Medicul Vasi Rădulescu: Cine știe să pună un stent? Prețuiți rezidenții, nu vă mai băgați toți piloșii peste tot!

8.039 de vizualizări
”Singurul medic șef pe cardiologie intervențională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, știm, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală și are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliță până-n inimă, să-i pună un arculeț acolo. Poate cineva s-o facă?”, scrie unul dintre cei mai îndrăgiți medici din România.

Vasi Rădulescu este medic cardiolog și fondator al proiectului leapsadesanatate.ro, în care toate articolele sunt scrise de medici și sunt destinate publicului larg.

Textul integral publicat astăzi de medicul medicul Vasi Radulescu pe contul sau de Facebook:

“Cine știe să pună un stent?

Avem nevoie la Craiova, e clinică nouă pentru așa ceva, dar nu prea o folosește nimeni. Medici ar fi, dar cine mai angajează orice medic, ce, ați înnebunit? Trebuie o combinație, o servire, ceva.

Singurul medic șef pe cardiologie intervențională doarme. Nu răspunde la telefon. E timpul lui, știm, dar trebuie să salvăm un om. E Busu de la meteo, actorul! A făcut infarct după un spectacol. A fost resuscitat, e-n terapie intensivă, nu poate fi dus în capitală și are nevoie de cineva să intre cu o sârmuliță până-n inimă, să-i pună un arculeț acolo. Poate cineva s-o facă?

Am găsit doi rezidenți! Ăștia s-au și activat, s-au îmbrăcat în trei secunde, vor să intre în sală, să ajute omul. Sunt bine pregătiți, au mai făcut asta, dar au nevoie de acordul șefului, da, cel de sus. Nu dăm de șef! Sunăm managerul, gata, e aranjată treaba, undă verde.

Rezidenții, această specie hulită și urâtă de toată lumea, fac procedura impecabil. Eugen Țieranu și Paul Trașcă sunt școliți pe la Fundeni, mănâncă toată cardiologia pe pâine la micul dejun. Primul e rezident în ultimul an și stă pe tușă, din prea multe motive. Nu sunt posturi! Își va lua diploma de specialist în primele luni din 2019 și apoi va fi șomer, va pleca din țară sau va sta în asteptare, poate-poate se va scoate un post pe bune pe undeva.

L-am întâlnit pe Busu o singură dată. Vă asigur că nu și-ar fi dorit nicio prioritate la tratament, nu ar fi profitat de statutul său nicio clipă. E un munte de bun simț și modestie. Sper să treacă cu bine peste tot.

Societatea asta trebuie să se schimbe. Angajați, domnilor, medicii tineri în secțiile alea! Nu vă mai băgați toți piloșii peste tot! Prețuiți rezidenții, creați-le condiții să învețe și să se dezvolte, țineți-i cumva în țară. Scoateți posturile transparent și dați șanse egale la concursuri. Folosiți aparatura nouă și sălile, că d-asta le-ați făcut, nu să sifonați niște bani!

Zici că trăim la capătul lumii. E halucinant ce vedem zilele astea…

UPDATE: Ca să respectăm adevărul și să nu picăm în tot felul de plase livrate de diverse publicații, trebuie să știm că intervenția a fost făcută de dr. Paul Trașcă, medic specialist, și ajutorul său a fost dr. Eugen Țieranu, rezident în ultimul an. Ideile din postare se păstrează, însă, și le cunosc foarte bine. Îi dorim recuperare rapidă lui Busu! Mulțumesc tare mult Paula Herlo pentru atenționare!

Acolo există secție bună, dar nu au dezvoltat-o până acum. Trimit cazurile STEMI grave spre București. Când ar putea să le rezolve acolo. Nu au personal…

V.”


1 comment
  1. O alta atenționare la articolul dumneavoastră este că dr șef de secție nu este intervenționist ,deci îl blamați degeaba. Nu era necesar acordul lui pt a se putea intra in sala, nu era cheia la el. Că trebuia să răspundă la telefon ,ca șef de secție,e partea a doua,dar restul e can-can…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

DOCUMENT Ordinul comun care prevede modul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat. Sunt doar două scenarii și apare viziera transparentă în loc de mască, pentru profesori, acolo unde predarea „impune un contact vizual complet”

Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății care prevede felul în care vin elevii la școală după Paște a fost semnat vineri. Documentul obținut de Edupedu.ro prevede modificarea actualelor reguli…
Vezi articolul

Admitere la liceu 2023. Luni și marți au loc înscrierile pentru probele de aptitudini sau pentru probele de limbi străine / Lista centrelor, publicată de Inspectoratul Școlar București, plus actele necesare / Calendar complet

Elevii de clasa a VIII-a încep luni procedurile premergătoare admiterii la liceu, dacă vor să opteze pentru licee vocaționale sau pentru licee cu clase cu program bilingv de predare a…
Vezi articolul

Vaccinul anti-Covid-19 pentru copiii de 5-11 ani ajunge în țară în a doua jumătate a lunii ianuarie. Programările pentru imunizare se pot face în platformă abia după ce sosesc dozele în țară, precizează RoVaccinare

Vaccinarea cu doza specială Comirnaty, produsă de Pfizer pentru a fi administrată copiilor de 5-11 ani, ar putea începe în a doua jumătate a lunii ianuarie, potrivit anunțului CNCAV, postat pe…
Vezi articolul