Ludovic Orban: Examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri

1.092 de vizualizări
“Examenul de rezidențiat va fi una dintre prioritățile guvernului nostru. Analizăm posibilitatea de a mări numărul de locuri”, a declarat în urmă cu câteva momente premierul desemnat Ludovic Orban. Numărul posturilor scoase la rezidențiat anul acesta este de 4.710, iar Sorina Pintea a anunțat că examenul se poate amâna și peste data de 8 decembrie, în lipsa unui ministru al Educației care să semneze alături de cel al Sănătății ordinul care aprobă calendarul rezidențiatului.
  • Studenții de la medicină din Cluj, Craiova și Iași au protestat ieri, față de amânarea sine die a examenului de rezidențiat, care în mod tradițional se desfășura pe data de 17 noiembrie.

“Mi se pare foarte ciudat să scoți la concurs un număr de locuri cu peste 400 mai mic decât anul trecut, în condițiile în care știm foarte clar că este nevoie de medici. Mă gândesc foarte serios”, a declarat în fața presei Ludovic Orban.

Premierul desemnat a anunțat că “vom analiza și modul în care funcționează acest sistem în alte țări europene. Această formă de examinare este una care nu este absolut necesară, pentru că toți cei care participă la acest examen sunt absolvenți ai facultăților de profil, sunt oameni care au fost la studii și au învățat ani de zile ca să capete dreptul de a profesa această profesie nobilă și dacă nu iau examenul de rezidențiat nu pot să activeze în profesia pentru care s-au pregătit”.

Informații de background

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat pe 4 octombrie, într-o conferință de presă, că amână examenul de rezidențiat pe data de 8 decembrie, din cauza lipsei unui ministru al Educației care să semneze ordinul de organizare a examenului.

Imediat după conferința lui Pintea, premierul Viorica Dăncilă l-a acuzat direct pe președintele Klaus Iohannis că este de vină pentru criza examenului de rezidențiat, pentru că nu a acceptat niciun ministru la Educație.

Pasul al doilea făcut de premier, la câteva ore distanță, a fost să îi trimită din nou președintelui o propunere ministru interimar la Educație. Klaus Iohannis a respins-o, însă, și pe aceasta – în persoana actualului ministru al Cercetării, Nicolae Hurduc – spunând: “Premierul practic îmi cere să încalc Constituția, forțând instituirea unui al doilea interimat succesiv la Ministerul Educației”.

Decan al Facultății de Drept de la Universitatea Titu Maiorescu și fost secretar de stat în Educație, Gabriel Ispas a declarat atunci pentru Edupedu.ro că există două modalități de rezolvare a “crizei rezidențiatului”: Ministerul Sănătății poate prelungi valabilitatea ordinului de anul trecut sau premierul poate extinde atribuțiile către secretarul general din Minister care să semneze direct ordinul, spune acesta.

Citește și:

 

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

VIDEO Dan Barna, despre proiectul legii educației sexuale în școli: Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților / Obligăm în continuare generații de tineri și tinere să facă lecția de educație sexuală în spatele școlii sau în toaletă

Trebuie să ne gândim la copii și nu la himerele medievale ale părinților, a declarat luni liderul USR-PLUS, Dan Barna, despre legea care introduce educația pentru sănătate și implicit educația…
Vezi articolul

1,2 miliarde de lei – Impactul bugetar estimat pentru plata diferențelor de drepturi salariale către profesori, pentru perioada 2017-2021, spune ministrul Educației / Prima tranșă va fi plătită în acest an

Guvernul a aprobat astăzi ordonanța de urgență pentru măsurile reparatorii privind salarizarea profesorilor pentru perioada 2017-2021, a spus ministrul Sorin Cîmpeanu într-o declarație pentru Edupedu.ro. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu a…
Vezi articolul