Măsurile de raționalizare a consumului de energie electrică și de suspendare a serviciilor de pază, anunțate miercuri pentru Casa Academiei – imobilul care găzduiește zeci de institute ale Academiei Române – ca urmare a reducerilor bugetare, nu se vor aplica. Așa a declarat joi, pentru Edupedu.ro, Virgil Vînătoru, directorul Casei Oamenilor de Știință, instituția care găzduiește acest imobil din apropierea Parlamentului. Potrivit acestuia, în urma unor discuții desfășurate joi dimineață, secretarul general al Academiei Române, Ioan Dumitrache, „a dispus sistarea măsurilor, iar directorului de la Direcția Economică a Academiei să găsească soluții” pentru a rezolva situația.
- Edupedu.ro a relatat, miercuri, că institutele Academiei Române care au sedii în Casa Academiei, imobil de pe Calea 13 Septembrie din Capitală, au fost informate în legătură cu o serie de măsuri pentru reducerea costurilor, inclusiv iminenta raționalizare a aprovizionării cu energie electrică și o viitoare suspendare sau reziliere a serviciului de pază. Măsurile drastice – inclusiv cea privind paza, descrisă drept o acțiune de „forță majoră” – au fost prezentate într-o adresă semnată de directorul Casei Oamenilor de Știință, Virgil Vînătoru, adresă obținută de Edupedu.ro. Secretarul general al Academiei Române, academicianul Ioan Dumitrache, a spus, însă, în aceeași zi că este o decizie a unui director, că va discuta joi cu acesta și că „nu este nicio problemă”, situația urmând să fie „rezolvată”.
Potrivit luI Virgil Vînătoru, această discuție a avut loc joi dimineață și au dus la decizia ca soluții de remediere a problemelor să fie identificate de Direcția Economică a Academiei.
„Nu avem pe holuri decât 40% dintre neoane în funcțiune. În toalete – 25% dintre neoane”
În prealabil, tot joi dimineață, Virgil Vînătoru a descris într-o discuție cu Edupedu.ro situația din clădirea administrată de Casa Oamenilor de Știință. Aceasta găzduiește, potrivit directorului, aproximativ 40 de institute, centre, fundații ale Academiei Române. Iar problemele sunt vechi și s-au resimțit, în parte, și în anul 2024, a arătat acesta.
Despre inițiativa de raționalizare a furnizării de energie electrică, prin tăierea consumului timp de 3 ore pe zi, el a explicat:
- „Exact cum am specificat și în adresă, au fost mai puțin cu 1.000.000 lei la titlul II față de anul trecut, cheltuielile cu energie electrică au crescut la 1 ianuarie de la un leu/kW, la 1,26 lei în prezent. De la 1 iulie, statul a ridicat acea compensație. Se preconizează dublarea kilowattului. Deci acele măsuri, de oprire a furnizării de energie timp de trei ore în fiecare zi, nu cred că sunt de ajuns la prețul actual al kilowattului.”
El arată că lipsa banilor se resimte puternic în clădire – de la numărul de neoane ținute în funcțiune până la serviciul de curățenie:
- „Dacă mă credeți, de anul trecut nu avem pe holuri decât 40% dintre neoane în funcțiune. În toalete – 25% dintre neoane. Dacă mergeți pe holuri la noi, este semiîntuneric. În birouri tot la fel.”
- „Curățenia se face cu materialele pe care le avem, deci la prânz se spală cu apă. La noi se face curățenie după un program stabilit.”
- „Nu am avut bani îndeajuns nici anul trecut. Anul trecut am avut paza ridicată, din cauza neplății, timp de 40 de zile.”
- „Afară, iarba… Curtea noastră are aproape 10 hectare și sunt doi muncitori necalificați care tund iarba. Pe noi ne reclamă toți, de jur împrejur. Avem pe partea de est cel puțin trei sau patru colibe de oameni ai străzii și anunțăm Poliția Locală Sector 5, îi gonește, a 2-a zi vin înapoi, ni se spune că n-au ce să le facă.”
Virgil Vînătoru a arătat că a informat prezidiul Academiei Române în legătură cu situația existentă, dar că a transmis adresa de miercuri din cauza presiunii de timp: „Având în vedere că în acest an bugetul de stat a fost aprobat după 1 ianuarie, anul trecut am fost obligat să închei contracte pe primele patru luni ale anului. Mâine-poimâine este 1 aprilie și eu trebuie să știu cu cine mai închei contract. Casa Oamenilor de Știință nu are alocați banii necesari să încheie contracte conform legii bugetului de stat și legii finanțelor publice. Nu pot să fac angajamente legale dacă nu am bani alocați.”
El a spus că și anul trecut au existat probleme bugetare, dar acum limitările sunt mult mai puternice: „Anul trecut, domnul academician [Ioan] Dumitrache s-a zbătut și ne-a asigurat niște bani. Am avut cu 500 și ceva de mii de lei mai puțin. Anul acesta, față de execuția bugetară, reducerea de 1.000.000 lei este enormă – circa 23% față de execuția bugetară”. Iar „adresa primită spune că nu trebuie să depășesc bugetul alocat pentru că legea bugetului de stat prevede sancțiuni inclusiv penale. (…) Și orice factură care nu e plătită este după aceea purtătoare de penalități, penalitățile trebuie să le plătească cine a dispus lucrarea fără bani, adică eu – de ce să plătesc penalități, dacă nu există bani?”, a spus Virgil Vînătoru în discuția desfășurată înaintea întâlnirii pe care o avea programată cu secretarul general al Academiei Române.
2 comments
Ar trebui o verificare mai atentă a tuturor contractelor pe care le face Academia Română și mai ales această Casă a Oamenilor de Știintă. O simplă privire prin SEAP ar putea fi edificatoare în legătură cu ce sume se cheltuie și dacă ele sunt apropiate de prețurile pieței.
Când cheltui 30.000 lei să înlocuiești un metru
de teavă , când faci achiziții la prețuri triple sau
chiar mai mult, față de cele de pe piața, nu
cred ca trebuie sa te plângi ca nu ai bani !