Mihai Eminescu, 130 de ani de la moarte: A debutat literar cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminoviciu

1.864 de vizualizări
Mihai Eminescu a debutat literar în 1866, cu poezia ”La mormântul lui Aron Pumnul”, pe care a semnat-o M. Eminoviciu. Închinată memoriei profesorului său, poezia a apărut în broşura omagială intitulată ”Lăcrămioarele învățăceilor gimnăziaşti din Cernăuți la mormântul prea iubitului lor profesor Arune Pumnul”, scrie agenția de presă Agerpres, într-un documentar dedicat poetului.

“Cel care a descoperit talentul poetic al lui M. Eminescu a fost Iosif Vulcan, directorul revistei ”Familia”, după ce a primit, în februarie 1866, mai multe creații aparținând tânărului poet. Adevăratul debut a avut loc în nr. 6/1866 al revistei, prin publicarea poeziei ”De-aş avea…”, semnată pentru întâia oară Mihai Eminescu (numele fiind schimbat de I. Vulcan) şi însoţită de următoarea notă: ”Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june de 16 ani, care, cu primele sale încercări poetice trimise nouă, ne-a surprins plăcut”. După publicare, poetul acceptă numele de Eminescu şi îi adresează lui I. Vulcan o scrisoare de mulțumire, întrebându-l dacă mai poate trimite şi alte lucrări, deschizându-se în acest fel seria colaborărilor în paginile revistei, conform volumului biografic “Viața lui Mihai Eminescu” de George Călinescu (Editura pentru literatură, 1966).

Activitatea sa poetică a început şi s-a încheiat la ”Familia”. Mihai Eminescu a publicat aici, începând cu anul 1866, timp de trei ani, 12 poezii (”De-aş avea…”, ”O călărire în zori”, ”Din străinătate”, ”La Bucovina”, ”Speranţa”, ”Misterele nopţii”, ”Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, ”La Heliade”, ”La o artistă”, ”Amorul unei marmure”, ”Junii corupţi”, ”Amicului F. I.”), precum şi o traducere – nuvela “Lanţul de aur” de Obkel Adam, iar cu puţin timp înainte de a se îmbolnăvi, în primăvara anului 1883, i-a mai încredinţat lui Iosif Vulcan şapte poezii, între care: ”S-a dus amorul…”, ”Pe lângă plopii fără soţ…”, ”Şi dacă…”, ”Din noaptea…”.”

Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 la Botoșani și a murit pe 15/27 iunie 1889, la 39 de ani, în București.

 

 

Image by OpenClipart-Vectors from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisia de Etică a Universității Babeș-Bolyai se va autosesiza și va analiza cazul lui Adrian Ivan, profesor UBB și rector al Academiei SRI, acuzat de autoplagiat – președintele comisiei, Dacian Dragoș

Cazul lui Adrian Ivan, rectorul Academiei SRI și totodată profesor și coordonator de doctorate la Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), acuzat de autoplagiat într-o anchetă publicată de ziarul Libertatea, va fi analizat…
Vezi articolul

Patru directori de școală din România au fost premiați pentru că au redus abandonul școlar, analfabetismul funcțional sau au îmbunătățit rezultatele la Evaluarea Națională în școlile pe care le conduc

Patru directori de școală din România din Ditrău (jud. Harghita), Curcani (jud. Călărași), Popricani (jud. Iași) și Iași, care au avut rezultate excepționale precum reducerea abandonului școlar sau a analfabetismului…
Vezi articolul

A fost o greșeală sau un ajutor pe care Ministerul Educației i l-a dat premierului când nu a depus la timp contestația în procesul privind suspendarea analizei teze de doctorat? / “Vorbim despre evenimente care au avut loc înainte de începerea mandatului meu”, spune Ligia Deca

Ministrul Educației, Ligia Deca, a spus că Ministerul a depus în iulie anul trecut contestația la sentința dată în procesul privind suspendarea analizei tezei de doctorat a premierului Ciucă, dar…
Vezi articolul