Ministerul Educației dă putere absolută inspectoratelor asupra școlilor particulare: verifică, aprobă planurile de învățământ și validează numărul de elevi

9.536 de vizualizări
Școli particulare - copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Școala după școală – copii cu aviz psihosomatic favorabil să meargă la școală
Inspectoratele școlare județene și cel al municipiului București capătă un rol mult mai important în relația cu școlile particulare, potrivit unui ordin de ministru publicat în Monitorul Oficial. ISJ-urile vor fi cele care verifică și aprobă planurile de școlarizare de la toate școlile și grădinițele private. În plus, inspectoratele școlare județene sunt în același timp și cele care „validează” numărul de elevi, în raport cu capacitatea de școlarizare a unității de învățământ. Toate aceste reguli sunt valabile din acest an școlar, în condițiile în care până acum ISJ-urile aveau rol doar de avizator.

Același Ordin de Ministru prin care liceele fără niciun promovat la BAC nu mai au dreptul să mai înființeze clasa a IX-a în anul școlar următor, OMEN nr. 5090/2019, prevede și noi reguli pentru evidenţa efectivelor de preşcolari şi elevi şcolarizaţi în unităţile de învăţământ particular. Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 736 din 09 .09. 2019, actul prevede la articolul 19, alineatul 2 următoarele:

Prevederi legale pentru școlile particulare

Inspectoratele şcolare verifică şi aprobă proiectele planurilor de şcolarizare propuse de către unităţile de învăţământ particular în raport cu capacitatea de şcolarizare a unităţii de învăţământ, validând numărul de elevi/preşcolari pe nivel de învăţământ, filieră, profil, specializare/domeniu, pentru elevii şi preşcolarii cu vârsta peste 3 ani din învăţământul general obligatoriu particular şi confesional acreditat, precum şi pentru cei din învăţământul profesional şi liceal acreditat, particular şi confesional, din unitatea de învăţământ.

Prevederile sunt noi, ele nu existau anul trecut și după cum se poate vedea regulile se aplică unităților de învățământ confesionale, adică grădinițelor și școlilor bisericii, precum și seminariilor teologice.

În 2018, în Ordinul 5.235 prin care se stabileau regulile pentru școlile particulare, Inspectoratele școlare aveau atribuții mult mai puțin invazive, de analiză și avizare a acestor planuri. Iată forma articolului 19, alineatul 2:

Inspectoratele școlare analizează și avizează proiectele planurilor de școlarizare propuse
de către unitățile de învățământ particular din perspectiva respectării de către acestea a școlarizării pe nivelurile de învățământ/limba de predare/domeniile/specializările/calificările profesionale pentru care unitățile de învățământ respective sunt autorizate/acreditate și transmit centralizat proiectul planului de școlarizare al unităților de învățământ  preuniversitar particular la Ministerul Educației Naționale.”

FOTO: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Marți, 12 martie, sunt soluționate în ședință de repartizare cererile profesorilor pentru completarea normei didactice, precum și cererile celor în restrângere de activitate, prin transfer, în anul școlar 2024-2025

Marți, 12 martie, cererile profesorilor titulari pentru completarea normei didactice pe perioadă determinată/nedeterminată și cererile cadrelor didactice debutante sunt soluționate în ședință de repartizare, potrivit metodologiei-cadru de mobilitate pentru anul…
Vezi articolul

Președintele CEMU, forul responsabil cu apărarea eticii și integrității în universități, a fost timp de un an titular la două universități, “cu încălcarea Legii” – raport. Ciprian Ion Preda: Moral, nu există nicio problemă. Formal, am acționat cu bună-credință

Ciprian Ion Preda, președintele Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), for responsabil cu dezvoltarea culturii eticii și integrității în universități, a avut timp în anul universitar 2018/2019 calitatea de…
Vezi articolul

Maria Manea, secretar de stat în Ministerul Educației: Apreciem că în luna mai putem declara un câștigător pentru proiectul Biblioteca școlară virtuală / Toate proiectele cu fonduri europene aflate în derulare acum au fost publicate pe site

“Apreciem că în luna mai putem declara un câștigător pentru proiectul Biblioteca școlară virtuală”, a declarat într-un scurt interviu pentru Edupedu.ro noul secretar de stat din Ministerul Educației, Maria Manea.…
Vezi articolul