VIDEO Daniel Funeriu, despre excelență, prostie, interese obscure și minciuni în educația românească

722 citiri
Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a susținut o conferință, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu titlul “Despre excelență, prostie, interese obscure și minciuni în educația românească”. La 10 ani de la demararea schimbării legii Educației “printr-un demers de tip expert, top-down, putem face un bilanț pe două paliere: al validității demersului și al validității conținutului”, spune Funeriu.

Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Educației scrie următoarele: “m-am săturat ca toți imbecilii și mafioții să mintă pe seama muncii mele și a lui Miclea, ajutați de zeci de oameni excepționali, și e momentul să auziți și lucruri adevărate și inteligente” :).

VIDEO Conferința de la Universitatea de Vest din Timișoara:

Fostul ministru Daniel Funeriu a explicat că evoluția sistemului de educație din România este contraproductivă. Pe scurt, se investesc tot mai mulți bani, însă rezultatele sunt mai puține.

„Sistemele de educație sunt sisteme inerțiale în toată lumea. Mi-am pus întrebarea „cum se schimbă sistemele inerțiale?” Un tip de schimbare este de sus în jos, cum a făcut Ataturk cu Turcia. A numit-o eufemistic schimbare de tip expert. Al doilea tip de schimbare este de jos în sus: facem dezbateri, adunăm opinii și venim cu reforma”, a exemplificat Funeriu.

El a explicat mai departe că schimbarea de tip expert are două mari avantaje: e rapidă și e făcută de experți. Însă, dezavantajele sunt că experții nu au legitimitate democratică și nu au răspunderea implementării. De obicei, propunerile lor sunt greu de acceptat pentru că acest gen de schimbări sunt radicale.

Al doilea tip de schimbare este de tip deliberativ. „Pune pe toată lumea de acord, sunt însă dezavantaje: schimbările sunt lente și deliberările sunt vulnerabile pentru că opinia celor cu cele mai bune reflexe militante este impusă într-un final”, a explicat Funeriu.

De aceea, atunci când a ocupat scaunul de ministru al Educației, Funeriu a ales primul tip de schimbare, cea făcută rapid de experți. „Ați văzut mișcări de masă în universități împotriva plagiatelor sau în licee împotriva copiatului la Bacalaureat? Nu. Asta înseamnă că sistemul nu cere schimbări de care este mare nevoie, dar sunt radicale. De aceea am ales varianta expertă”, a explicat Funeriu.

Din punctul său de vedere, cea mai mare problemă a sistemului de Educație din România nu este curriculumul de pe hârtie. „La copil ajunge ceea ce este trecut prin filtrul cadrului didactic. Problema României este calitatea cadrelor didactice, multe dintre ele formidabile, dar nu suficient. (…) Trebuie să-i formăm mai bine, să-i răsplătim mai bine și să-i cinstim mai bine. Problema este la intrarea în sistemul de învățământ, pentru că nu încurajăm tinerii să facă asta”, a spus Funeriu.

Fostul ministru a propus un decalog al universităților care să cuprindă:

 

 

 

 

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu
  1. Prosti si cum i-a mai facut pe cei din educatie, s-au inmultit chiar pe vremea lui! Imi este jena ca a condus un domeniu in care am activat! I-a promovat pe multi dintre ei si le-a dat “nas” astefel incat au reusit sa decredibilizeze chiar acel domeniu care ar fi trebuit sa creeze valorile de maine. Chiar credeti ca s-a dorit asta? Pai oamenii inteligenti si educati nu pot sa fie controlati si dirijati. Si atunci?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Sindicatele FSLI: Dacă s-ar impozita 300 de pensii speciale consistente, cu 50% într-o lună, suma adusă la bugetul de stat ar fi egală cu cea obținută prin șomajul tehnic aplicat secretarelor și contabililor din educație

Șomajul tehnic în educație pune în pericol siguranța angajaților, a elevilor și chiar a unităților de învățământ, susține Federația Sindicatelor Libere din Învățământ într-un comunicat primit de Edupedu.ro. Sindicatul condus…
Vezi articolul

OFICIAL Institutul de Științe ale Educației e desființat, după publicarea în Monitorul Oficial a hotărârii privind funcționarea noului Centru de Politici în Educație. Scopul CNPE: „să pună în aplicare Programul de guvernare”

Institutul de Științe ale Educației a dispărut de azi, oficial, după ce în Monitorul Oficial a fost publicat actul care stabilește normele de funcționare ale noului Centru Național de Politici…
Vezi articolul