Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Rectorul Viorel Scripcariu: Testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților

19.288 de vizualizări
UMF Iași / Foto: news.umfiasi.ro
Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la facultățile Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, anunță instituția de învățământ superior. Din acest an, admiterea la Medicină și Farmacie, în Iași, se va realiza doar prin examen: test grilă cu subiecte pe care candidații au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva, potrivit metodologiei adoptate de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, informează instituția de învățământ.

Până acum, în calculul notei de admitere, media de la bacalaureat reprezenta 10%.

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a declarat că „am eliminat media de la bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere pentru că ponderea era oricum nesemnificativă, de doar 10%. Considerăm că testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților”.

Concursul de admitere la sesiunea Iulie constă în susținerea unei probe scrise (test grilă) pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei. Universitatea acordă cel puțin 10 locuri bugetate, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, din categoria locuri repartizate statistic, absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială, conform instituției de învățământ. În cazul în care locurile nu se ocupă, Universitatea le distribuie către ceilalți candidați. Durata tezei este de 3 ore.

Potrivit anunțului, selectarea candidaților ține cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora și se realizează prin două modalități:

 • „Susținerea unui probe scrise (test grilă), în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei.
 • Evaluarea performanțelor școlare și, eventual, universitare ale candidaților, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută și locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate.”

Candidații se vor înscrie la concursul de admitere exclusiv online, prin completarea unui formular tip, accesând platforma dedicată concursului de admitere, de pe portalul www.umfiasi.ro, conform calendarului Concursului de admitere, după cum se arată în anunț. Documentele care vor constitui dosarul de concurs vor fi depuse online (scanate), în secțiuni specifice din platforma dedicată concursului de admitere.

Concursul de admitere 2022 se organizează de către UMF Iași pe domenii de licență, la următoarele specializări:

A. Programe de studiu din domeniul Sănătate (reglementate sectorial și general):

 • Medicină (durata studiilor 6 ani)
 • Medicină Dentară (durata studiilor 6 ani)
 • Farmacie (durata studiilor 5 ani)
 • Asistență Medicală Generală (durata studiilor 4 ani),
 • Nutriție și Dietetică (durata studiilor 3 ani)
 • Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare (durata studiilor 3 ani)
 • Tehnică dentară (durata studiilor 3 ani)
 • Asistență de profilaxie stomatologică (durata studiilor 3 ani)
 • Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic (durata studiilor 3 ani)
 • Audiologie și protezare auditivă (durata studiilor 3 ani)

B. Domeniul Științe inginerești aplicate:

 • program de studiu Bioinginerie – 240 credite (durata studiilor 4 ani)
Examenele pe care le vor susține candidații în 2022

În funcţie de programul de studiu, disciplinele de concurs sunt următoarele:

Pentru programele de studiu Medicină și Medicină Dentară:

– Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu și Chimie organică sau Fizică (la alegere)

Pentru programul de studiu Farmacie:

– Chimie organică (obligatoriu) și Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.

Pentru programele de studiu: Asistență Medicală Generală, Tehnică dentară, Nutriție și dietetică, Asistență de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic: la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie organică.

Pentru programul de studiu Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare: Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Audiologie şi protezare auditivă: Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Bioinginerie: la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)


4 comentarii
 1. Înainte sa comentezi poate ar fi frumos sa ai habar despre ce vorbești. In primul rând ca sa te poți înscrie la studii superioare ai nevoie de diploma de bac, in al doilea rând mi se pare foarte normal ca intrarea la medicina sa se facă exclusiv pe baza de examen. Ideal ar fi sa se facă asta indiferent de domeniul facultățiilor, astfel încât cei cu note “scoase din burta” sa nu poate ocupa locul celor care chiar își doresc sa urmeze o anumită specializare și învăța pentru asta, dar având in vedere caracterul avid al unora in cooptarea cât mai multor studenți, asta nu se va întâmpla prea curând .

 2. Si daca nu iau Bacul ,e tot ok, nu?
  Dar de ce sa mai facă cele 12 clase, ce atâta osteneala? Mai bine sa stea acasă ,drăguții de ei, și la 18 ani ,sa vina direct la medicină, nu-i asa?

  1. Buna ziua!
   Pentru inscrierea in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi, este necesar realizarea unui dosar care include DIPLOMA de bacalaureat sau (in cazul studentilor straini/ romanilor care au finalizat liceul inafara Romaniei) o diploma echivalenta sau o adeverinta care sa ateste terminarea ciclului liceal (cele 12 clase cu examen promovat).
   Articolul specifica faptul ca pana in anul 2022, nota de bacalaureat reprezenta 10% din media de intrare la facultatea de medicina, insa din acest an, nu se mai ia in calcul acest 10% in ceea ce priveste punctajul final. Nota care iti asigura intrarea la facultate este cea obtinuta la examenul de admitere.
   Diploma de bacalaureat este in continuare necesara in conditiile in care o persoana doreste sa se inscrie pentru examenul de admitere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like
Remus Pricopie / Foto: Agerpres

Remus Pricopie, rectorul SNSPA: Dezechilibrul de gen afectează calitatea guvernării. Partidele refuză să promoveze femeile pe listele electorale și în funcții publice executive. În Guvernul României vedem 20 de bărbați și o singură femeie

“În România, reprezentarea femeilor pe plan politic este una deficitară. Partidele politice refuză, pur și simplu, să promoveze femeile pe listele electorale și în funcții publice executive. Ne uităm din…
Vezi articolul
Zilele Educației Sexuale

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, singura universitate din România care a intrat în acest an în topul internațional Shanghai

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca este singura universitate din România inclusă în tradiționalul și prestigiosul clasament/ranking internațional al universităților Shanghai (Academic Ranking of World Universities/ARWU), ocupând, în anul 2020, poziția 701-800,…
Vezi articolul