VIDEO Daniel Funeriu, despre excelență, prostie, interese obscure și minciuni în educația românească

Fostul ministru al Educației Daniel Funeriu a susținut o conferință, la Universitatea de Vest din Timișoara, cu titlul “Despre excelență, prostie, interese obscure și minciuni în educația românească”. La 10 ani de la demararea schimbării legii Educației “printr-un demers de tip expert, top-down, putem face un bilanț pe două paliere: al validității demersului și al validității conținutului”, spune Funeriu.

Într-un text publicat pe pagina sa de Facebook, fostul ministru al Educației scrie următoarele: “m-am săturat ca toți imbecilii și mafioții să mintă pe seama muncii mele și a lui Miclea, ajutați de zeci de oameni excepționali, și e momentul să auziți și lucruri adevărate și inteligente” :).

VIDEO Conferința de la Universitatea de Vest din Timișoara:

Fostul ministru Daniel Funeriu a explicat că evoluția sistemului de educație din România este contraproductivă. Pe scurt, se investesc tot mai mulți bani, însă rezultatele sunt mai puține.

„Sistemele de educație sunt sisteme inerțiale în toată lumea. Mi-am pus întrebarea „cum se schimbă sistemele inerțiale?” Un tip de schimbare este de sus în jos, cum a făcut Ataturk cu Turcia. A numit-o eufemistic schimbare de tip expert. Al doilea tip de schimbare este de jos în sus: facem dezbateri, adunăm opinii și venim cu reforma”, a exemplificat Funeriu.

El a explicat mai departe că schimbarea de tip expert are două mari avantaje: e rapidă și e făcută de experți. Însă, dezavantajele sunt că experții nu au legitimitate democratică și nu au răspunderea implementării. De obicei, propunerile lor sunt greu de acceptat pentru că acest gen de schimbări sunt radicale.

Al doilea tip de schimbare este de tip deliberativ. „Pune pe toată lumea de acord, sunt însă dezavantaje: schimbările sunt lente și deliberările sunt vulnerabile pentru că opinia celor cu cele mai bune reflexe militante este impusă într-un final”, a explicat Funeriu.

De aceea, atunci când a ocupat scaunul de ministru al Educației, Funeriu a ales primul tip de schimbare, cea făcută rapid de experți. „Ați văzut mișcări de masă în universități împotriva plagiatelor sau în licee împotriva copiatului la Bacalaureat? Nu. Asta înseamnă că sistemul nu cere schimbări de care este mare nevoie, dar sunt radicale. De aceea am ales varianta expertă”, a explicat Funeriu.

Din punctul său de vedere, cea mai mare problemă a sistemului de Educație din România nu este curriculumul de pe hârtie. „La copil ajunge ceea ce este trecut prin filtrul cadrului didactic. Problema României este calitatea cadrelor didactice, multe dintre ele formidabile, dar nu suficient. (…) Trebuie să-i formăm mai bine, să-i răsplătim mai bine și să-i cinstim mai bine. Problema este la intrarea în sistemul de învățământ, pentru că nu încurajăm tinerii să facă asta”, a spus Funeriu.

Fostul ministru a propus un decalog al universităților care să cuprindă:

 

 

 

 

1 comentariu
  1. Prosti si cum i-a mai facut pe cei din educatie, s-au inmultit chiar pe vremea lui! Imi este jena ca a condus un domeniu in care am activat! I-a promovat pe multi dintre ei si le-a dat “nas” astefel incat au reusit sa decredibilizeze chiar acel domeniu care ar fi trebuit sa creeze valorile de maine. Chiar credeti ca s-a dorit asta? Pai oamenii inteligenti si educati nu pot sa fie controlati si dirijati. Si atunci?…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole recomandate

Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor particulare: verifică, aprobă planurile de învățământ și validează numărul de elevi

Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. ISJ-urile vor…
Vezi articolul

Prodecanul Facultăţii de Teologie, Vasile Răducă: „Am răspuns în calitate de preot ortodox, nu pot să justific nişte lucru pe care Biserica nu le permite”

Prodecanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii Bucureşti, profesorul universitar doctor Vasile Răducă a declarat pentru ştirileprotv.ro că cele trei răspunsuri controversate pe care le-a dat la Radio Trinitas…
Vezi articolul