ULTIMA ORĂ Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, a decis Comitetul Județean pentru Situații de Urgență la propunerea Inspectoratului școlar / Luciana Antoci: Fiecare consiliu de administrație va decide un program de recuperare a cursurilor

18.587 de vizualizări
Foto: 49762064 © Jmweb7 | Dreamstime.com
Toate școlile din județul Iași vor fi închise marți, 9 ianuarie, potrivit hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, de luni seara. Inspectoratul Școlar al Județului (ISJ) Iași a propus această măsură, a declarat pentru Edupedu.ro inspectorul școlar general Luciana Antoci.

Luciana Antoci a mai declarat că, în privința orelor care vor fi pierdute marți, prin suspendarea cursurilor, „fiecare consiliu de administrație va decide un program de recuperare”.

În județul Iași rețeaua unităților de învățământ cuprinde 600 de școli și grădinițe de stat.

Decizia Comitetului Județean vine în condiții de iarnă cu avertizări meteorologice de viscol și temperaturi scăzute, anunțate de Administrația Națională de Meteorologie pentru următoarele ore.

Județul Iași se află sub avertizare Cod Galben de ninsori și viscol din data de 7 ianuarie, ora 18, până în data de 9 ianuarie, ora 10.

La ora 19, toată zona de Nord-Est avea temperaturi resimțite de până la -15 grade și chiar -17 în zona montană.

„Astăzi au fost probleme mari atât în mediul urban, în municipiul Iași, dar și pe drumurile din județ. Din păcate, meteorologii ne-au anunțat că ninsorile vor continua, iar zăpada va fi viscolită. În plus, temperaturile vor scădea și mai mult. Urmează o perioadă geroasă. Am văzut ce s-a întâmplat astăzi când orașul a fost paralizat în multe momente. Dacă pe străzile principale se circula cu greu, pe arterele secundare era aproape imposibil. Și în județ au fost probleme, fiind afectate foarte multe persoane care fac naveta, inclusiv cadre didactice. De altfel, am discutat astăzi și cu reprezentanții sindicatelor din învățământ și mi-au confirmat problemele cauzate de zăpadă și viscol. Siguranța cetățenilor trebuie să primeze, iar în acest moment nici reprezentanții Primăriei Iași și nici cei ai Consiliului Județean nu pot garanta că marți se va putea circula în siguranță, că elevii nu vor îngheța prin stații sau în mijloace de transport blocate în zăpadă. De aceea, s-a luat decizia ca școlile să suspende cursurile, cu recuperarea orelor, modul de recuperare urmând a fi decis la nivelul fiecărei unități de învățământ”, a declarat Bogdan Cojocaru, prefectul județului Iași într-un comunicat emis luni seara.

Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență va fi comunicată prin intermediul Inspectoratului Școlar tuturor directorilor unităților de învățământ și cadrelor didactice.

„Am solicitat tuturor instituțiilor să fie în alertă în toată această perioadă și să intervină rapid în funcție de specificul situațiilor sesizate. De asemenea, utilajele de deszăpezire vor continua să acționeze pe toate categoriile de drum din județ. Se va acorda o atenție sporită cazurilor medicale. Sunt oameni care trebuie să ajungă la spitale, au nevoie de dializă, de alte servicii medicale. Aceste situații vor fi prioritățile tuturor instituțiilor în această perioadă”, a adăugat prefectul județului Iași.

Luni au fost cinci unităţi şcolare unde profesorii navetişti nu au ajuns la timp la ore. „La nivelul unităţilor s-au găsit soluţii, în sensul în care profesorii care sunt din localitate au supravegheat elevii”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului județean școlar Iași, Antonina Bliorţ.

Articol în curs de actualizare


6 comments
  1. autobuzele, tramvaiele sunt pline pana la refuz la orele pranzului.
    Dar de unde sa stie Primarul si cei din Primarie lucrul asta, daca ei nu pun piciorul in transportul public?
    Sunt orase si capitale europene unde managerii circula cu transportul public, bicicleta. Si nu dintr-un cartier in altul, ci pe rute parcurse de tren!
    Cand veti pune la punct traseele din Iasi? Cum ajungi din Tatarasi la Palas (ca toti trag la Palas in ziua de azi) ? Cu masina pe care o parchezi in fata Palatului, ca sa intri la mall? Unde ati mai vazut asa bataie de joc prin Europa???
    Cand veti suplimenta cursele la orele de varf? CAND?

  2. Și în Suceava este la fel,mai exact în zonele rurale.Ce facem cu copii căci trebuie să ajungă la școală,ca să vor pune absente!?

  3. Și în zonele rurale din Suceava este la fel,viscol de la amiază,drumuri înzăpezite,ce facem cu copii căci trebuie să ajungă la școală ca altfel se pun absente…ar trebui liste măsuri mai ales pt navetiști

  4. În halceni este mai rău ca în popricani va rog frumos pe dumneavoastră sa faceți o schimbare. Sunt copii mici de primara care răcesc în viscol. Sper cu acest comentariu sa aduc la vedere mai multe situații ne luate în vedere.

  5. Bună ziua! Domnilor de la conducerea țări și din Iași sunt multe licee nu numai informatică, și cel de artă nu se poate ajunge vremea e ptr toată lumea la fel?! Azi am mers pe jos să-mi i-au copil, de la școală, și merg cu cârja! este viscol, ger, transport jale, tocmai din cauza vremii nefavorabile! Cum să ducem copii la școală!? este bătaie de joc ptr părinții și copii! Rușine!

  6. cum o dat OLEACA de zăpadă , cum paralizează Iașul . Chirica , dormi în papuci. numa la aprins luminițele te bagi. ce ai crezut ? c o mâncat lupii iarna ? dar dacă ningea din noiembrie , ce făceai , țineai acasă doua luni elevii și studenții ?
    vacante peste vacante , zile libere cu duiumul , transport deficitar și în județ , in oraș nu mai spun .. cei bogați nu mai incap cu bmweurile pe pacurari , cei saraci îngheață așteptând autobuzele care vin full , școala șvaițer , transportul praf , Intr un cuvânt ,Romania eșuată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Material susținut de BCR

Boncănitul cerbilor, întoarcerea prigoriilor, iarna în Munții Rodnei și toamna pădurilor virgine: Natura țării, prezentată interactiv prin imagini spectaculoase și Quiz-uri în aplicația educațională gratuită “România sălbatică”

Nuferi albi din Balta Mică a Brăilei, cocoșul de mesteacăn din Munții Rodnei, Piatra Craiului învelită în zăpadă, Cheile Bicazului înghițite de ceață – fauna și flora României, imagini spectaculoase…
Vezi articolul