Majoritatea profesorilor lucrează mult mai mult de 8 ore pe zi, atrage atenția profesorul de limba germană Sorin Giurumescu. El avertizează că o eventuală obligativitate a prezenței fizice continue în școală ar duce la demotivarea cadrelor didactice performante. Reacția vine după declarația recentă a ministrului Daniel David cum că profesorii ar trebui să stea opt ore pe zi la școală inclusiv orele de predare.
„Să încerci să-i obligi pe cale administrativ-birocratică să fie prezenți efectiv în școală 8 ore ar însemna să-i demotivezi tocmai pe aceia care își fac treaba bine”, consideră Giurumescu, profesor la Colegiul Național Pedagogic „Regina Maria” din Ploiești, care a ocupat funcția de inspector pentru limba germană în ministerul Educației.
Acesta, care este și președinte al Asociației Profesorilor de Limba Germană din România (ALPGR), arată că multe activități esențiale, de la consultările cu părinții până la pregătirea pentru olimpiade, se desfășoară adesea în afara intervalului 8-16 și nu pot fi încadrate într-un program rigid. „Am face «excursii» cu elevii de luni până vineri, numai între 8 și 16?… Sau am avea «gărzi», ca medicii?”, întreabă el retoric.
Giurumescu susține că programul profesorilor nu poate fi comparat cu munca de birou, unde există mai multă flexibilitate. „Nu pot pleca în concediu decât atunci când e «suprasezon», nu extrasezon!”, notează acesta. În opinia sa, activitatea didactică presupune o muncă intensă, dar flexibilă, iar introducerea unor constrângeri formale ar echivala cu o birocratizare inutilă: „Și s-ar potrivi ceea ce a spus cândva Moisil: «Aveți nevoie de capul meu sau de fundul meu 8 ore pe scaun»?”.
Redăm mesajul integral al profesorului Sorin Giurumescu:
„Am lucrat în Ministerul Educației mulți ani și în mulți din acești ani nu mi-am luat ore. De ce? Pentru că la 8 ore pe zi faci lucrurile în ordinea preferată (când nu sunt urgențe) și îți iei concediu când vrei, poți, de exemplu, să pleci în mai sau în septembrie în «țările calde». În școală, am nu am chef, acum am oră la clasa a X-a, nu la clasa I, nu pot să schimb ordinea. Nu pot pleca în concediu decât atunci când e «suprasezon», nu extrasezon! Când ai experiență, după mulți ani, faci lucrurile mai ușor, dar pentru asta ai muncit la tinerețe enorm și e «pe merit» să-ți fie mai ușor să pregătești orele altfel decât la 30 de ani.
Dacă ar fi să lucrăm în regim de «muncă de birou», atunci am avea dreptul la un program «normal», nu, la fel ca ceilalți? Dar tocmai atunci sunt ocupați și părinții. Deci când am avea timp pentru consultații cu părinții? Am avea ședințe cu părinții între 8 și 16? Am ține olimpiadele de luni până vineri între 8 și 16? Am face «excursii» cu elevii de luni până vineri, numai între 8 și 16?… Sau am avea «gărzi», ca medicii? Numai că medicii se pot înlocui unii pe alții, noi trebuie să stabilim o colaborare constantă pe termen lung cu părinții «noștri» și nu putem fi înlocuiți de orice coleg «de gardă», ca la urgențe la spital.
Și în mediul universitar, profesorii au normă didactică de puține ore, pentru că trebuie să facă cercetare. În preuniversitar, «cercetarea» are caracter practic, vezi în permanență ce funcționează mai bine sau mai puțin bine, nu ești un robot care recită o poezie în fața elevilor. În fapt, cu toate activitățile conexe, unele absolut de neevitat, cum ar fi serviciul pe școală, majoritatea profesorilor lucrează mult mai mult de 8 ore pe zi. Să încerci să-i obligi pe cale administrativ-birocratică să fie prezenți efectiv în școală 8 ore ar însemna să-i demotivezi tocmai pe aceia care își fac treaba bine, ar fi o nouă birocratizare. Și s-ar potrivi ceea ce a spus cândva Moisil: «Aveți nevoie de capul meu sau de fundul meu 8 ore pe scaun»?!”.
- Nota redacției: Mesajul profesorului a fost publicat sub formă de comentariu pe pagina de Facebook a Edupedu.ro și a fost preluat cu acordul acestuia.
Informații de context. Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a subliniat, în cadrul podcastului Friendly Fire, necesitatea ca profesorii să stea opt ore în instituțiile de învățământ în care lucrează: „Statutul profesorului, inclusiv prin salariu, trebuie schimbat, dar asta vine cu responsabilități noi. Asta înseamnă că vreau să stea mai mult în școală. Dacă ești plătit pentru 8 ore, stai 8 ore în școală, nu doar orele în care trebuie să predai. Dacă stai în școală, poți să creezi medii educaționale și interacțiunea cu copiii este alta. Aș vrea să se pregătească, sigur, unde sunt spații, în școală sau în bibliotecă, nu acasă”.
Profesoara de informatică Iuliana Șerban i-a răspuns ministrului Educației pe tema normei didactice: „Aș sta 8 ore în școală dacă îmi puneți la dispoziție birou, pauză de masă și dacă la finalul celor 8 ore mi se respectă dreptul la viață privat”.
Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, a spus, referitor la declarația lui Daniel David ca profesorii să stea 8 ore în școală, că „școlile trebuie să ofere condiții, iar veniturile să fie decente. Or, dacă nu se îndeplinesc aceste condiții, nu prea avem ce să discutăm”. Declarațiile au fost făcute pentru dcnews.ro.
26 comments
Așa e. Unul din motivele pentru care am intrat în învățământ e tocmai faptul că stau la servici mai puține ore și în rest lucrez acasă, când pot, cât pot.
Dacă aș fi obligat să stau în școală 8 ore zilnic aș pierde timpul degeaba, Unde să lucrez? În cancelarie e forfotă. Acolo nu-s condiții să mă concentrez la lucru.
Mai degrabă mi-aș da demisia.
Nu esti profesor!
Toți profesori dar și învățători ar trebui sa fie salarizați în funcție de performanta . Ei cred ca au drepturi și salari mari uita și de obligații . Majoritatea copiilor vin acasă fără să înțeleagă nimic de la profesori . Văd că majoritatea profesorilor stau pe fb decât cu iei in clasa . Ar trebui să pună mâna pe carte și să învețe mai mult . PROPUNERE : Toți profesori să li se publice în fiecare școală unde își desfășoară activitate NOTA CARE AU PRIMIT LA EXAMENUL DE TITULARIZARE. Asta afla și părinți notele celor care vor salari mari , decontare de combustibili la auto , decontare a zilelor( 3 luni de vacanță) pe la măr ,munte sau străinătate . SIMPLU AI PERFORMATA PRIMESTI SALARIU MARIT NU MINIM PE ECONOMIE. Așa primește orice angajat la privat .
Uite cine vorbește despre ce fac și cum fac profesorii…
Caută cartea de gramatică a copilului și învață alături de el, că ai mare nevoie.
esti debil mintal ba, de ce nu supuneti doctorii sau judecatorii la criterii de performanta? aia chiar decid viata unui om
Profesorul trebuie sa aibă un alt profil intelectual, el se deosebește de masa inginerilor, a IT-istilor (lista poate continua )prin faptul ca,dincolo de o foarte bună stăpânire a materiei, trebuie sa aibă o cultură generală solidă, iar asta cere timp. De pildă, eu consider ca dacă citesc literatură de calitate,ascult muzică clasică, merg la teatru, la opera, vizitez muzee, ma pregătesc pentru a fi un profesor mai bun,și nu predau discipilne din categoria umanioarelor.Nu va supărați, dar pentru o mai bună autoslefuire, profesorului trebuie sa I se acorde răgazul de care are nevoie,pentru binele elevilor și al societății. Profesorul trebuie sa fie model în fața elevului prin ținută, prestanta, educație estetica și, nu în ultimul rând, cultură generală. Nu ne puneți în aceeași oala cu functionarimea, corporatistii sau,mai grav,muncitorii.
biet ministru de podcasturi….atât face ….da cu biciul in preuniversitari….prea mare pălăria pentru el ..Unde e Miclea ? unde sunt oamenii de școală?! n au loc….de partid…
Diriginta fiicei mele profesoara de fizica are mai multe absente decat prezente. trebuie monitorizati profesorii de la primul minut pana la ultimul. poate ar fi benefice si camere de filmat cu transmisiune live, sa vedem si noi parintii daca profesorii isi fac treaba sau nu
Majoritatea scolilor au camere de filmat, iar directorul stie cand lipseste un profesor, alt profesor trebuie sa vina in locul lui. Ati vorbit cu directorul sau doar faceti o afirmatie care este partial adevarata?
Mai bine va faceți școală particulară și poate faceți un show live sa iasă ceva un ban în plus!!😂😂😂
“Ie-te, na”…Dar și profesorii să vadă pe camere, ce . ce faci, mata’ , cum te porți acasă (poate abuzezi copiii), la locul de muncă, pe stradă (poate arunci gunoiul în locuri nepermise), la cluburile unde poate stai și lași minorul fără supraveghere. Sau, cumva ești patron de sclavi??? Altfel, se vede clar ce ignorant ești, să n-ai habar de Dreptul Muncii, de GDPR etc
@un părinte,ce idei pe capul matale! 😁😁😁 nu ai vrea că toți angajații să avem camere? eu as vrea sa am o camera cu tine cum lucrezi. și să o partajez la ProTV sau Antena3. Ce zici? Să aibă acces tot universul.
ați reclamat? ministrul zice sa reclamați dacă aveți astfel de situații..
Cred că te ai plictisit de videochaturi deocheate. 😂 Vrei sa ți ridici nivelul.
Binenteles,cei care fac meditații pot sa aduneși 12 ore/zi de munca,în realitate nu.si fac nici norma.Am auzit un comentariu din partea unui profesor ,,ministrul trebuie sa calculeze în norma și timpul pierdut pe drum”
Cei care se plimba intre 2-3 scoli, asa ar fi normal.
sunteți obsedați cu “meditațiile”. fă-le tu, meștere! 😁😁 sunt multi alți profesori care nu dau meditații și lucrează peste 8 ore. inclusiv cei menționați de tine.
S-au facut promisiuni iar acum vor sa se gaseasca motive sa nu se tina de cuvant. Posibil sunt ministrii care se gandesc sa taie din bugetul Educatiei, acesta fiind cel mai mic din UE raportat PIB.
Mai este Educatia prioritate nationala?
Blugi și banane să fie!
Nu, nu, nu, acum serios, pe măsură ce trece timpul și ministrul începe să se afunde în… declarații, cu atât mai mult vreau și-mi doresc să se aplice întocmai ce-și dorește și dânsul.
Program FIX 8-16, cu cartelă electronică, contabilizat ca-n fabrică… și ATÂT. NIMIC în plus.
Ar fi paradis total.
Exact, fară ședințe de CP la 6 seara, câte 2 ore, fără olimpiade și simulări neplatite, sâmbăta și chiar duminica, fără extracurriculare în afara celor 8 ore sau în weekend. Extracurricularele se fac doar în weekend, apropo.
O ședință de doar 2 ore ar fi grozavă, la noi se întind mult și bine, până se satură lumea de certat. Mai ales acum la final de an, când diriginții descoperă dintr-o dată că unii elevi vor rămâne corigenți sau chiar riscă repetenția, și ne iau pe cei care am tras de toată clasa, doar-doar împușcă măcar un 5 de onoare, cu povești sfătoase gen ”dacă elevul rămâne corigent, e din cauză că profesorul nu e capabil să-și facă meseria bine!” – Nu, madam, eu îmi fac meseria pe cât de bine mă pricep cu toți elevii din clasă, iar dacă unii reușesc să ajungă la media 10 sau 9 iar prețiosul n-a ajuns la 5, nu cred că la profesor e problema!
Sincer, uneori mă dezgustă genul ăsta de colegi mai mult decât ministrul. În special colegii care sunt diriginți dar își lasă clasele să-și facă de cap tot anul, se gudură pe lângă părinți și-i liniștesc că vor rezolva ei cumva, și după aia vin la ceilalți cu periuțe sau amenințări voalate, să arate cât de buni sunt ei cu respectivii copii. Nimeni nu mai vrea să-și mai asume nimic, să fie liniște totală și elevii să rămână complet analfabeți, ce dacă, timpul trece, leafa curge și tot nu e disciplină de examen, ce atâta caz.
Un program de 8 ore pe zi ne-ar aranja perfect. În alea 8 ore, dincolo de programul de predare, punem și întâlnirile cu părinții (nu sâmbătă-duminică, cică în timpul săptămânii muncesc, și după aia vin doar eu duminica la ședință, că n-au avut cu cine lăsa pe aia mică…), punem și ședințele de CP, punem și timpul de transfer între structuri (sunt două ore din viața mea, nu mă plimb cu mașina proprie prin gropile de pe drum așa aiurea), punem și statisticile și serviciul pe școală – TOT.
Și după aia las telefonul de serviciu în sertar la director și nu mai cunosc pe nimeni până a doua zi.
Chiar da!
Pai sa stiti ca e nociva. Eu daca se introduce asta nu voi mai considera invatamantul ca un loc unde sa imi pot dezvolta creativitatea si originalitatea de a preda. Si asa facem alte lucruri si suntem inregimentati in birocratie. La cata epuizare psihica exista cu 8 pre pe zi pur si simplu voi opta pentru un alt domeniu mai remunerat unde stau tot 8 pe zi. Ar fi linia rosie pentru a renunta la sistem.
E greu să ajungi parlamentar sau inspector bine plătit, dacă nu ești membru de partid.
Ar fi cea mai buna optiune daca am avea infrastructura necesara, dupa ora 16 am avea timp pentru noi. Au bani din PNRR sa se apuce de treaba!