PROIECT Absolvenții de liceu care au promovat bacul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe / Dacă nota la reexaminare este mai mare, se eliberează o altă diplomă de bacalaureat

10.110 vizualizări
Foto: INQUAM Photos – Octav Ganea
Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către USR. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară, prevede proiectul. Propunerea legislativă urmărește să modifice Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Concret, la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 se introduc următoarele trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

Pentru a se putea aplica, proiectul trebuie să fie adoptat de Parlament, apoi publicat în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive apare că „bacalaureatul poate fi susținut o singură dată de absolvenții studiilor liceale, odată ce aceştia l-au promovat. Astfel, parcursul lor profesional este determinat, de multe ori, de cele trei zile de probe din timpul examenului, fiindu-le a priori blocat accesul în anumite instituții de învățământ superior.”

Expunerea de motive

Despre numărul contestațiilor depuse la BAC în 2023, 2022, 2021 și 2020

Peste 54.600 de constatații au fost depuse la examenul național de Bacalaureat 2023, potrivit datelor Ministerului Educației. Acesta este al treilea an cu cel mai mare număr de contestații din ultimii 10 ani.

49.091 de contestații au fost făcute de candidații de la BAC 2022, în prima sesiune, cu 6.889 mai puține decât în 2021, potrivit Biroului de presă al Ministerului Educației la solicitarea Edupedu.ro.

La prima sesiune de Bacalaureat 2021 au fost depuse 56.000 de contestații, după cum a anunțat ministrul Educației, iar în 2020 au fost 62.790 de contestații.

Condițiile pentru promovarea examenului

Promovarea examenului de Bacalaureat 2022 permite accesul în învățământul superior, adică diploma de bac este un fel de „pașaport” pentru înscrierea la facultate. Pentru a fi declarat promovat la Bac, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească trei condiții, cumulativ, potrivit metodologiei de examen.

Condițiile pe care un elev trebuie să le îndeplinească pentru a promova examenul de Bacalaureat sunt:

  1. să-și fi echivalat sau recunoscut (după metodologia de Bacalaureat 2023) toate probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale;
  2. să susţină toate probele scrise şi să obțină nota 5 (cel puțin) la fiecare dintre acestea;
  3. să obţină media generală 6 (cel puţin) la probele scrise.

Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de Bacalaureat. Acolo unde candidaţii obţin media generală 5,99, media generală se rotunjeşte la 6,00.

Candidaţii care s-au prezentat la toate probele de examen, dar nu îndeplinesc
simultan condiţiile, precum şi candidaţii care s-au prezentat la unele, dar nu la toate probele de examen sunt declaraţi „respinşi”.

Citește și:
BREAKING Peste 54.600 de contestații au fost depuse la BAC 2023. Aproape 51.650 de lucrări au fost corectate greșit / La Limba română sunt 300 de lucrări ale căror note au fost modificate cu peste un punct și jumătate
Diplomele de BAC 2024 pot fi eliberate mai devreme pentru candidații care nu depun contestații – document

10 comments
  1. Problema este pe câți ani în urmă. Eu vreau să îmi măresc 9.8 la informatică obținut în 2004, acum dupa 20 de ani de industrie it. Nu va fi deloc echitabil față de cei care acum la 19 ani și în prima instanță iau 10. Ar trebui tipărite toate notele și datele când au fost obținute.

  2. încă un proiect socialist marca usr. sărmanii copilași chiar au nevoie de o mărire: atâta studiu intens, atâtea cluburi, atâta iarbă, hai că nu învățăm acum, mai avem șansa unei mariri! chiar daca dau gres, partidul are grija de mine sa nu-mi scadă nota! ce absurditate, el/ea ia 4 și rămâne tot nota cel puțin 5 de dinainte. sa se prezinte usereulpecereul la astfel de probe, eu, ca profesor, nu ma voi prezenta! prostgresisti imbecili!

  3. Desi nu sunt fan USR, sunt de acord cu aceasta propunere. De ce? O sa explic și celor care nu înțeleg un astfel de demers. O sa dau exemplu unui caz concret. Un copil foarte bun la biologie și chimie, dar nu prea bun la matematica( proba obligatorie) își pierde șansa de a ajunge la facultatea de medicina veterinara ( sau unde doreste)pentru ca va lua nota mica la matematica( nu poți fi bun chiar la toate). Acest copil va fi devansat de alți copii care se descurca mai bine la matematica, deși el excelează la biologie și ar fi un medic excelent. Media la BAC contează într.o anumita proporție pentru admiterea la mai multe Universități , pe lângă examenul pentru întrarea la facultate.

  4. În sfârșit ceva bun de la USR! Felicitări pentru această inițiativă benefică mai ales pentru copii care din motive medicale au rămas în urmă. În felul acesta se egalizează șansele! Altfel ar fi trist ca un copil care a avut de exemplu medii peste noua cu bursa în primii ani de liceu din cauza problemelor medicale să nu mai poată să se ridice niciodată la adevărata valoare! Minunată propunere!

  5. Afirmația conform căreia proiectul depus la Senat de USR este o propunere nouă care ar permite absolvenților de liceu să-și mărească nota la bacalaureat este inexactă.

    Realitatea este că această prevedere se regăsește deja în Legea Educației Preuniversitare nr. 198/2023, fiind cuprinsă la articolul 103, alineatele 12-14.

    Posibile explicații pentru eroare:

    Dezinformare intenționată: Există și posibilitatea ca articolul să fi fost publicat cu scopul de a induce publicul în eroare şi de a dezvălui faptul că există mai mulţi analfabeţi funcţionali, cel puţin în domeniul legislativ.

    1. Ce lege ati citit? In Legea 198/2023 (Legea invatamantului preuniversitar) publicata in Monitorul Oficial, art. 103 are alineate de la (1) la (11).
      USR propune acum (o propunere absolut aberanta, de altfel) completarea (adica adaugarea) acestui art. cu alineatele (12), (13) si (14)

  6. Lege data cu dedicație!!!
    Mâine poimâine o sa vedem o lege care o sa de-a voie sa se mai nască o dată dacă nu le da doctorul nota care trebuie!
    O prostie mai mare nu am văzut decât în România!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu anunță primele măsuri educaționale pentru copiii refugiați: În 55 de școli din 8 județe se predă în limba ucraineană, dar numărul profesorilor este insuficient / Căutăm printre refugiați cadre didactice / Studenții de la facultățile cu predare în ucraineană ar putea să facă practică pedagogică în școli

În 8 județe din România, cele aflate pe graniță, există 55 de școli și licee cu predare în limba ucraineană, a anunțat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, de la Guvern, după…
Vezi articolul

Actrița Goldie Hawn și Asociația pentru Valori în Educație oferă profesorilor români 10 burse la un curs de instruire pentru dezvoltarea socio-emoțională a elevilor. Goldie Hawn: „Mă bucur mult că putem împărtăși programul nostru cu profesorii și copiii din România, pentru rezultate mai bune la școală și un parcurs bun în viață”

Profesorii care vor să învețe cum să-și susțină elevii în dezvoltarea socio-emoțională vor putea accesa 10 burse puse la dispoziție pentru școlile publice din România de Asociaţia pentru Valori în…
Vezi articolul