorii și familiile .

  2. Atitudinea ministrului e ceva gen, “eh, lucruri de-astea se mai întâmplă, n-am nimic să-mi reproșez, bugetul a fost destul de mare și e treaba altora să facă orice pentru remedierea situației.”

    Mi-e silă de ăștia!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisia Națională de Inspecție Școlară nu a fost constituită nici la aproape o lună de la termenul pe care Ministerul Educației și l-a fixat. Ministerul le transmite inspectoratelor școlare că tot ele vor rezolva „eventualele litigii”

Comisia Națională de Inspecție Școlară încă nu este constituită, potrivit unui document trimis de Ministerul Educației către inspectoratele școlare. În adresa instituției se arată că „eventualele litigii vor fi rezolvate…
Vezi articolul