Matematica eliminată de la Bacalaureat în trei din cele patru tipuri de Bac, propuse de Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege a educației

104.891 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: Facebook.com
Patru tipuri de Bacalaureat au fost propuse de Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege pe care o pregătește, potrivit schemei prezentate vineri dimineață în cadrul unui eveniment la Biblioteca Centrală Universitară. O variantă pentru filiera profesională, numită BAC T, din care lipsește Matematica, la fel ca la alte două variante – BAC A2 (socio-uman) și BAV V (vocațional). Matematica este doar în versiunea BAC A1 (științe).

Propunerile ministrului Educației, Ecaterina Andronescu pentru viitoarea lege a Educației au fost prezentate vineri, la împlinirea termenului anunțat pentru a veni cu un proiect al legii educației.

Pentru ruta profesională, elevii vor studia fie 4 ani la liceele tehnologice, după care vor putea susține Bacalaureatul Profesional, numit BAC T, fie un certificat de competențe profesionale pentru studii de 3 ani.

Bacalaureatul T (tehnologic) va fi susținut, potrivit propunerii, la Limba română, Limba străină și Științe. Nu sunt detaliate tipurile de probe (scrise sau orale/practice). 

Bacalaureatul A1 și Bacalaureatul A2, pentru studiile liceale de științe și studiile socio-umaniste, au o probă nouă – cea de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini. Aceeași probă este întâlnită ți la Bacalaureatul vocațional Bac V. 

Vezi aici materiile propuse pentru fiecare variantă de Bacalaureat

Materiile care se vor da la BAC A1 Bacalaureat pentru studiile de științe, potrivit propunerii ministrului pentru viitoarea lege a educației sunt:

  • Limba română
  • limba străină
  • Matematică
  • fizică/chimie/biologie
  • proba de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru BAC A2 Bacalaureatul pentru studiile socio-umaniste:

  • Limba română
  • Limbă străină
  • Istorie
  • Filosofie/logică/filosofie
  • probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru BAC V Bacalaureatul pentru studiile vocaționale:

  • Limba română
  • Limbă străină
  • Probă specifică
  • probă de creativitate, cunoștințe, abilități, aptitudini și atitudini

Materiile pentru noul BAC T Bacalaureatul profesional:

  • Limba română
  • Limba străină
  • Științe

40 comments
  1. Ce inseamna stiinte ca proba la tehnic? Si pana acum ne-am confruntat cu aceeasi problema. Colegiile tehnice au in programa o singura ora de biologie in clasele a IX si a X si cei mai multi dintre elevi aleg sa sustina proba din biologie cu toate ca nu se mai studiaza aceasta materie in anii terminali a XI si a XII. ca urmare, rata promovabilitatii este una foarte mica. Mai mult decat atat, nu intelegem care este legatura dintre materiile de stiinte (chimie, biologie) si profilul de electronica, mecanica, etc?
    Cred ca cea mai buna solutie ar fi introducerea la Bacalaureatul de tip T a unei probe din numeroaseke module de soecialitate pe care elevii le studiaza timp de 4 ani, cate 3-4 ore pe zi. Practic, asta este meseria lor. Reprezinta materiile cheie pentru profesiile alese. Nu biologia sau chimia reprezinta cunostintele de baza ale unui electrician sau mecanic auto. Prin urmare, mu rezolvam mai nimic doar departajam cateva tipuri de BAC care ofera posibilitatea de a urma studii ulterioare diferite. Promovabilitatea va fi prea putin influentata atata timp cat nu modificam probele sau numarul de ore ade studiu aocate materiilor din care se sustine examenul. Cu o ora pe saptamana, nu ne putem astepta la reusite din nefericire!!

  2. Bacalaureatul T- Profesional nu ar trebui să aibă Științele ca probă deoarece, este alocată doar o oră/ săptămână. Ar trebui în loc de Științe să fie introdusă o probă de Specialitate, în funție de profil, deoarece în liceele tehnologice sunt foarte multe ore de specialitate pe săptămână ( de ex. la specializarea ”tehnician eocolog și protecția mediului ”, cls. a XII-a, sunt alocate 11 ore plus 5 săptămâni de practică ! Cei din Minister știu asta? Eu sunt profesor de biologie și am o singură oră pe săptămână la clasele a IX – a, a X-a și a XI-a , iar la a XII-a 2 ore, insuficiente ținând cont de faptul că avem teză și că materia mai trebuie și fixată, nu numai predată și că elevii au biologia ca disciplină de examen.

  3. Progresul tehnologic si industria de avangarda indica nivelul unei tari trebuie Comisie de 100 prof universitari de prestigiu din Tara care sa stabileasca programe tematice robuste unitare pe 10 ani maximum de abordat in licee care sa disciplineze gandirea sa stimuleze creativitatea sa fortifice sanatatea fizica si mentala a elevilor sa cultive munca si documentarea individuala la clasele mici sa se accentueze pe implementarea unui mod de invatare corect o disciplinare a activitatilor de invatare care sa I ajute pe viata cum sa invete tot timpul

  4. Ce s-a întâmplat cu economia? Nici măcar cei de la științe sociale nu mai pot da bacalaureat la această materie? De ce filosofie și logica și economie, nu? Economia e importanta pentru a înțelege lumea care ne înconjoară.

  5. De ce să propunem noi patru tipuri de bac???Să înțelegem că există patru categorii de elevi?Ce e cu circul ăsta/Bacul e bac.Cine îl ia,bine,cine nu,la revedere!

  6. fratilor! Ce faceti cu liceele de informatica , LA CE CATEGORIE LE BAGATI ? vocationala stiinte?? , sau ”
    tehnologic” -zic
    pentru ce le bagati educatie digitala copiilor la 5 ani si le scaoteti bacul de la info Ala18 ? ce sanse are un absolvent de stiinte la o admitere la info bucuresti ./iasi/cluj ?
    uitati-va ce pondere are IT-ul din pib , uitati-va la oferta pietei fortei de munca , uitati-va la potentialul imens pe care il are Romania ( si Moldova – cu respect amintesc acest lucru) , uitati-va la cum se dezvolta centrele universitare care au forta in zona de IT , si vine doamna si zice : gata baieti de maine ciuciu’ !!
    p.s. ma duc sa-mi iau un metroprolol .

  7. Se crează un paradox:elevii de la Liceul
    Economic(liceu tehnologic),care mănâncă Matematica ,Contabilitatea si Economia pe paine ,nu vor mai putea urma Facultatea de Științe Economice, pentru că susțin Bac T!!!???Daca Universitatea organizează examan de admitere, ce importanta are profilul liceului absolvit?

  8. Domnului Alexandru Dumitru:
    Poate aveți dreptate … sau poate doua genii aveau idei asemănătoare exprimate diferit …. idei comune cu ale multora din noi, fără ca însă sa le putem exprim la fel de plastic. Trist, in contextul dat, este ca se aplica .

  9. Una din cele mai tragice involutii suferite dupa 1990 este cea a invatamantului; recunoscuta de toata lumea, cu exceptia factorului politic si al propagandei sale, este incredibil cum cei care au stat indelung la carma invatamantului romanesc refuza sa-si asume aceasta responsabilitate. Evident, revolta mea este mai putin indreptata impotriva unor agramati cu stagiu ministerial efemer, cat impotriva acelora care sunt impovarati de titlu si experienta academica.
    Am absolvit cel mai prestigios liceu din Bucuresti si probabil din Romania, Liceul Sfantul Sava, iar acum, la aproape 5 decenii, ajuns profesor universitar la Universitatea de Medicina, nu incetez sa consider scoala pe care am absolvit-o ca pe unul dintre cei mai importanti factori in formarea mea, nu incetez sa fiu mandru ca sunt “savist”. Fara sa am niciun talent deosebit in matematica, am fost elev intr-o clasa de “real”, iar prestigiosii profesori de matematica pe care i-am avut mi-au modelat gandirea care m-a ajutat sa parcurg treptele academismului medical. Ceea ce constat cu durere in acest moment la elevii mei este exact lipsa aceastei ordini si a disciplinei de gandire pe care mi-au insuflat-o profesorii mei de matematica…aceia care nu au vrut neaparat sa devin un matematician, ci doar sa ma invete cum sa gandesc.
    Dintre toate ruinele postrevolutionare, cea mai tragica este, probabil, cea a invatamantului preuniversitar pe care au crescut balariile analfabetismului functional si ale semidoctismului devenite endemice. Iar in aceasta conjunctura un coleg de-al meu, profesor la o facultate tehnica, temporar, dar cu repetitie obstinanta ministru al invatamantului, propune eliminarea matematicii de la bacalaureat. Nu pot decat sa-mi amintesc disperat vorbele lui Umberto Eco: “prostia este infinit mai fascinanta decat inteligenta. Inteligenta are limitele ei. Prostia, nu !”

  10. Cine a scris articolul nu intelege ce prioritati trebuie sa aiba societatea romaneasca pentru o dezvoltare durabila. Lipsa matematicii e oare marea problema, nu cumva mai degraba lipsa ISTORIEI ROMANILOR ? Aceasta materie ar trebui in mod normal, daca mai vrem sa avem viitor, sa fie tratata la pachet cu limba romana, adica sa fie prezenta peste tot, ca si limba romana. Doar aceste doua materii tin de baza formarii oricarui cetatean al Romaniei, sunt indispensabile tuturor. Doar celelalte pot fi facultative, si printre ele se numara si matematica. Pentru ca esti om complet doar daca ai notiuni de baza de identitate nationala, si astea sunt date doar de limba si literatura + istoria nationala. Da, poate ca matematica ar fi meritat sa fie pusa obligatoriu si la Bac T, dar oricum nu la toate cele 4 variante propuse.

    1. Exact, noi, romanii, urmasii dacilor, vitejii vitejilor, spunem raspicat, sa auda tot Universul: da -o dreaq de matematica, important e sa stim cele cateca zeci de nume de fanarioti.
      Ca nu poti sa fii patriot adevarat fara sa inveti zi de zi un pic de istorie de-a noastra, Doamne fereste sa stim istorie universala.

    2. A. Dumitru . Pentru G.A.Dan
      Umberto Eco s-a născut în 1932, când Einstein avea 53 de ani. Einstein sa spus : 1. ,,Două lucruri sunt infinite, universul și prostia omenească, de primul nu sunt sigur “. 2.,, Imaginațía este mai importantă decât cunoașterea””. Seamănă puțin a plagiat ?

      1. As vrea sa stiu ce intelege dna ABRAMBURICA prin Proba STIINTE la Bac si prin acea proba de creativitate. Ce inseamna….Mai bine ar introduce o disciplina din acelea multe care se fac la Liceele Tehnologice. Ca sunt ingineri cu duiumul (ca si dna prum ministru , ca si ea a predat o perioada la un liceu tehnologic)si nu fac nimic la ore. Si nici nu ii invata pe elevi decat teorie citita de ei din carti. Practic IOC. Nunau nici o baza materiala liceele tehnologice.

    3. Te rog, priveste in jur la arhitectura, masini, telefoane, calculatoare, medicamente etc. Crezi ca cei care le-au proiectat au folosit la asta cunostintele de literatura si istorie? Nu, ci matematica, fizica, chimie, biologie etc. Gramatica e importanta si, desi nu-mi amintesc sa mai fi invatat ceva nou la ea dupa clasa a III-a, gandesc ca merge amintita elevilor din cand in cand. Dar literatura ar trebui sa fie un hobby, nu materia cu cea mai mare importanta din scoli, cum este acum. Iar istoria este importanta pentru cei care ne conduc, pentru restul ar trebui sa fie optionala (apropo, ceea ce se invata la scoala este ajustat, intreaba un maghiar lucruri de istorie comuna si vei vedea ca ei invata o istorie diferita).

      1. nu-mi pot edita raspunsul, a fost o greseala sa spun ca istoria ar trebui sa fie optionala, istoria este tratata corespunzator acum in scoli. Literaturii i se da prea multa importanta in detrimentul materiilor utile. Mi-ar placea sa inteleg de ce este asa, spun unii ca “este important ca elevii sa stie sa se exprime” – ok, dar nu e cel putin la fel de important sa aiba si ce sa exprime? Ii invatam sa se descurce din vorbe, sa fie buni demagogi, dar poate ca asta ar trebui facut dupa ce au acumulat si niste cunostinte utile despre care sa vorbeasca.

  11. In ce ma priveste,constat cu tristete un lucru.Prin traditie,Romania a avut una dintre cele mai performante scoli de matematica din lume.Cu toate astea,a crescut alarmant numarul copiilor care termina liceul si nu cunosc calculul elementar sau au impresia ca numai cei de la mate-info trebuie sa stie matematica.Imi pare rau,una e matematica la nivel de performanta,alta e insusirea la nivelul decentei a matematicii,dar si a celorlalte discipline.
    Ca profesor de economie,ma confrunt cu scaderea dramatica a preferintelor pentru aceasta materie,si asta tot din cauza matematicii.In perioada admiterilor dure de la ASE,unde si subiectele de matematica erau dificile,copiii,pur si simplu erau fascinati de economie.E dramatic sa avem elevi din licee economice care,din cauza matemticii,sa nu-si aleaga economia ca proba de bacalaureat.Apropo,n-am vazut formula de bacalaureat pentru aceste licee.Corect ar fi ca,la aceste colegii, economia sa fie proba obligatorie.Nici la socio-umane nu am regasit economia ca proba de bacalaureat,si acolo elevii au probleme cu matematica elementara.

  12. Am adăugat un comentariu privind matematica la bacalaureat, care (încă) nu a fost postat de Edupedu. Constat ca nu sunt expuse decât câteva din cele 14 comentarii primite la acest titlu. Cum pot fi accesate toate comentariile?

  13. Nici atunci nu am inteles ca de ce trebuie scoasa geografie de la stiinte. Acum nu apare deloc ca materie de bac. bravo!!! Daca te -ai fi uitat la statistici, ai fi vazut ca 90%dintre elevi de la profilul uman a scris din geografie…..

  14. Dani, comentariul dumitale este inutil.S-a specificat deja ca nu sunt puse la punct detaliile…!
    Daca fiul dumitale sau fiica da bacul la anul…fii sigur ca nu de la anul se va pune in aplicare legea aceasta ci de la un inceput de ciclu liceal…!

    1. As vrea sa va cred, dar cei de clasa a XI a tocmai au experimentat niste modificari in structura subiectelor, modificari anuntate in februarie ” in vederea pilotarii unei structuri posibile a subiectelor” :))).
      Chiar eu am trecut in 1991 printr-o modificare a BAC ului chiar in timpul clasei a XII a.
      Asa ca nu prea cred in povesti, iar comentariul cu siguranta nu este inutil.
      Doamna Mosoiu emitea speranta printr-un comentariu pe net ca proiectul ar putea fi implementat cu noul an scolar. Poate va puneti de acord si ne comunicati din timp.
      Ar trebui sa iesiti cu un mesaj public in care sa spuneti ca noul BAC se va implementa cu generatia care este clasa a IX a sau a X a- ca ne-ati zapacit cu numaratoarea propusa- in momentul adoptarii Legii.
      Copilul meu invata si are nevoie de o medie mare pentru a pleca din aceasta tara plina de experti bugetari, de aceea, ar trebui sa stie din timp daca trebuie sa danseze, sa inghita foc, sa faca trucuri cu carti pentru minunea de proba de creativitate etc etc etc etc etc. Iar in aceasta situatie sunt o groaza de copii, daca doriti sa cunoasteti realitatea dezastruoasa din educatie si din societate.

    2. O, da, sa ne aducem aminte de toamna lui 2009 cand Madam Abramburica Reformista a revolutionat BAC ul 2010 cu cateva luni inainte, introducand probele de competente prin februarie, de exemplu romana.
      Ce-i drept, o intereseaza sa fluture procente ridicate de promovare, de aceea, comisia de BAC de la competente era alcatuita din proful de clasa plus unul din scoala:))))), iar la info treceai daca obtineai chiar si 0(zero) puncte:))))).
      Asa ca ne putem astepta la orice oricand.

  15. În școală matematica a fost întotdeauna considerată o disciplină de bază, indispensabilă formării unei gândiri logice și structurate, necesare pentru aproape orice domeniu de activitate.

    Eliminarea matematicii la bacalaureat mi se pare periculoasă pe termen lung! Dacă nu e obligatorie la bacalaureat, matematica va fi tratată ca o disciplină secundară, ceeace va afecta în mod capital asimilarea rezonabilă a acesteia, iar oamenii a căror educație de bază nu include matematica vor rămâne cu un handicap intelectual irecuperabil, făcându-i vulnerabili în special în condițiile exigențelor din secolul XXI.

    Nu numai viitorii ingineri, fizicieni, medici sau profesori de profil au nevoie de matematică. Ce meserie modernă (obiect al școlilor profesionale încheiate cu „bacalaureatul tehnologic”) se poate dispensa de matematică? Sau cum se poate studia sociologia (obiect al profilului socio-uman) fără a utiliza matematica? Chiar și învățământul vocațional are nevoie de matematică – de exempu muzica modernă apelează frecvent la modele matematice. Mai mult, șansa reconversiei profesionale (care este deja o necesitate reală în societatea modernă) va fi sensibil mai mică pentru cei străini de matematică.

    Și, dincolo de cele de mai sus, cum va putea un părinte ignorant în ale matematicii, sau poate chiar oripilat de aceasta, să își îndrume copiii în lumea complicată și dependentă de matematică a secolului XXI?

    O soluție pentru a veni în întâmpinarea varietății de specializări ar fi fost diferențierea complexității bacului la matematică în functie de profilul ales, nu eliminarea cu totul a acestei probe de bacalaureat

    1. Wow! Ce aberații faine!Apoi,dom’ profesor de mate,să vă spun și eu ceva.Sunt absolventă a Facultății de Drept,a celei mai vechi universități din țară.În anul I,am avut o disciplină numită-Sociologie juridica.Vă vine să credeți dom’ profesor,că nu ne-am confruntat cu nici o formulă matematică,pe tot parcursul cursului?Soțul meu e medic(deja și primar),și ironia sorții,nu s-a impiedicat de matematică pe toata durata celor 6 ani de facultate+ 6 de rezidențiat.Copilul meu a absolvit școala de muzică,dar ghinionul lui,nu a avut ocazia să cânte de pe note “matematice”.La ordine si disciplină în gândire,nu se ajunge doar cu matematică.Fără matematică,o națiune poate exista,fără limba și istorie,este sortită căderii în neant.Că nu mai știe madame Dăncilă&Co,teorema lui Pitagora,puțin îmi pasă,dar mă deranjează teribil de mult,agramatismul de care suferă acest guvern și toată România.Limba(oficială a statului) și istoria ar trebui să fie discipline obligatorii la bacalaureat în orice țară,la care să se adauge și geografia,nu matematică-disciplină care folosește unui număr infim din populația lumii.

      1. Stimată doamnă, nu sunt profesor de mate’! Sunt doctor inginer. Am o îndelungată experiență de lucru cu oameni de profesii foarte diferite, precum și cu studenți. De asemenea practic în mod curent muzica de cameră și de orchestră. Am absolvit ca șef de promoție unul din cele mai bune licee din țară, care a respectat întotdeauna rolul fundamental pe care matematica îl are pentru educație.
        Cu toată înțelegerea pentru experiența dumneavoastră personală, trebuie să menționez că am primit aproximativ 20 de aprecieri superlative pentru opinia pe care am postat-o aici, de la oameni ale căror profesii sunt ingineria, fizica, economia, medicina, sociologia și… chiar muzica. Sper ca factorii responsabili din Educație să respecte nevoia de matematică a tinerei generații!

        1. D-na Iuliana, daca imi permiteti o intrebare (sau mai multe), cumparaturile vi le faceti singura sau aveti servitori (cu matematica la baza)?… Sa socotiti cati ani aveti, stiti?.. datorita carei discipline?… Sa transformati Euro in lei, cum faceti?… Dar calculul pensiei?… Sau restul la bancnota de 200?
          Desi sunt intru totul de acord cu dvs privind disciplinele de BAC fixe si necesare (limba oficiala, georgrafie si istorie – vezi comentariul meu anterior), nu pot sa las matematica la o parte pentru ca mi se pare vitala. Sunt convinsa ca, copilul dvs nu va raspunde “la, si, do” cand este intrebat cati ani sunt de la revolutia din ’89.

          1. Susțin cu toată convingerea matematica pentru bac.Că e mai simplă,că e de un nivel mai ridicat,dacă matematică nu e,parcă bac,nu mai e….De unde această alegere a măriei sale ELEVUL?Adică să aleagă între a fi absolvent cu bac și a nu fi mi se pare mult mai la îndemână decât să aleagă ț tipuri de bac…Ce e cu asta?Examenul de bacalaureat e unul singur care se mai numea și de maturitate.Cine poate sau cine vrea,îl trece,cine nu,rămâne să îl mai dea,până îl ia.Punct.

  16. Esti sanatoasa, femeieeee? ??… unde ai pomenit tehnologie fara matematica?… strungarul trebuie sa stie matematica, geometrie, trigonometrie mai ceva ca un pasionat… scoala profesionala, indiferent de profil, nu poate fi stirbita de matematica… ce se va face un ospatar sau un frizer, fara sa stie sa socoteasca serviciile si mai ales bacsisul?… dar un faiantar care sa nu stie sa socoteasca aria unei camere ce trebuie faiantata, careia trebuie sa-i mai puna si gresie?… sau un zidar care n-ar sti sa calculeze perimetrul interior/exterior, un fierar betonisrt care nu stie sa calculeze rezistenta grinzilor… de “rezistenta materialelor” ai auzit bleanda?… e matematica pura…
    Si, “stiinte” la profilul tehnologic ce inseamna?… stiintele naturii?…
    Si de ce obligatoriu “limba straina”?… asta trebuie sa fie o doar o optiune… in tara ta trebuie sa stii obligatoriu doar limba oficiala apoi pe cea materna, restul sunt alegeri…
    Bac-ul este examen de maturitate, in care adolescentul ce paseste pragul catre viata de adult trebuie sa stie sa vorbeasca limba tarii, sa stie sa-si socoteasca si sa faca analiza economica a surselor de venit pt a-si asigura nivelul de trai, sa stie istoria bunilor, radacinile, sa stie de unde vine si care este istoria pamantului de sub picioare si sa stie geografie, vecinii, granitele, orasele, muntii, apele, bogatiile… ATAT!!!… Restul sunt Optiuni. Nu trebuie obligativitate de examen nici macar fizica sau chimia, ele fiind tot materii de aptitudini.
    Nu mai stiti ce sa inventati sau ce sa mai schimbati doar ca sa aratati ce de chestii faceti voi… retardatiloooor!

  17. avand in vedere ca el e un pervers care a facut sex cu mii de prostituate ,decizia lui e cam ciudata .adica sexu e bun…dar nu pentru catei
    oricum era mai simplu daca exila toti homosexuali

  18. Mi se pare o idee excelenta a doamnei sinistru al educatiei… in acest fel toata lumea va avea BAC si toti vor fi fericiti. La BAC T se va trece cu media minima 1, astfel toti habarnistii care au trecut prin invatamant ca gasca prin apa si care acum pica la BAC, vor avea si ei diploma de absolvire… altfel cum sa mai ajunga prim ministru sau senator? Cei cu BAC vocational sunt cei din familii bune, care vin cu haine de firma la scoala, cu masini de fitze si cu Iphone limited edition, ca doar au vocatie, nu? Apoi, doamna sinistra a invatamantului s-a gandit ca cei cu BAC A2 sunt super specializatii de la privata…Bioterra, Spiru Haret etc si, in fine, BAC A1 pentru tocilarii aia amarati care se imbraca de la SH sau HM si care se milogesc pentru un loc la buget ca n-are tata lor bani sa ii tina la privata. Doamna sinistru al jnvatamantului a uitat insa de BAC E – bacul pe criterii etnice, unde nu e nevoie de examen mancatzi-ash… vedeti? In noul sistem social toti vor fi fericiti si toti vor avea studii superioare si doctorate garla.

  19. E noaptea minții.
    Limba străină devine probă cu notă?
    Sau se referă la competențe lingvistice?
    Proba de ,,creativitate,, va fi scrisă?
    Cum se evaluează ,,atitudinea,, ?
    Se da interviu sau ii pune să protesteze?

    E asa simplu, dar bombardam societatea cu sute de idei ca să nu mai înțeleagă nimeni nimic.

    De ce e simplu?
    Când intri la liceu ți se prezintă programa școlară pentru bac și disciplinele la care susții examen.
    Când termini liceul pe acelea le dai.
    Fara modificări, fara derogări, fara adăugiri sau omisiuni.

    Dar de ce sa fie simplu, când unii vor notorietate cu orice preț!

  20. Informatica nu e stiinta? De ce este scoasa cand sunt atatea facultati de profil si elevii merg spre ele.Forta de munca este necesara in domeniu.Ce presupune aceasta noua proba”creativitate…s.m.d.p.?

  21. Alo, tovarasa Abramburica, cred ca v-ati scormonit adanc prin creiere acolo la minister pentru a produce o asemennea proba, cu asa un titlu luuung si pompos ” proba de creativitate, abilitati, cunostinte, atitudini si aptitudini”.
    Denumirea suna aproape poetic, te transpune intr-o lume paralela populata de nebuni ajunsi in pozitii inalte care , pentru a da impresia ca fac ceva, inventeaza zi dupa zi ineptii care mai de care mai sarite de pe fix.
    Dar, eu, ca parinte cu copil care da BAC-ul dilit al dumneavoastra anul viitor, va intreb: acest copil si colegii lui ce ar trebui sa stie pentru aceasta proba? Sa danseze la bara, sa bata la tobe, sa faca reverente? Va fi un fel de “Romanii au talent”?
    In plus, observ pe diagrama produsa de “echipa” de iluzionisti din educatie xa, cei care dau BAC-ul de Stiinte, trebuue sa urmeze facultati de stiinte. Adica, cum vine asta, un absolvent de mate-info nu poate sa dea la Drept sau la Limbi Straine daca are are chef si cunostinte??? Sau un absolvent de uman nu poate urma Medicina dac a invatat si are aceasra dorinta?
    Si, va rog mult, nu mai rostogoliti atatea idei prin spatiul public, o sa o luam razna in mandatul dumneavoastra , parinti, copii, profesori.
    Poate ne prezentati doar varianta finala pentru a o dezbate public. cu alternative si termene clare de intrare in vigoare.

  22. Pai e aceeasi manevra de diluare si relativizare a sistemului de educatie ca la facultatile particulare:
    – Ai facultate?
    – Da!
    – Ce?
    – Dreptul!
    – Unde?
    – …la Spiru Haret
    Putea sa le zica Examen vocational sau Examen de Profesie, dar nu, trebuia sa le zica BAC la toate, ca sa fie lumea cit mai confuza si sa asigure absolventi de bac de tipul X pentru particulare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, rectorul SNSPA, reacționează la noile proiecte de Legi ale educației: Nu cred că cele două propuneri legislative sunt în integralitatea lor în linie cu proiectul România Educată

„Nu cred că cele două propuneri legislative, inițiate de Ministerul Educației, sunt în integralitatea lor în linie cu Proiectul “România Educată”, transmite Remus Pricopie, rector al Școlii Naționale de Studii…
Vezi articolul

Până pe 7 decembrie, școlile din București trebuie să completeze numărul de burse ale elevilor, pe categorii, pentru luna noiembrie, într-o aplicație specifică – adresă a Inspectoratului Școlar al Municipiului București

Până pe 7 decembrie, școlile din Capitală trebuie să completeze numărul de burse ale elevilor, pe categorii, într-o aplicație specifică, potrivit unei adrese a Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB),…
Vezi articolul

Inteligența Artificială. Parlamentul European cere ca roboții de chat folosiți de companii să fie dublați de angajați: “Oamenii trebuie să poarte întotdeauna răspunderea finală”

Membrii Parlamentului European au votat miercuri o rezoluție care cere reguli mai stricte în privința protecției consumatorilor și a supravegherii deciziilor luate de sistemele de inteligență artificială, potrivit unui comunicat…
Vezi articolul

Elevii capabili de excelență pot promova doi ani de studii într-un an școlar, iar colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să devină unități-pilot, anunță ministrul Cîmpeanu / Acesta își reafirmă sprijinul pentru admiterea prin concurs în clasa a IX-a la colegiile naționale

Colegiile naționale care înființează clase de excelență trebuie să obțină statut de unitate-pilot de excelență, iar în aceste unități-pilot “elevii capabili de excelență” pot desfășura activități suplimentare, arată ministrul Sorin…
Vezi articolul