Nelu Tătaru, ministrul Sănătății: Pe 10 septembrie școlile vor propune scenariul pentru fiecare unitate / Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere pentru părinți

5.146 de vizualizări
Părinții și copiii nu vor afla mai devreme de 10 septembrie cum începe concret școala în cazul lor. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat în această dimineață într-o conferință susținută alături de ministrul Educației că “pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor prezenta comitetelor județene, Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP-urilor) și Inspectoratului Școlar scenariul la care s-au hotărât să înceapă acel an școlar”.

Propunerile școlilor se vor baza pe datele de la Institutul Național de Sănătate Publică. Concret, pe 7 septembrie Institutul Național de Sănătate Publică va face publică evaluarea fiecărei unități administrativ teritoriale, a spus Nelu Tătaru, ministrul sănătății. Declarația a fost făcută în conferință de presă comună cu Monica Anisie, ministrul Educației.

Cele mai importante declarații ale ministrului Sănătății, Nelu Tătaru:
  • Plecând de la experiența examenelor naționale unde am impus măsurile de distanțare și protecție sanitară, am adaptat acele reguli și pentru începutul anului școlar.
  • Am plecat de la premisa că procesul de învățământ și stat aproape șase luni de zile trebuie să înceapă
  • Acele riscuri asumate de cazuri noi le vom putea acoperi tocmai
  • Pe 7 septembrie Institutul Național de Sănătate publică va face publică evaluarea fiecărei unități administrativ teritoriale
  • Pe 10 septembrie consiliile de administrație ale școlilor vor prezenta comitetelor județene, DSP-urilor și Inspectoratului școlar scenariul la care s-au hotărât să înceapă acel an școlar
  • Libertatea acordată unităților de învățământ sub coordonarea inspectoratelor școlare și a comunității Comitetul pentru Situații de Urgență este acea de centralizare în contextul în care vrem ca fiecare unitate școlară să înceapă pe un scenariu particular acest an școlar
  • Primordială pentru a începe în acel scenariu 1, verde, este distanțarea
  • Nu va mai exista acea declarație pe propria răspundere, urmând ca fiecare dintre noi să avem responsabilitatea acelui triaj observațional din informarea părinților sau din informarea cadrelor didactice precum și adaptarea după un triaj observațional la un triaj epidemiologic, adică existența unui personal medical.
  • Copiii de la grădiniță, până la cinci ani, nu vor purta mască
VIDEO Conferința susținută de ministrul Educației, Monica Anisie, și ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, pe 1 septembrie:


2 comments
  1. Pe 10 septembrie?? Și până pe 14 se pune la punct școala pentru scenariul respectiv, nu? În trei zile. Asta e doar o vorbă, școlile au hotărât deja cum vor proceda.
    Să iei drept exemplu succesul organizării în perioada de pregătire a examenelor naționale e absurd. Atunci au venit doar clasele a XII-a si a VIII-a, nu toți elevii, evident, acum vor veni toate clasele. Va fi incomparabil mai greu de păstrat distanța, de organizat intrarea, ieșirea, așa încât să nu se creeze îmbulzeală.
    Mai bine ne-am aminti că suntem oameni responsabili, că e viața noastră în joc și că nu ne va folosi la nimic să dăm vina pe autoritați când ne vom îmbolnăvi.

  2. “acel scenariu 1, verde”

    “Specialistii” astia in comunicare ar fi trebuit sa foloseasca alte culori. Verde te duce cu gandul la siguranta, calm. Numai siguranta si calm nu e, dar e verde la incompetenti si impostori in functii de conducere :). Pentru scenariul “verde” ar fi fost potrivita culoarea galbena care inseamna atentie, vigilenta.

    “Primordială […] este distanțarea”
    Care? Aia scazuta la 1m ? Sau distantarea cu pepsiglas?

    “triaj observațional”
    Asta e un concept nou nu :). Daca gandeau inainte sa deschida gura nu mai starneau atatea discutii cu triajul epidemiologic facut acasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educaţiei din Italia şi-a dat demisia pentru că nu a primit un buget suficient pentru învăţământ: “Se pare că resursele nu se găsesc niciodată atunci când vine vorba de școală și de cercetare, dar găsim sute de milioane de euro când există vreun scop politic”

Ministrul italian al Educaţiei, Lorenzo Fioramonti, şi-a dat demisia pentru că nu a primit finanţarea cerută pentru şcoli, potrivit unui mesaj publicat pe pagina personală de Facebook. Demnitarul explică motivele…
Vezi articolul