Ministerul Educației a publicat 1.000 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise de Monica Anisie

10.489 de vizualizări
Ministerul Educației a făcut publice 1.328 de teze de doctorat, din cele 7.000 promise de Monica Anisie în urmă cu 3 săptămâni. De remarcat că publicarea a avut loc în momentul în care Anisie a început audierile în fața comisiilor reunite ale Educației, după ce la precedenta audiere ministrul Educației a fost nevoit să argumenteze de ce le-a oferit dreptul autorilor de doctorate să se opună publicării tezelor, invocând abuziv prevederile GDPR.

Cele 1.328 de teze de doctorat publicate astăzi sunt din perioada iunie 2016 – prezent.

În urmă cu 3 săptămâni, ministrul Educației declara că “sunt 55 de instituții organizatoare de studii universitare de doctorat, 4 sunt particulare, una este Academia Română. Sunt 214 școli doctorale și peste 400 de domenii de doctorat. În ceea ce privește numărul de programe de studii, sunt peste 21.000. Fiecare student reprezintă un program de studii de doctorat, deci avem peste 21.000”.

Publicarea vine după Ministerul Educației le-a transmis universităților că tezele de doctorat din 2016 până în prezent vor fi făcute publice doar dacă autorul e de acord, deși legea educației prevede că “Teza de doctorat este un document public”.

Chiar la precedentele audieri de la Parlament, pe 18 februarie 2020, Monica Anisie susținea că acordul autorului pentru publicarea tezei de doctorat este o solicitare a Autorității Naționale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal.

Autoritatea invocată a lăsat-o însă pe Anisie în offside, cu o replică instituțională fără precedent: Publicarea tezelor de doctorat se poate realiza de către Ministerul Educației fără “consimțământul” autorilor, a anunțat oficial Autoritatea de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, care s-a “delimitat” de afirmațiile Monicăi Anisie.

Amintim că Monica Anisie a anunțat pe 12 februarie 2020 că “legea educației prevede că aceste teze de doctorat sunt publice, ca atare trebuie să punem în aplicare și această prevedere a legii”.

“Am solicitat UEFISCDI să începem să facem publice aceste teze de doctorat. Avem în format electronic în acest moment în cadrul registrului peste 7.000 de teze de doctorat pe care în curând Ministerul Educației le va pune în mod transparent și le vom face publice. Vor fi la dispoziția publicului”, a precizat atunci Anisie.

Știre în curs de actualizare

Citește și:

 


5 comments
  1. Lucrările sunt publice, în sensul ca cine este interesat de o teza din motive profesionale, o poate consulta la biblioteca, la sala de lectura.
    Dar pe românașii noștri ii interesează numai barfa, de aceea le vor publicate pe net, eventual sa le primească și acasă.

  2. Va rog sa imbunatatiti motorul de cautare. De exemplu as dori sa caut o teza al unui autor dar nu-i stiu numele tezei. Motorul de cautare trebuie sa furnizeze informatii bazat si pe un input incomplet (e.g. doar nume, doar universitate sau doar numele tezei). Cand vor fi publicate toate tezele din 1990 pana acum?

  3. Vreti curatenie? Haideti din propria ograda! Publicati toate tezele de doctorat ale profesorilor din invatamantul preuniversitar si universitar, ale liderilor de sindicat, ale inspectorilor scolari si ale angajatilor din minister! Daca cineva se opune publicarii este clar ca a plagiat! Lucrarile de doctorat sunt publice!
    Daca faceti asta ma convingeti, daca nu, stiti vorba aia, ”aceeasi mizerie”!

    1. 4 martie 2020 – zi de cutremur in toate universitatile care au incurajat impostura! Duduie softurile antiplagiat…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like