Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației: Principala nevoie a profesorilor de astăzi este aceea de a-și menține sănătatea psihică, pentru că sunt foarte multe probleme cu care se confruntă sistemul de învățământ

10.483 de vizualizări
Foto: AVE
Maria Manea, fost secretar de stat în Ministerul Educației, a declarat, în cadrul emisiunii Educația la putere, că „principala nevoie a profesorilor de astăzi din sistem este aceea de a-și menține sănătatea psihică”. Aceasta a mai precizat că „sunt foarte multe probleme cu care se confruntă astăzi sistemul de învățământ și nevoile generațiilor de copii, încât devine o provocare în sine ca profesorul să își mențină sănătatea psihică”.

Maria Manea: Eu cred că principala nevoie a profesorilor de astăzi din sistem este aceea de a-și menține sănătatea psihică, pentru că sunt foarte multe probleme cu care se confruntă astăzi sistemul de învățământ și nevoile generațiilor de copii, încât devine o provocare în sine ca profesorul să își mențină sănătatea psihică, astfel încât să poată să dea randamentul pe care cei doi profesori de față (Cătălin Zaman și Mihaela Zaman – n.red) l-au exprimat mai devreme și pe care mulți alți profesori îl exprimă și îl oferă zilnic în sălile de clasă.

Moderatoare: Avem și foarte multă nemulțumire, de obicei, în zona publicului, da, care se limitează de foarte multe ori în a culege doar informațiile nefavorabile despre școala.

Maria Manea: Sunt nemulțumiri și din partea profesorilor, sunt nemulțumiri și din partea părinților, și din partea elevilor. Și cred că, dacă e să tragem o linie obiectivă, în fiecare dintre ele se găsește un adevăr. Important este unde ne situăm în concurența acestor tipuri diferite de nevoi, deci de adevăruri. (…)

Moderatoare: Doamna Manea, cum se pierde și cum se câștigă, cum se recâștigă încrederea atunci când vine vorba despre școală?

Maria Manea: Ca în orice relație, cred că se recâștigă încrederea greu și foarte greu, așa cum spunea mai devreme și domnul Nistor. Și dacă vorbeam mai devreme despre sănătatea psihică a profesorilor, nu o făceam inutil, pentru că pornește la acest moment nevoia de a fi stabil emoțional profesorul, tocmai din faliile acestea născute de-a lungul timpului cu întreaga societate, cu familiile copiilor, dar cu societatea în general. Și cred că este un aspect asupra căruia ne aplecăm foarte puțin. Pentru a-i fi bine copilului, spunea mai devreme domnul Nistor, eu zic că trebuie să-i fie bine și profesorului, pentru că starea de bine în clasă nu poate să fie decât într-o situație de reciprocitate însuflețită, întreținută acolo. Și atunci, dacă ne lipsește încrederea unii în ceilalți, cred că ar trebui să ne uităm foarte bine la cauzele care produc această ruptură de încredere.

Și inutil să mai spun că părinții nu mai cred, câteodată, uneori, de prea multe ori, în calitatea profesională a profesorilor, după cum profesorii sunt copleșiți de ingerința continuă a părinților în tot ceea ce înseamnă viața școlii, dar cu precădere în actul educației.

Moderatoare: Și pornim de la cazuri punctuale în care nemulțumirile legate de note de obținute escaladează, la un moment dat, în adevărate conflicte între părinți și dascăli. Și, de regulă, profesorul iese cam șifonat în toată povestea aceasta.

Maria Manea: Profesorul nu poate să fie unicul vinovat al parcursului unui copil. Un copil este un dat genetic, o influență socială, culturală, economică și, ulterior, suferă, evident, și marele impact pe care profesorul îl are la școală asupra lui. Deci, nu putem să tratăm profesorul drept unicul vinovat fără să ne uităm împreună la cauzele care au generat un anume parcurs școlar. Este total neproductiv să facem asta și ar trebui să înțelegem cu toții ca acest parteneriat despre care vorbea domnul Nistor trebuie să fie unul cu adevărat valabil, pentru că el nu este valabil la acest moment.

Citește și:
Profesoara Mihaela Zaman: Eu văd greu și să duc un copil de la 3-4 la 5-6, cum este foarte greu să duc și un copil de la 9 la 10. Important e să ne dăm interesul și să vedem unde trebuie să lucrăm

1 comment
  1. Incercati sa testati si titularii o data la patru ani la testare!Sa vedeti c’è mari surprize veti avea!Stau pe scaunul lor caldut,protector de zeci de ani farà ca nimeni si nimic sa nu ii deranjeze!Pai ei mai sunt actualizati,pai mau au ei chef de performanta daca nimic nu ii deranjaza!Au liat posturi acum treizeci de ani cu nota 5 si acum asteapta pensia!Sa fim seriosi,testati titularii si veti vedea urlete si tipete!Acolo este problema invatamantului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenți și absolvenți de la Jurnalism care și-au manifestat sprijinul pentru profesorul acuzat de comportament abuziv sunt indicați drept autori generici ai unei “anchete” anonime ce încalcă regulile minime din jurnalism / Textul îl apără pe respectivul profesor și acuză alte “interese”

O “anchetă” fără autori declarați, prezentată drept “scrisoare deschisă” și atribuită unui grup de câteva zeci de studenți și alte sute de absolvenți ai Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării…
Vezi articolul

OFICIAL Calendarul pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar dual și profesional pentru anul școlar 2024-2025

Ordinul Ministerului Educației privind aprobarea calendarului etapelor și acțiunilor pentru stabilirea cifrei de școlarizare în învățământul preuniversitar dual și în învățământul profesional de stat pentru anul școlar 2024-2025 a fost…
Vezi articolul

Anisie: Pregătim o Ordonanță de Urgență cu toate măsurile dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare a cursurilor în sistem online

Ministerul Educației pregătește o Ordonanță de urgență prin care se vor stabili măsurile pe care trebuie să le ia autoritățile când începe școala „dacă situația epidemiologică impune desfășurarea în continuare…
Vezi articolul
colegiile universitare la care se intră fără BAC

Numirea politică în funcțiile de director de școală sau inspector școlar “garantez că nu va mai fi” realitate, spune ministrul Cîmpeanu. Argumentul lui: componența comisiei de interviu la concursul de directori

Influența politică în numirile de directori sau inspectori școlari “garantez că nu va mai fi” realitate, a spus duminică seară, într-un interviu acordat B1 TV, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. El…
Vezi articolul