Lipsa studenților are un impact semnificativ asupra vieții economice a orașului Cluj-Napoca – studiu al Universității Babeș-Bolyai

3.723 de vizualizări
Foto: Gustavo Fring – Pexels.com
Aproximativ 33,4 milioane de euro sunt cheltuiți lunar în Cluj-Napoca de către studenți, atunci când aceștia sunt prezenți fizic la facultate, potrivit unei estimări realizate de Universitatea Babeș-Bolyai din acest oraș. Aceasta apreciază că lipsa studenților are un impact semnificativ asupra vieții economice, având în vedere ponderea mare pe care aceștia o au, raportat la populația orașului.

Potrivit unui comunicat al instituției de învățământ superior, estimarea contribuției UBB în economia locală este realizată “prin prisma cheltuielilor generate de prezența universității în Cluj-Napoca, o imagine statică a impactului prezenței universității în oraș în termeni de bani aduși în economia municipiului – un impact pe termen scurt, pe partea de cerere.”

UBB arată: “cu o pondere de peste 20% a numărului total de studenți raportat la populația orașului (cea mai mare din țară: Iași – 14%, Timișoara – 12%, București – 8%), lipsa studenților în Cluj-Napoca aduce un impact semnificativ vieții economice ale orașului”.

Despre modul cum a făcut universitatea aceste calcule:

  • “Pornind de la estimările cheltuielilor studenților UBB în 2015, ajustate în funcție de numărul studenților UBB în anul academic 2019/2020, rata inflației și extrapolate la numărul total al studenților din toate cele 11 universități clujene (6 universități publice și 5 universități private), rezultatele studiului realizat de prof. univ. dr. Dan Lazăr (prorectorul UBB pentru finanțare, digitalizare și relația cu studenții) și Andrei Chircă sugerează că totalul cheltuielilor lunare ale studenților sunt de 33.390.572 Euro (161.513.536 lei). Această sumă rămâne subestimată, deoarece în estimările inițiale au fost incluse doar cheltuielile studenților înscriși la forma de învățământ la zi, la nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și gradele didactice). De asemenea, cei 7,5 milioane euro cheltuiți de vizitatorii studenților UBB în Cluj-Napoca în 2015 pot reprezenta o pierdere lunară de 625.000 EUR. Un alt factor subestimat este raportul dintre studenții străini – categoria cu cel mai mare buget de cheltuieli – în alte universități decât UBB. În medie, proporția studenților străini în totalul populației studențești din Cluj-Napoca este de aproximativ 7%.“
  • “Pentru anul de referință 2015, pe baza unui anchete sociologice a fost estimat faptul că totalul cheltuielilor studenților UBB a fost de 141.554.231 Euro (629.208.559 lei) la o populație studiată de 29.754 de studenți ai UBB în Cluj-Napoca (fără extensii), doar în sistemul de învățământ la zi, nivel licență, master și doctorat (fără a fi incluse persoanele înscrise la studii postuniversitare și cadrele didactice). La aceste estimări se mai adaugă 7.576.326 Euro (33.676.767 lei) – cheltuielile efectuate de persoanele aflate în vizită la studenții UBB în 2015; alți 1.491.536 Euro (6.629.879 lei) – cheltuieli efectuate pe perioada de admitere de către  potențialii studenți aflați în Cluj-Napoca.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea din Craiova va trece la cursuri online de la sfârșitul lui noiembrie până la jumătatea lunii martie / Instituția vrea să valorifice infrastructura creată pentru cursuri online în pandemie, dar să facă și economii la energie

Toate cele 12 facultăţi ale Universităţii din Craiova vor intra în sistem de predare online începând cu 28 noiembrie până pe 19 martie 2023, însă examenele se vor ţine faţă…
Vezi articolul

Marian Preda, noul rector al Universității din București, ales cu 57,75%: Mi se încredințează funcția cu o misiune precisă, de a o transforma într-un creuzet pentru elitele științifice și sociale ale României

Marian Preda este noul rector al Universității din București, confirmă oficial instituția de învățământ superior. Fostul președinte al Senatului UB a câștigat funcția de rector pentru mandatul 2019-2023 cu 57,75%…
Vezi articolul

Abandonul școlar în universitate: proporțiile fenomenului invocat pentru a contesta decizia de întoarcere din online în sălile de curs / Care era situația înaintea pandemiei Covid-19 și cum stau lucrurile acum

Decizia Ministerului Educației ca universitățile să reia cât mai rapid predarea cu prezență fizică, după încetarea stării de alertă, a adus în discuția publică o chestiune evitată, în bună măsură,…
Vezi articolul