Lista localităților în care se vor construi 47 de creșe, plus 91 pentru care se depun încă documente, anunțată de Ministerul Dezvoltării. Cseke Atilla: Încurajez autoritățile locale să depună cereri

3.473 de vizualizări
Harta cu locațiile creșelor noi / Foto: MDLAP
Până acum au fost aprobate 47 de cereri pentru construcția de creșe în localități municipiu, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul Dezvoltării. În total se vor construi 138 de creșe, precizează instituția, dar pentru 91 încă sunt în curs de completare documentațiile necesare.

În Alba, la Aiud și Blaj, În Argeș, la Câmpulung, iar în Bihor, la Salonta, Beiuș și Marghita sunt aprobate deja construcții de noi creșe. Lista tuturor orașelor, cu tipul de creșă – mică, medie sau mare – este mai jos, în articol.

„Conform ordinului de ministru, în fiecare municipiu din fiecare județ poate fi construită o creșă. Urmează să fie aprobate și alte cereri, astfel se vor putea construi creșe și în orașele mai mici și, unde se justifică, și în mediul rural”, a declarat Ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Ministrul a precizat: există doar 386 de creșe acum, în România. “Nevoia de a construi creșe noi este evidentă, de aceea, în prima fază, a fost aprobată construirea unei creșe în fiecare municipiu din țară și a două clădiri de creșe în municipiile care au peste 100.000 de locuitori”.

”În total există 47 de cereri aprobate, cu documentația completă depusă. Dintre acestea, sunt patru județe (Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu) unde fiecare municipiu a depus cerere și a adus documentația necesară. Urmează ca, pentru celelalte 91 de finanțări aprobate, autoritățile locale să trimită, în termen de 60 de zile, documentația necesară pentru a putea fi demarată procedura de construcție a creșelor”, a subliniat Cseke Attila.

Ordinul de ministru permite construcția unor creșe noi în 102 municipii din toată țara și cele 6 sectoare ale Capitalei, dacă autoritățile locale depun, și pentru cele 91 de proiecte aprobate, cerere completă în acest sens, incluzând terenul disponibil pentru construcție și justificarea numărului de copii pe baza indicilor de natalitate. ”Dezvoltarea rețelei de creșe trebuie să fie demarată unitar, în toată țara, de aceea am aprobat una sau două creșe construite pentru fiecare municipiu, în funcție de numărul locuitorilor. În urma ordinului emis astăzi, poate fi demarată procedura, acolo unde autoritățile locale sunt partenere în acest proiect”, a spus ministrul.

Urmează să se finanțeze alte 110 creșe eficiente energetic prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Ministrul a evidențiat că autoritățile locale pot depune în continuare cereri: ”Încurajez autoritățile locale să depună cereri și să completeze cererile depuse cu documentația necesară pentru a putea fi construite creșele necesare în toată țara”, a spus Cseke Attila.

Pe baza ordinului de ministru se vor putea semna, la începutul anului viitor, primele contracte cu constructorii. Astfel, se va putea începe construcția primelor creșe din Programul Național de construire de creșe al Ministerului Dezvoltării.

Foto: Captură MDLAP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Dezbatere aprinsă Ecaterina Andronescu-Oana Moraru. Ministrul vrea ca profesorii să treacă din nou în universități, pentru reîmprospătarea cunoștințelor / Moraru: Inspectorii școlari, metodiștii fac parte din nomenclatura de partid. Sper că în mandatul al IV-lea salvați niște aparențe

Copiii trebuie să poată fi din nou lăsați repetenți începând din clasa I, iar profesorii trebuie să treacă în procesul de formare “din nou în universități” pentru “reîmprospătarea cunoștințelor”, a…
Vezi articolul
Atelier de Filosofie pentru copii - Evaluarea psihosomatică

Copiii care nu fac grupa mare de la grădiniță, obligatorie din toamnă, vor fi primiți la școală. Barcari, secretar de stat: Ministerul nu are în vedere sancțiuni și va stabili o metodologie de aplicare a Legii privind obligativitatea grupei mari

Copiii care nu fac grupa mare de la grădiniță, care devine obligatorie din această toamnă, vor fi primiți la școală în anul școlar 2021-2022, reiese din răspunsul oferit Edupedu.ro de…
Vezi articolul

Grădinițele nu primesc aviz DSP pentru vacanță dacă adună copii din mai multe grupe, dar centrele primăriei și after school-urile funcționează cu grupe amestecate. DSP București: La grădinițe, în vacanță nu este permisă schimbarea componenței grupelor

Grădinițele de stat din București nu au voie să îi primească pe copii, în vacanță, decât în componența grupelor stabilită din timpul anului școlar. Regula a fost confirmată pentru Edupedu.ro…
Vezi articolul
Despre grădinița online

Proiectul SuperTeach este realizat cu sprijinul Telekom Romania

Oana Moraru, despre grădinița online: Se pierde enorm în perioada asta la abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor, care este un indice al securității financiare și emoționale pe termen lung / Fișa de evaluare pentru copiii de 3-5 ani, plus exemple de activități online pentru educatoare și părinți

“Ce se pierde enorm în perioada asta este abilitatea de cooperare și colaborare a copiilor”, spune Oana Moraru, educatoare, expert educațional și director de școală privată. Aceasta a fost invitată…
Vezi articolul