Ministerul Educatiei a incurcat WC-urile. Cere înapoi 1,3 milioane de lei de la 27 de şcoli, ca să-i dea altor 22 de şcoli, prevede un proiect de HG

2.214 vizualizări
Foto: Pixabay.com
O parte din banii pentru toaletele-container, aprobaţi de către Guvern pe 31 mai prin HG 363/2019, va fi retrasă de la 27 de şcoli, potrivit unui proiect de hotărâre publicat de Ministerul Educaţiei. Este vorba despre o sumă de 1,3 milioane de lei, bani care vor fi alocaţi către alte 22 de şcoli. Motivul: şcolile către care plecaseră deja banii ar fi fost incluse in proiect dintr-o eroare. De fapt nu ar fi avut nevoie de sumele respective, pentru că ar fi fost deja incluse în alte programe sau, în cazul unei şcoli din judeţul Ialomiţa, era greşită localitatea. În plus, către alte 4 școli vor fi virați 431.000 de lei, tot pentru construirea de toalete moderne.

Pentru noul proiect de hotărâre Ministerul Educației a copiat prin metoda copy-paste justificarea din proiectul adoptat pe 31 mai, motivând cu aceleași cuvinte și acest proiect. Un singur paragraf este diferit, cel în care este explicată exact încurcătura care a dus la o a doua hotărâre pe aceeași temă în mai puțin de două luni. (pasajele diferite sunt pe pagina a treia, marcate cu chenar roz)

Concret, autorii proiectului explică: „după publicarea în Monitorul Oficial a HG nr. 363/2019 privind repartizarea unor sume din transferuri din bugetul de stat către bugete locale, prevăzute în bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale, pentru finanţarea în anul 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat, unele inspectorate școlare județene au identificat o serie de probleme care împiedică realizarea lucrărilor în unele unități de învățământ, și anume unele unități de învățământ au fost cuprinse și în alte programe de finanțare, iar altele au fost omise. Ca urmare, este necesar să se corecteze toate aceste inadvertenţe prin realocarea sumelor prevăzute în hotărârea de Guvern nr. 363/2019.”

În cazul Școlii Primare Rași, în proiectul inițial aceasta figura în localitatea Bordușani din județul Ialomița. De fapt școala respectivă este în comuna Sălcioara, iar autoritățile au observat abia acum problema și o rectifică.

Școlile cărora le este luată finanțarea acordată inițial sunt 27 la număr, iar banii sunt alocați către alte 22 de școli, potrivit anexei cu modificări. În total este trecută dintr-o parte în alta suma de 1,3 milioane lei.

De ce este important?

Pentru că la aprobarea proiectului trecut oficialii au anunţat că “rezolvă” problema şcolilor cu toalete în curte. Alocarea din acel moment a fost pentru doar 858 de şcoli, din cele 1.489 de şcoli pentru care aceiaşi oficiali declarau că ar fi fără toaletă şi că pentru toate există bani ca să fie implementate proiecte de tip WC-container. Erau de fapt cu 631 de școli mai puține decât cele promise de ministrul Educației. În actualul proiect aceleaşi autorităţi vin cu alte 22 de şcoli fără toalete civilizate, plus alte 4 şcoli pentru care se alocă fonduri, aflate în aceeaşi situaţie.

Câte şcoli cu toaletă în curte avem

Pe 24 ianuarie 2018, fostul ministrul Liviu Marian Pop publica o listă cu 2.418 școli care au toaletă în curte. (Lista poate fi văzută aici).

La începutul acestui an actualul ministru Ecaterina Andronescu susținea că este vorba despre 1.489 de școli fără toaletă conformă.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici a declarat în februarie 2019 următoarele: „Pot să vă spun că sunt încă 1.400 şi ceva de şcoli care sunt în această situaţie neplăcută (n.r. cu WC în curte)”

Programul WC-container a mai fost anunțat de ministrul Eucației, Ecaterina Andronescu pe 5 februarie, când spunea că ar fi vorba despre un buget de 70 de milioane de lei, cu 5 milioane de lei mai mare față de cel anunțat la Parlament. În finbal a fost vorba despre un buget total de 64,9 milioane lei.

Potrivit ministrului, cele mai multe astfel de școli sunt în zona Moldovei, unde “sunt și copii mai mulți în școală datorită natalității mai ridicate”.

FOTO by Markus Schwedt from Pixabay


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mircea Miclea, avertisment cu privire la securizarea datelor sensibile ale tuturor elevilor din România: Este neclar cine gestionează portofoliul personal educațional al elevului, menținut în proiectul legii educației, dar care va avea și formă electronică. Dacă nu sunt securizate aceste date, cariera oricui poate fi distrusă uitându-te la portofoliu

Toți copiii din România vor avea începând de anul viitor, obligatoriu, o evaluare de profil extrem de minuțios întocmită, începând de la grădiniță și care va fi menținută “activ” și…
Vezi articolul

Studiu: Cum se raportează la România studenții care învață în afara țării / Cei mai mulți spun că vor să revină / Calitățile principale menționate, sub influența anilor de criză: reziliență și adaptabilitate

Marea majoritate a studenților care au participat la un sondaj internațional, adică mai bine de două treimi, și-au exprimat interesul de a se întoarce în țară și de a contribui…
Vezi articolul

Ligia Deca, întrebată de ce Guvernul nu a făcut această ofertă sindicatelor din Educație din momentul în care au cerut-o, de acum două săptămâni: Nu a fost o tergiversare. Întotdeauna atunci când există un dialog sub presiune, capacitatea de a identifica resurse crește

Ministrul Educației susține că Guvernul nu a tergiversat acordarea unei oferte. Într-un interviu acordat jurnalistei Diana Dumitrașcu, de la TVR Info, oficialul a pus întârzierea guvernului de a acorda o…
Vezi articolul