Locuri speciale la licee pentru elevii cu cerințe educative speciale, cerute de Federația pentru Persoanele cu Autism. Organizația anunță că va da în judecată Ministerul Educației

3.123 de vizualizări
“Elevii cu cerințe educative speciale au nevoie de subiecte adaptate și de locuri speciale la licee, așa cum au alți elevi din alte categorii defavorizate. Și când au talente speciale și, mai ales, când nu au”, spune Ana Dragu, vicepreședinta Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist. Mama unui copil cu autism care a dat zilele acestea examenele de Evaluare națională și mai departe vizează admiterea la un liceu de arte, pe specializarea muzică, Ana Dragu anunță că va da în judecată Ministerul Educației.

“Înveți 8 ani după programă adaptată, dar apoi examenele nu sunt adaptate”, spune Ana Dragu, pentru Edupedu.ro. Aceasta a anunțat că va face plângere la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) și apoi are în vedere un proces împotriva Ministerului Educației, pentru că nu se alocă locuri speciale la licee, pentru copiii cu dizabilități.

“Nu știu câți oameni pot înțelege prin ce trecem în aceste zile ale examenelor de capacitate și ce înseamnă pentru un copil diagnosticat cu autism să primească la evaluări aceleași subiecte naționale, neadaptate din punct de vedere al conținutului, ca elevii tipici. Cu siguranță nu Ministerul Educației Naționale, nu reprezentanții noștri în Parlamentul Romaniei – Camera Deputaților, nu artizanii distrugerii sistematice a sistemului de învățământ românesc”, a scris Dragu, pe pagina sa de Facebook.

Vicepreședinta Federației pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist (FEDRA) a susținut că “elevii cu cerințe educative speciale au nevoie de subiecte adaptate și locuri speciale la licee, așa cum au alți elevi din alte categorii defavorizate. Și când au talente speciale și, mai ales, când nu au”.

Federația a cerut constant Ministerului Educației să organizeze simulare și examene naționale care să fie adaptate pentru copiii cu autism. În februarie, înainte de simulări, organizația a cerut locuri speciale la licee și școli de meserii pe modelul locurilor rezervate pentru romi, creșterea numărului de profesori de sprijin, logopezi, consilieri.

Stimularea financiară a profesorilor care integrează în școlile de masă copii cu dizabilități este o altă solicitare a FEDRA. “Munca specifică cu un elev cu cerințe educative speciale este una dificilă, mai ales când acesta este integrat în învățământul de masă. (…) În plus, acestuia i se cere să adapteze programa școlară și nu are instrumente de lucru specifice (manuale, auxiliare, etc). Cadrele didactice aflate în această situație sunt autodidacte, nebeneficiind de training gratuit, formal”, spune Federația, care precizează că “dat fiind că incluziunea școlară a copiilor cu cerințe educative speciale se află încă la nivel de pionierat în România, considerăm că acele cadre didactice implicate, active și care sprijină copiii cu cerințe educative speciale merită încurajate, inclusiv financiar”.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

„Mutarea activității didactice în online a scos la iveală diferite atitudini incalificabile ale unor profesori” – Horia Onița, președinte ANOSR. „Nu ți se pare că ești penibilă?” – reacția unui profesor la adresa unei studente care a folosit apelativul „domn’ profesor” în loc de „domnule profesor”

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) semnalează faptul că în perioada desfășurării online a activității didactice, pe platformele de socializare a fost dezvăluită atitudinea nepotrivită a unor cadre…
Vezi articolul

OFICIAL Fiecare școală decide procedura de repartizare a copiilor în grupe de creșă și grădiniță și a elevilor în clase: prin tragere la sorți sau aleatoriu, din anul școlar 2024-2025. Listele vor fi publicate cu cel puțin 3 zile lucrătoare înainte de începerea anului școlar

Procedura stabilită de Ministerul Educației prin care elevii de școală și liceu dar și copii de creșă și grădiniță vor fi împărțiți în clase/ grupe de început de nivel a…
Vezi articolul
Benzi desenate - Siguranta online. Foto: Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC)

Campania de educație digitală #SigurantaOnline a ajuns în școli cu workshop-uri, quiz-uri și două broșuri cu benzi desenate, care prezintă întâmplări inspirate din situații reale din mediul online

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Poliția Română, Asociația Română a Băncilor (ARB) și Microsoft au lansat o nouă componentă educațională dedicată copiilor pe site-ul sigurantaonline.ro: „două broșuri cu benzi…
Vezi articolul