Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași. Rectorul Viorel Scripcariu: Testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților

20.156 de vizualizări
UMF Iași / Foto: news.umfiasi.ro
Media de la Bacalaureat a fost eliminată din concursul de admitere la facultățile Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, anunță instituția de învățământ superior. Din acest an, admiterea la Medicină și Farmacie, în Iași, se va realiza doar prin examen: test grilă cu subiecte pe care candidații au la dispoziție 3 ore pentru a le rezolva, potrivit metodologiei adoptate de către Senatul Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași, informează instituția de învățământ.

Până acum, în calculul notei de admitere, media de la bacalaureat reprezenta 10%.

Rectorul UMF Iași, Viorel Scripcariu, a declarat că „am eliminat media de la bacalaureat din calculul mediei finale la concursul de admitere pentru că ponderea era oricum nesemnificativă, de doar 10%. Considerăm că testul grilă rămâne cea mai obiectivă și relevantă cale de verificare a cunoștințelor candidaților”.

Concursul de admitere la sesiunea Iulie constă în susținerea unei probe scrise (test grilă) pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei. Universitatea acordă cel puțin 10 locuri bugetate, în cadrul cifrei de școlarizare aprobate, din categoria locuri repartizate statistic, absolvenților cu diplomă de bacalaureat proveniți din sistemul de protecție socială, conform instituției de învățământ. În cazul în care locurile nu se ocupă, Universitatea le distribuie către ceilalți candidați. Durata tezei este de 3 ore.

Potrivit anunțului, selectarea candidaților ține cont numai de nivelul pregătirii profesionale a acestora și se realizează prin două modalități:

  • „Susținerea unui probe scrise (test grilă), în limba română, pentru ocuparea locurilor subvenționate de la bugetul de stat și a locurilor cu taxă în lei.
  • Evaluarea performanțelor școlare și, eventual, universitare ale candidaților, pe baza dosarului personal depus, pentru locuri cu taxă în valută și locuri cu taxă în lei pentru a doua facultate.”

Candidații se vor înscrie la concursul de admitere exclusiv online, prin completarea unui formular tip, accesând platforma dedicată concursului de admitere, de pe portalul www.umfiasi.ro, conform calendarului Concursului de admitere, după cum se arată în anunț. Documentele care vor constitui dosarul de concurs vor fi depuse online (scanate), în secțiuni specifice din platforma dedicată concursului de admitere.

Concursul de admitere 2022 se organizează de către UMF Iași pe domenii de licență, la următoarele specializări:

A. Programe de studiu din domeniul Sănătate (reglementate sectorial și general):

  • Medicină (durata studiilor 6 ani)
  • Medicină Dentară (durata studiilor 6 ani)
  • Farmacie (durata studiilor 5 ani)
  • Asistență Medicală Generală (durata studiilor 4 ani),
  • Nutriție și Dietetică (durata studiilor 3 ani)
  • Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare (durata studiilor 3 ani)
  • Tehnică dentară (durata studiilor 3 ani)
  • Asistență de profilaxie stomatologică (durata studiilor 3 ani)
  • Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic (durata studiilor 3 ani)
  • Audiologie și protezare auditivă (durata studiilor 3 ani)

B. Domeniul Științe inginerești aplicate:

  • program de studiu Bioinginerie – 240 credite (durata studiilor 4 ani)
Examenele pe care le vor susține candidații în 2022

În funcţie de programul de studiu, disciplinele de concurs sunt următoarele:

Pentru programele de studiu Medicină și Medicină Dentară:

– Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – obligatoriu și Chimie organică sau Fizică (la alegere)

Pentru programul de studiu Farmacie:

– Chimie organică (obligatoriu) și Biologie vegetală sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) – la alegere.

Pentru programele de studiu: Asistență Medicală Generală, Tehnică dentară, Nutriție și dietetică, Asistență de Profilaxie Stomatologică, Cosmetică medicală și tehnologia produsului cosmetic: la alegere între Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului) sau Chimie organică.

Pentru programul de studiu Balneo-fiziokinetoterapie și recuperare: Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Audiologie şi protezare auditivă: Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)

Pentru programul de studiu Bioinginerie: la alegere între Matematică sau Biologie clasa a XI-a (Anatomia și Fiziologia omului)


4 comments
  1. Înainte sa comentezi poate ar fi frumos sa ai habar despre ce vorbești. In primul rând ca sa te poți înscrie la studii superioare ai nevoie de diploma de bac, in al doilea rând mi se pare foarte normal ca intrarea la medicina sa se facă exclusiv pe baza de examen. Ideal ar fi sa se facă asta indiferent de domeniul facultățiilor, astfel încât cei cu note “scoase din burta” sa nu poate ocupa locul celor care chiar își doresc sa urmeze o anumită specializare și învăța pentru asta, dar având in vedere caracterul avid al unora in cooptarea cât mai multor studenți, asta nu se va întâmpla prea curând .

  2. Si daca nu iau Bacul ,e tot ok, nu?
    Dar de ce sa mai facă cele 12 clase, ce atâta osteneala? Mai bine sa stea acasă ,drăguții de ei, și la 18 ani ,sa vina direct la medicină, nu-i asa?

    1. Buna ziua!
      Pentru inscrierea in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Grigore T. Popa Iasi, este necesar realizarea unui dosar care include DIPLOMA de bacalaureat sau (in cazul studentilor straini/ romanilor care au finalizat liceul inafara Romaniei) o diploma echivalenta sau o adeverinta care sa ateste terminarea ciclului liceal (cele 12 clase cu examen promovat).
      Articolul specifica faptul ca pana in anul 2022, nota de bacalaureat reprezenta 10% din media de intrare la facultatea de medicina, insa din acest an, nu se mai ia in calcul acest 10% in ceea ce priveste punctajul final. Nota care iti asigura intrarea la facultate este cea obtinuta la examenul de admitere.
      Diploma de bacalaureat este in continuare necesara in conditiile in care o persoana doreste sa se inscrie pentru examenul de admitere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

OFICIAL Lista profesorilor din comisiile de specialitate ale CNATDCU pentru mandatul 2024-2028, care vor propune Ghidul național privind redactarea tezelor de doctorat / Atribuțiile și competențele comisiilor de specialitate

Ordinul privind componența nominală a comisiilor de specialitate ale Comisiei Naționale de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) pentru mandatul 2024-2028, care vor propune Ghidul național privind redactarea…
Vezi articolul

Remus Pricopie, SNSPA, o nouă acțiune împotriva lui Sorin Câmpeanu: anunță că merge în instanță pentru a arăta că mandatul acestuia de președinte al Consiliului Rectorilor a încetat de drept / Câmpeanu: Nu mă exprim pe probleme marginale

“Consiliul Național al Rectorilor (CNR) are nevoie de mai multă transparență și de respectarea cu strictețe a legii, astfel încât să redevină un exemplu de conduită democratică, ceea ce, din…
Vezi articolul

CLASAMENT Universitatea din București, Universitatea Babeș-Bolyai, ASE București și Universitatea Lucian Blaga – primele dintre cele 17 universități românești incluse în Times Higher Education Impact Ranking 2023

Universitatea din București este prima dintre cele 17 instituții românești de învățământ superior incluse în ediția din acest an a clasamentului global Times Higher Education Impact Ranking. Publicat joi, acesta…
Vezi articolul

UPDATE Elena Lasconi a absolvit o facultate particulară din Deva din cadrul Universității Ecologice și a luat licența la ASE București. În CV-ul său oficial nu figurează numele facultății / USR: Lasconi „n-a ascuns nimic niciodată”

Elena Lasconi, candidata USR la prezidențiale, a urmat cursurile Facultății de Management în Economia Turismului și Comerțului Internațional din Deva, o facultate din cadrul Universității Ecologice (universitate privată), potrivit unei…
Vezi articolul