Mi-ar plăcea să îmi cresc copiii ca în anii ’90. De ce nu pot?

1.092 de vizualizări
Alexandra Bogdan / Foto: Arhivă personală
Alexandra Bogdan / Foto: Arhivă personală
Ca părinte, în 2018, e greu să ții pasul cu toate abordările noi de parenting, care îți promit că vei crește frumos un copil. Mi-aș dori tare mult să pot să îmi cresc fetele să fie independente, să poată face alegeri  inspirate în viață. Mi-aș dori să aibă și ele măcar puțin din libertatea pe care am avut-o eu, copil fiind.

Mă refer cu precădere la anii ’90, deși sunt născută în 1980. Aș vrea să nu cad în capcana vorbei “pe vremea mea era mai bine”. Pentru că, luată de-a-ntregul, multe lucruri nu erau mai bune în perioada aceea. Și totuși, acum, ca părinte nu pot să nu mă întreb cum aș putea să îmi cresc copiii să fie măcar la fel de independenți.

Îmi aduc aminte, de pildă, că pe mine nu m-au înscris părinții la vreun club sportiv pe care-l preferau ei. Cum fac unii părinții azi: își înscriu fetele la balet sau băieții la karate, fără să-i întrebe și pe ei dacă le place. Și cum, de altfel, recunosc, m-am întrebat și eu deja: care să fie sportul la care să le înscriu pe fetele mele…

Aveam cred 10-11 ani când m-am înscris la tenis. Am făcut 1 an antrenamente. Mergeam pe jos și cu autobuzul până în capătul celălalt al Brașovului. Neînsoțită de părinți. Sau, îmi amintesc cum stăteam cu orele afară să mă joc, în spatele blocului. Mă striga mama pe geam să vin în casă. De multe ori ajungeam acasă după jumătate de oră, după ce mă chema. Știu, am copii mici, dar de pe acum mă gândesc cât de greu îmi va fi să-i las să meargă și până la farmacia din capătul străzii vecine, când vor fi ceva mai măricele. 

Tot când eram în generală m-am înscris la handbal, dar nu prea mi-a plăcut. Am făcut 2 zile înot, dar colega mea de clasă a făcut sinuzită și nu am mai mers nici acolo. Iar mai târziu, în liceu, prin clasa a 10-a, am făcut dansuri de societate. Era un profesor de dansuri care mai inchiria sala de sport. Și, ca să plec într-un turneu în Franța, cu trupa, am învățat în patru luni dansuri populare. Totul era gratuit! Părinții mei nu au avut niciodată vreun cuvânt de spus în alegerea sporturilor. Realmente, făceam ce-mi place.

Foto: Pixabay.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

UPDATE Cel mai nou clasament al universităților din România, realizat de Ministerul Educației, a fost publicat oficial. Metaranking 2022: cele mai bune universități din România sunt Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea din București și Politehnica București

UPDATE Ministerul Educației a publicat oficial Raportul anual privind Metarankingul Național aferent anului 2022, după ce Edupedu.ro a scris despre acesta și despre faptul că documentul întârzia să fie făcut…
Vezi articolul

Testele de salivă din depozite nu ajung până la finalul săptămânii. Arafat: În scurt timp vor fi semnate noile contracte cu ONAC. Sorin Ion, secretar de stat: Așteptăm să vedem care va fi graficul de distribuție de la DSU

Testele de salivă care ar trebui să ajungă la elevi la finalul acestei săptămâni nu există, până în acest moment, în depozitele școlilor sau ale inspectoratelor școlare. Există teste doar…
Vezi articolul

Eliminarea Limbii latine din planurile-cadru pentru liceu, criticată de Societatea de Studii Clasice din România: Propunerea semnalează o gravă lipsă de experți în educație în structurile Ministerului Educației

Toate țările Uniunii Europene „cu un sistem de învățământ solid oferă, în diverse formule, posibilitatea studierii limbilor clasice”, argumentează Societatea de Studii Clasice din România (SSCR) într-un comunicat în care…
Vezi articolul
Ana Sipciu / Foto: Arhiva personala

Ana Sipciu, fondatoarea unei librării pentru copii: ”Descoperirea” titlurilor bune poate fi o provocare din cauza cantității de conținut care trebuie filtrat / Mă bucur că am ajuns să avem discuții înflăcărate despre cărți, asta înseamnă că devin din ce în ce mai importante. Abia aștept să devină virale și cărți atât de bune, încât nu ne putem abține să vorbim super-entuziast despre ele

Ce înseamnă o carte bună, atunci când vorbim despre piața de carte pentru copii? Avem de-a face cu o avalanșă de carte proastă, propusă spre cumpărare părinților, profesorilor și copiilor?…
Vezi articolul